Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Låna pengar utomlands i Spanien som svensk - så fungerar det

Svenska Magasinet i Spanien

Låna pengar utomlands i Spanien som svensk - så fungerar det

2020-02-27

Det finns flera anledningar till att man som svensk vill kunna låna pengar utomlands i allmänhet och i Spanien i synnerhet. En vanlig anledning till att svenskar vill ansöka om lån i Spanien är för att man vill köpa bostad. Men även som turist i landet kan det hända att reskassan inte räcker till och behöver fyllas på.


Skicka till en vän


Här går vi kort igenom vilka möjligheter man har som svensk att låna pengar utomlands från både svenska och spanska banker, både för köp av bostad eller för att snabbt ta ett lån utan säkerhet till sitt bankkonto.

Låna pengar utomlands utan säkerhet
Om du är på semester utomlands, eller har svenskt medborgarskap, finns det inga begränsningar alls när du lånar pengar av en svensk långivare, förutsatt att du är skriven i Sverige, har svenskt medborgarskap och i övrigt uppfyller långivarens krav.

Du ansöker om lån precis som vanligt och får pengarna utbetalda till ditt bankkonto. Du kan då ansöka om vanligt privatlån utan säkerhet och beroende på din kreditvärdighet kan få låna pengar till ca 3-7 % ränta.

Behöver du få tillgång till pengarna riktigt fort finns det ett antal aktörer som erbjuder lån med direkt utbetalning, då kommer pengarna in på bankkontot direkt efter att ansökningen har blivit godkänd. Här blir dock räntan något högre.

Tips! Är du osäker på om reskassan räcker till det är det en mycket bättre idé att se till så att du har ett kreditkort inför resan som du kan använda dig av vid behov, än att behöva ansöka om lån på semestern.

Ansöka om blancolån från en spansk bank
Är du bosatt i Spanien finns möjligheten att ansöka om privatlån utan säkerhet även från spanska långivare och banker. Den här typen av lån har hög ränta och det är bara möjligt att låna mindre belopp, ofta mellan ca 5 000 - 10 000 kr som mest.

Är du inte spansk medborgare behöver du ha ett uppehållskort och du behöver också ha ett spanskt bankkonto. Åldersgränsen i Spanien för lån utan säkerhet är normalt högre än i Sverige och det är inte ovanligt att åldersgränsen är 21 år för lån.

Att ta ett banklån till bostad i Spanien
En mycket vanlig anledning till att man som svensk vill ta banklån i Spanien är för att köpa sitt drömboende. Spanien är ett väldigt populärt land för svenskar att helt eller delvis bosätta sig i och varje år köper flera tusen svenskar en bostad i Spanien.

Det rör sig både om pensionärer som vill flytta hit på ålderns höst såväl som barnfamiljer som vill ha en semesterbostad i värmen.

Trots att man kanske tänker sig att det bästa, och enklaste, är att ta ett lån för detta i Sverige finns det flera fördelar med att istället vända sig till en spansk bank:
 
  • Lånet är i samma valuta (EURO) som bostaden är värderad i, du slipper på så sätt valutarisken.
  • Du lånar med din spanska bostad som säkerhet.

Det finns dock även nackdelar med ett bolån i Spanien, speciellt om man inte är medborgare i landet.
 
  • Högre ränta. Räntan på det spanska bolånet beräknas för en person utan medborgarskap i Spanien utifrån Euribor (referensränta som används av banker inom EU) med ett påslag på ca 2,5 - 3,5 procentenheter. I dagsläget har vi minusränta och Euribor ligger i skrivande stund på -0,5 %, det ger ändå en rörlig bolåneränta på ca 2% - 3%, alltså betydligt högre än vad en rörlig bolåneränta ligger på i Sverige. Om du är resident i Spanien får du ett lägre påslag på Euribor vilket innebär lägre bolåneränta.
  • Ett flertal skatter och kostnader tillkommer: bl.a. juridiska kostnader, bankavgifter (uppläggningsavgift), kostnad för hemförsäkring och livförsäkring. Räkna med ca 10% tillägg utöver kostnaden för bostadsköpet, dessa avgifter kan du inte använda ditt bolån för att betala.
  • Du kan normalt belåna som mest 60 - 70% av bostadens värde. Som resident i Spanien kan du få låna 80% eller mer av bostaden.

Tips! Med tanke på nackdelarna ovan rekommenderar vi att du även diskuterar med din svenska bank över hur möjligheterna till att söka bolån för din spanska bostad, du kan då lättare jämföra ränta, och villkor.

Som alltid vid bostadsköp är det viktigt att du först får ett lånelöfte så du vet hur mycket pengar du har att röra dig med.

Precis som i Sverige kan du vända dig till flera banker i Spanien och se vad de erbjuder för bolåneränta och hur mycket du kan få låna. Tre av de största bankerna i Spanien är Banco Santander (Santander Bank i Sverige), Banco Bilbao Vizcaya Argentaria och Caixabank.

 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255