Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga om juridik: Kan vi hoppa av köpet och få handpenningen på tio procent tillbaka?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga om juridik: Kan vi hoppa av köpet och få handpenningen på tio procent tillbaka?

2020-03-10

Vi har skrivit ett kontrakt och betalat handpenning på en lägenhet på kusten. Nu har vi upptäckt att lägenheten saknar Licencia de Primera Ocupación. Kan vi hoppa av köpet och få handpenningen – 10% - tillbaka?


Skicka till en vän

Av Lars Isacsson, abogado, och Anna Carlsson, jur kand
[email protected]
www.isacsson.es
+34 952 90 82 37


Hej och tack för frågan. Det är inte ovanligt att fastigheter på solkusten saknar Licencia de Primera Ocupación (”LPO”). Detta gäller särskilt lite äldre fastigheter och LPO hanteras på olika sätt i olika kommuner på kusten. Viktigt att notera är att det i allmänhet inte går att ansöka om LPO för en enskild lägenhet utan det är byggnaden (i normalfallet er comunidad) som måste göra ansökan. Om ni har tänkt er att hyra ut er nya lägenhet är detta ett problem eftersom en LPO är ett av många krav som ska vara uppfyllda för att erhålla licens för uthyrning.

Svaret på er fråga beror på hur avtalet har utformats – om det finns angivet att en LPO är ett villkor för köpet ska ni kunna avstå från att fullfölja detta och få handpenningen åter. Det är därför viktigt hur avtal av det här slaget utformas. Om avtalet inte innehåller en bestämmelse angående detta gäller bestämmelserna i den spanska Codigo Civil (Acta 1454) som innebär att säljaren har rätt att behålla betald handpenning om köparen inte fullföljer köpet. Om avtalet inte tar höjd för detta så kan det därmed bli en dyr historia.

Eftersom reglerna i Spanien skiljer sig från de svenska motsvarigheterna på bl a denna punkt finns det all anledning att ta professionell hjälp redan på ett tidigt stadium i samband med fastighetsköp, helst redan i samband med tecknandet av ett reservationsavtal och senast i samband med att ett handpenningavtal (Contrato de arras) ska upprättas. Om ni avser att hyra ut bostaden bör ni också på ett tidigt stadium orientera er om reglerna för s k turistlicenser. Dessa innehåller ett antal krav utöver kravet på LPO – såväl legala som byggnadstekniska.

Generellt vill jag också rekommendera att ni sätter er in i reglerna om redovisning och beskattning i samband med uthyrning av bostäder i Spanien. Dessa har ändrats på senare år och det finns numera en hel del krav, bl a på löpande redovisning, som ska uppfyllas.

Vi finns till ert förfogande med spanska och svenska jurister med mångårig erfarenhet av olika aspekter av fastighetsköp. Vi har också samarbete med byggnadsingenjörer och redovisningskonsulter som ni kan behöva i samband med uthyrning. Hör gärna av er för en konsultation!
 
Svenska Magasinet i SpanienAxplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255