Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vatten, hjärnan och energi: drick två liter om dagen

Vatten, hjärnan och energi: drick två liter om dagen

2020-03-10

Kroppen måste regelbundet tillföras vatten. Det behövs för att säkerställa att kroppens fysiska och intellektuella förmågor fungerar, och för att bibehålla en känsla av välmående. Man bör dricka minst två liter vätska om dagen. En korrekt vätskebalans har en avgörande påverkan på välmående och prestanda.


Skicka till en vän

Det har visats att otillräckligt vätskeintag leder till sämre prestationsförmåga och leder till kognitiva problem som sämre koncentration, uppmärksamhet och minne. Kroppen gör varje dag av med två liter vätska – genom huden, lungorna, urin och avföring.

Vatten är kroppens största beståndsdel, och om inte kroppen tillförs motsvarande mängd vätska i tre dagar kan den inte fungera. De organ som kontrollerar mängden vätska i kroppen är huden och njurarna. Hudens transpiration reglerar dessutom kroppstemperaturen så att den alltid är 37°.

Förutom vatten är det även bra att konsumera soppa, saft, fruktjuice och grönsaker som innehåller en hög andel vatten. Alkoholhaltiga drycker tenderar dock att dehydrera organiska vävnader.

Vid vätskebrist bromsas det normala blodflödet till muskler, hjärna och andra organ. Ett tydligt symptom är trötthet, och på sikt kan det leda till cirkulationsrubbningar och förstoppning. Det är viktigt att uppnå rätt balans mellan vätskeintag och framför allt natrium, men även andra elektrolyter som kalium. I allmänhet får vi i oss de nödvändiga elektrolyterna från en normal diet, men vid extrem värme eller intensiv fysisk aktivitet är det viktigt att öka intaget av elektrolyter – i synnerhet natrium – i form av salter.

Äldre och barn
Det är inte alltid man blir mer törstig när vätskebristen väl uppgår till omkring 2 % av kroppsvikten. Det finns två grupper av människor som ofta inte dricker tillräckligt mycket: äldre och barn. När en äldre person har otillräckligt vätskeintag minskar mängden urin från njurarna, något som leder till ansamling av urinämnen. För att undvika uttorkning bör äldre vara noga med att dricka mycket vatten och andra kalla eller varma drycker samt äta soppa – även om de inte känner sig törstiga. Barn har ett ännu större behov av vätskeintag, eftersom barn under 12 år inte kan reglera sin kroppstemperatur och därför löper extra stor risk för uttorkning.

Vatten och sport
Vätskeförlusten ökar avsevärt vid intensiva fysiska aktiviteter och i varmt väder. Om vätskeintaget i dessa fall är otillräckligt minskar svettningen, vilket kan leda till värmeutmattning och andra fysiska symtom kopplade till överhettning.

Kontakta Sanitas Estepona kontor och Inger Bergman på 
tel +34 951 31 66 10         www.sjukförsäkringarspanien.com
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255