Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: En mäklares iakttagelser från karantänen

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: En mäklares iakttagelser från karantänen

2020-04-13

Här sitter jag i solen och tittar ut över Medelhavet som aldrig varit så grön-blått och klart som just nu. Stränderna ser vitare ut än vanligt och tystnaden från kustvägen är markant. Påskveckan är här, en vecka som normalt är kantad av parader, firande och folksamlingar i hela Spanien, vanligtvis årets största folkfest. Ingen kunde väl någonsin tro att påskens firande skulle kunna bli ”inställt”?


Skicka till en vän

Av Jennifer Fogelberg-Clarke, Startgroup svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol.
e-post: 
[email protected]
Tel 952 90 48 90


I skrivande stund är vi inne på fjärde veckan av karantän här i Spanien. Våra mäklarkontor här på kusten har fått stänga för allmänheten och vi arbetar därför hemifrån. En stor omställning då vi är vana vid att träffa kunder och visa hus och bostäder varje dag – något som är totalt förbjudet nu – som mycket annat!

Vi har helt enkelt fått tänka om och håller istället en tät kontakt med både våra fastighetsägare och potentiella kunder på telefon eller e-post. Otroligt nog har vi haft väldigt många intresseförfrågningar från nyfikna kunder - särskilt britter - som har väntat länge, och är mer eller mindre köpklara. Eftersom vi redan har många av våra fastigheter och projekt uppladdade interaktivt på vår hemsida, så har vi haft möjlighet att erbjuda virtuella visningar som givit bra resultat.

Helt säkert kommer vi att se en minskning av antalet mäklarfirmor på kusten, precis som under den förra krisen. Etablerade firmor som klarade sig ur de svåra åren efter 2008 står nu bättre rustade för en tuffare tid framöver, beväpnade med nyttig erfarenhet. Vi ser därför positivt på framtiden – låt oss komma komma ihåg att innan pandemin bröt ut hade vi precis uppnått en period med rekordmånga försäljningar!

Förmodligen kommer vi också se en avmattning av alla de nya projekten som skjutit upp de senaste 5-6 åren över hela kusten. Helt säkert kommer vi att märka en prisjustering på nybyggda fastigheter, något som jag inte ser som negativt utan däremot en nödvändighet. Priserna på vissa nya bostäder ligger alldeles för högt nu och vi förutspådde långt tillbaka att en justering skulle komma att bli nödvändig. Många nya projekt är nästan färdigbyggda, men inte slutsålda. Detta är ju positivt då många av våra kunder gärna vill köpa en modern bostad och nu kan det kan bli möjligt till ett vettigt pris.

Än så länge har bankerna inte vidtagit några åtgärder gällande hypotekslån. Förhoppningsvis kommer nya låneansökningar kunna behandlas snabbare och mer effektivt då dess antal kommer att minska. Förmodligen kommer dock granskningen av dessa ansökningar studeras noggrannare än tidigare. (låne-kriterier kan ändras från den ena dagen till den andra, så detta gäller just nu).

Intresset och viljan att skaffa sig ett semesterhem på kusten finns definitivt kvar, nu måste vi bara rida ut denna våg och ha lite tålamod! Vi måste alla ta vårt ansvar för att vi så snart som möjligt kan komma igång med vardagen igen.

Skulle ni ha frågor om bostadsköp, banklån eller om ni står i funderingar att sälja så står vi gärna till tjänst!

Om artikelförfattaren: Jennifer Fogelberg-Clarke är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, och har bott på Costa del Sol sedan 1995.Mäklare sedan 2001 och ansvarar för skandinaviska kunder hos StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, per - sonalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com
 


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255