Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Djurspalten: Klokapselavlossning (SLO)

Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Klokapselavlossning (SLO)

2020-05-14

Kloproblem som bara drabbar en enda klo brukar bero på yttre våld (exempelvis att hunden fastnat med klon och ryckt loss den) men kan också vara orsakad av en infektion eller en tumör.


Skicka till en vän

Av Clinica Veterinaria San Francisco de Asis
Tlf: 951 313 547. Carretera de Ronda KM49,5San Pedro Alcántara. Marbella. Öppet må-fr 10- 19.30, lö, sö 10-14.30


Om klorna på flera tassar drabbas samtidigt är det sannolikt fråga om en generaliserad sjukdom men någon gång utvecklas även infektioner i många klofalser samtidigt. Infektioner i klofalser kan både orsakas av bakterier och svamporganismer.

Symmetrisk lupoid onychodystrofi (SLO)
Namnet SLO är en latinsk beskrivning på en sjukdom med omfattande klokapselavlossning hos i övrigt helt friska hundar. Ibland används termen Lupoid onychit för att beskriva samma sjukdom. Det är en sjukdom som ofta har ett mycket klassiskt sjukdomsförlopp, men som studerats så lite att kunskapen om den är beg - ränsad. Typiskt för SLO är att matte eller husse först upptäcker en klokapsel som trillat av och associerar det med lek eller kraftig fysisk aktivitet. Inom 2-3 månader har dock klor på alla fyra tassar trillat av eller vuxit ut med ett helt onormalt utseende. Initialt ser man att den hårda klokapseln ”lyfts” från underliggande pulpa och ett hålrum bildas. Succesivt ökas hålrummet mellan klokapsel och underliggan - de vävnad och till slut lossnar klon. En ny klo (vanligen med onormal och sämre kvalitet) växer så småningom ut och skyddar efter - hand pulpan, men detta är en process som går långsamt.

SLO är en relativt ovanlig sjukdom med de flesta fall samlade inom ett fåtal raser. Det är enligt vissa källor vanligare att hanar drabbas än tikar, men uppgifter om detta går isär.

Diagnosen SLO ställs med hjälp av symp - tomen och eventuellt en biopsi (vävnadsprov) från klon. En klo-biopsi innebär ofta att man amputerar hela den tån. Av detta skäl tar man helst biopsin från en sporre eftersom det orsa - kar mindre besvär för hunden.

Medicinering
Sjukdomen SLO går tyvärr inte att bota men det finns flera behandlingar som har god chans att hålla sjukdomen i schack. För många hundar är tillskott av stora mängder fettsyror (omega-3 och omega-6) i maten ett första behandlingsalternativ. Det är en billig och biverkningsfri behandling som hjälper ca hälften av hundarna inom ett par månader. För de hundar som fettsyror inte hjälper finns andra mediciner som alternativ, bland annat kortison, pentoxifyllin och en kombination av niacinamid/tetracyklin. För vissa hundar krävs att man provar flera mediciner innan man hittar den som passar hunden bäst. Målet med behandlingen är att förhindra vidare klokapselavlossning utan att samtidigt orsaka oacceptabla biverkningar. En viss onormal klokvalitet kvarstår oftast permanent. Inte sällan utvecklas bakteriella infektioner i klo - falsarna samtidigt som klokapselavlossningen pågår. Ofta kan dessa behandlas framgångsrikt lokalt med bakteriedödande schampo (t.ex. ett som innehåller klorhexidin eller benzoyl - peroxid), men i vissa fall kan behandling med antibiotika i tablettform krävas.

Hundar &katter från Triple A söker fortsatt HEM!
Triple A i Marbella-San Pedro var tvungna att stänga sina dörrar när Spanien gick in i nödläge men de tar fortfarande hand om över 600 djur bakom stängda dörrar. Och djur i nöd fortsätter att komma in. Mycket av arbetet, renhållning, utfodring, medicinsk omsorg och promenader utförs av en minimal arbetsstyrka samt volontärer. Adoptioner, event, marknader och välgörenhetsinsamling i allmänhet är inställt tillsvidare och Triple A existerar med minimala medel. Mars och april är dessutom månader när övergivna djur, kattungar och valpar normalt sett börjar komma in till oss. Våra kostnader är de samma men inkomster är bara från medlemskap och en del sponsorer, vi är i stort behov av hjälp. På vår hemsida kan ni hitta olika vägar att hjälpa till genom medlemskap, donationer eller att sponsra ett specifikt djur. Alla bidrag är välkomna just nu, stora som små.

Se mer på tripleamarbella.org
 
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255