Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

En fastighetsmäklare kåserar: Vad blir följderna av coronakrisen?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

En fastighetsmäklare kåserar: Vad blir följderna av coronakrisen?

2020-04-13

Livet i Spanien är just nu tuffare än någonsin. Vi har sträng karantän och varit isolerade i nästan fem veckor. Och det är inte över än! Vi vet alla att det kommer att fortsätta till den 26 april. Och kanske längre! Låt oss titta närmare på vad detta kan få för konsekvenser för fastighetsbranschen på Costa del Sol.


Skicka till en vän

Av Sven F. Källström

Det är tufft att vara fastighetsmäklare i Spanien i dessa dagar! Samtliga mäklarkontor utmed Costa del Sol har påverkats av regeringens restriktioner och har fått stänga sina kontor. Kommer karantänen att upphöra eller kommer den att fortsätta? Om den upphör kommer det att göras stegvis eller helt och hållet? Ja, frågorna är många från mäklarföretagen i Spanien. Hur kommer marknaden att reagera när den akuta krisen är över. Kommer det att finnas samma sug efter objekt i Spanien eller kommer spekulanterna att vilja avvakta och sätta Drömmen om att leva och bo i Spanien på framtiden. En sak är ganska säker; antalet fastighetsaffärer på Costa del Sol under resten av 2020 kommer att gå ner betydligt. Vi kommer ihåg vad som hände efter finanskrisen 2007 – 2008. Hundratals, ja kanske till och med tusentals, mäklarföretag runt om i Spanien gick endera i konkurs eller lades ned. Det fanns plötsligt inga kunder.

Hur kommer priserna på bostadsmarknaden att påverkas av Corona krisen?
Ingen vet ännu vad svaret är. Man kan gå tillbaka till finanskrisen som började 2007 och jämföra med hur priserna under åren 2007 – 2015 då gick ner med mellan 30 – 50 % beroende på fastighetens belägenhet. En undersökning som nyligen gjordes i Málaga genom universitetet i Malaga, i samarbete med Real Estate Business School, kom fram till vad följderna av coronaviruset kan komma att betyda för fastighetsbranschen i Spanien. Deras undersökning har visat att försäljningen av nyproduktion kommer att gå ner under 2020 med 46,8%, dvs. att försäljningen kommer att nästan halveras. Siffran för befintligt byggda bostäder kommer, enligt deras undersökning, att minska med 37,4%, dvs. drygt en tredjedel av dagens försäljning. Man beräknar att priserna faller på nybyggnationer med 16,7% och på begagnade bostäder med 18,4% under 2020. Dessa siffror, om dom kommer att bli verklighet, innebär att det återigen är ett utmärkt läge för oss svenskar att under 2020 investera i ett köp av en bostad på Costa del Sol.

Gör som jag – gilla läget och gör saker du aldrig trodde du skulle göra!
Onsdagen den 1 april bestämde jag mig och det var inget aprilskämt. Det var väl övertänkt och blodigt allvar. Då hade det gått drygt två veckor sedan regeringschefen Pedro Sánchez bestämde att hela Spanien skulle sättas i larmsituation och karantän. För många människor innebar detta att livet förändrades radikalt och det behövdes en helt ny planering för det dagliga livet. Låt mig kort berätta några saker som jag gjorde.

Det första jag gjorde var att börja botanisera i de över 500 böcker som vi har i vår väggfasta bokhylla vid den ena långväggen i vardagsrummet. Det var länge sen jag läste en bok men nu hade jag chansen. Jag plockade ner fem av de jag kände mest för och la dom på mitt nattduksbord. Nu jäklar ska det läsas!

En annan sak var matlagning. När lagade jag mat senast under veckorna? Mitt bidrag till matlagningen har under de senaste åren varit att under helgerna vara köksmästare. Jag älskar att laga mat och nu kunde jag ta ut svängarna ordentligt. Kunde inte skylla på att jag inte hade tid som tidigare. Så, sagt och gjort, under förra veckan stod jag i köket varje dag några timmar och lagade några av mina absoluta favoriträtter.

Vad blev det då?
Måndag: Laxpudding med skirat smör
Tisdag: Panerad sjötunga med brynt smör och småpotatis
Onsdag: Pyttipanna med dubbla ägg och rödbetor
Torsdag: Torskrygg med skirat smör och räkor
Fredag: Raggmunk med fläsk och rårörda lingon
Lördag: Kåldolmar a la Tore Wretman
Söndag:Rotmos med fläsklägg och skånsk senap

Det blev mycket populärt i familjen och hustru Gunilla föreslog att det skulle bli en vana. Vi får väl se!

SVEN F. KÄLLSTRÖM har bott över 30 år i Spanien. Han har tidigare skrivit fem böcker om Spanien, bl a Drömmen om Spanien. Under de senaste 10 åren har han drivit mäklarföretaget Alamo Costa del Sol Real Estate med kontor på Calle Córdoba 37 i Fuengirola. Där kan du också köpa boken DRÖMMEN OM ATT LEVA OCH BO I SPANIEN direkt från författaren och läsa mer om den spännande spanska historien. 
 

Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255