Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Avkoppling i solen: Sommarön Ibiza för hela familjen

Ibiza ligger halvvägs mellan Mallorca och fastlandet. Färja kan man åka från Barcelona, Denia och Valencia. Till Mallorca tar färjan 1.20 min och på 30 min når ni Formentera som är en rekommenderad dagsutflykt för sol och bad.

Ibiza ligger halvvägs mellan Mallorca och fastlandet. Färja kan man åka från Barcelona, Denia och Valencia. Till Mallorca tar färjan 1.20 min och på 30 min når ni Formentera som är en rekommenderad dagsutflykt för sol och bad.

Avkoppling i solen: Sommarön Ibiza för hela familjen

2020-05-14

Ibizas rykte som ledande partydestinationen i Medelhavet, är det ingen som förnekar men här finns så mycket mer att se och upptäcka. Cykla, vandra, hitta gudomliga turkosa badvikar och handla närodlat ekologiskt vid landsvägen. Man pratar mycket om agroturismo här, det vill säga boende på lantgård, i en härligt avslappnad miljö nära naturen


Skicka till en vän

Av Madeleine Öberg

Lilla Ibiza är jämfört med storasyster Mallorca nästan 6 ggr mindre till ytan. Ibiza, eller Eivissa på katalanska, är den tredje största i ögruppen Balearerna och bildar tillsammans med Formentera och ett 50-tal små klippöar ”las Pitiusas”, pitys betyder pinjeträd på grekiska. Stora delar av ön är registrerat på Unescoss världsarvslista och därmed skyddat för överexploatering.

Från ovan är Ibiza en grön ö beväxt med pinjeträd och alla de vita villor som ön har ligger utströdda som sockerbitar på landsbygden. Eftersom Ibiza inte är alltför stort kan man njuta av fridfullheten på landet men ändå ha närhet till liv och rörelse i huvudorterna inte alltför långt bort.

Under sommarhalvåret är det därför många familjers semesterdröm att just hyra en villa med pool, ute på landsbygden känns party kulturen inte alls av. Och för er som är nyfikna på den makalösa partysvängen, då är det Playa d´En Bossa och San Antonio som gäller. Det visar sig allt som oftast att partygänget som reste till Ibiza för 20-30 år sedan, söker sig tillbaka.

En bohemisk historia
Historien förtäljer att redan på 30-talet sökte sig fritänkande människor till Ibiza men fick lov att lämna ön när spanska inbördeskriget bröt ut. Kom 50 och 60-talen så återvände många författare, konstnärer och hippies från hela världen bl a många amerikaner för att undvika Vietnam-kriget. Man sökte en avslappnad levnadsstil och Ibiza blev ett naturligt val med sitt fina klimat, vänliga fritänkande människor och mångfaldig kultur.

Konstnärer har alltid sökt sig till ön och 1959 bildades ett avantgarde kol - lektiv där svenske Bertil Sjöberg ingick. Några av hans verk finns att se på det utmärkta museet MACE, beläget i gamla stan, Dalt Vila. Ibiza stad domineras av en fantastiskt välbevarad borg med katedral tornet som kronan på verket. I murarna finns fem enorma portar och borgens perimetern är 1.800 m lång. Ströva runt på murarna och njut av en fantastisk utsikt och varför inte se solnedgången härifrån?

Direkt nedanför Dalt Vila ligger stadsdelen La Marina och det är här ni hittar mysiga butiker med mode och design, barer, restauranger och ett folkliv sällan skådat. Design kulturen på Ibiza kallas Adlib (betyder efter behag) och har sina rötter i hippiestilen, lösa lediga kläder, fransar, spetsar, hattar och smycken i massor gärna i folklore stil, i krispigt vitt eller färggranna plagg, det är du själv som väljer din stil efter behag.

När det gäller inredning pratar man helt enkelt om Ibiza style där turkos är den ledande färgen.

Missa inte heller ett besök på någon av de omtalade hippiemarknaderna i Las Dalias eller Punta Arabi. Kolla också med turistbyrån där ni bor för under sommarhalvåret finns många mindre lokala marknader där ni kan fynda kläder, smycken, skor och inrednings - objekt. 

Solnedgångar
Ibizas solnedgångar är världsberömda och många söker sig till San Antonio för en alldeles speciell upplevelse på någon av de berömda strandbarerna med DJs, t ex Cafe del Mar eller Cafe Mambo. Fortsätt vandringen förbi den s k Sunset strip och ni kommer till Caló des Moro stranden, när ni passerat ak - variet Cap Blanc kommer ni till Cala Gració och lite längre bort Cala Gracioneta. Här kan man mer ostört njuta av vackra solnedgångar. En annan härlig och ganska lätt vandring på norra delen av ön är i Portinatx, från stranden Portixol följer en stig kusten fram till fyrhu - set. Och varför inte gå uppför Sa Talaia som är Ibizas högsta berg, 475 möh, och ligger i San Jose.

Ibiza är värt att besöka året runt men under vinterhalvåret stänger många för en välbe - hövlig semester efter sommarens rush. Bästa månaden är maj och mest turister är det i juli och augusti.
 
Hippimarknaden Las Dalias.

Hippimarknaden Las Dalias.

Shoppingtips: Örter, Licor de hierbas, likör smaksatt med örter, Ibiza salt,
lokalproducerat vin ofta ekologiskt och inhemsk ost.

Shoppingtips: Örter, Licor de hierbas, likör smaksatt med örter, Ibiza salt, lokalproducerat vin ofta ekologiskt och inhemsk ost.

Murallas de Eivissa, borgen är en pampig konstruktion byggd under senare hälften av 1500-talet.

Murallas de Eivissa, borgen är en pampig konstruktion byggd under senare hälften av 1500-talet.

Badtips: Cala Llonga Barnen trivs bra här med lekpark intill stranden som också är handikappanpassad.

Badtips: Cala Llonga Barnen trivs bra här med lekpark intill stranden som också är handikappanpassad.

Fantastiska villor med ostörda lägen och havsutsikt är populära.

Fantastiska villor med ostörda lägen och havsutsikt är populära.

Mysig gata innanför murarna.

Mysig gata innanför murarna.Pintxos är populärt och står ofta på bardisken. Alltid livliga Can Terra passar både till frukost, lunch och middag. Bistron Can Mo - reta är ett bra lunchställe. På Hana Love serverades vi pasta som kastas runt i en hel ost innan servering. Underbar mat,

Pintxos är populärt och står ofta på bardisken. Alltid livliga Can Terra passar både till frukost, lunch och middag. Bistron Can Mo - reta är ett bra lunchställe. På Hana Love serverades vi pasta som kastas runt i en hel ost innan servering. Underbar mat,


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255