Kronärtskockan är en underskattad grönsak med en bitter smak.som just nu kan köpas i vår lokala supermercado. Den har en antioxidativ verkan och hämmar leverns produktion av kolesterol och förebygger åderförkalkning. Kronärtskockan är en tistelliknande växt som blir upp till 2 m hög, vars blomknoppar skördas strax innan den blommar. Den växer i Medelhavsländerna, Sydamerika och Kalifornien.

Kronärtskockans knoppar äts vanligtvis kokta; man drar upp ett ”blomblad” (holkfjäll) i taget utifrån och in och äter det med till exempel smör, utom den hårda spetsen. Skär av stammen så att den grövsta delen försvinner. Ta bort de nedersta bladen. Det traditionella sättet att njuta av en kronärtskocka är att koka den hel i lättsaltat vatten (2 tsk per liter vatten) i 50–55 min. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Man äter den blad för blad. Doppad i smält smör, gärna smaksatt med exempelvis citron eller med en god vinägrett. Den ”skäggiga biten” går inte att äta så lyft av den. Där under döljer sig hjärtat som är en riktig delikatess. Doppa i smör, ät och njut!