Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Djurspalten: Vestibulärt syndrom eller ”gammal hundsyndromet”

Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Vestibulärt syndrom eller ”gammal hundsyndromet”

2020-02-11

En gammal hund som helt plötsligt inte kan resa sig, tappar balansen, lutar huvudet åt ena sidan, har ögon som flackar hastigt eller verkar allmänt förvirrad kan ha drabbats av geriatriskt vestibulärt syndrom.


Skicka till en vän

Av Anders Rosell

Det är ett sjukdomstillstånd som också kallas för geriatriskt vestibularissyndrom eller GVS. Namnet kommer från geriatrik som är läran om åldrandets sjukdomar samt av det vestibulära systemet som håller koll på balansen. Tillståndet kan upplevas som väldigt skrämmande för hundägaren men det är relativt lätt att diagnostisera hos veterinär och många gånger går problemen över av sig själva.

Lite grann om balanssinnet
Det är mycket som samverkar för att en hund ska kunna hålla balansen och ofta anses ögonen liksom öronen vara de viktigaste delarna. En annan viktig del i balanssystemet är kroppens möjlighet att kunna känna vilken position som de olika kroppsdelarna har genom spänning i muskler, senor och andra känselceller, vilket kallas för proprioception. Allt det här betyder att när balanssystemet slutar att fungera av en eller annan anledning så kan kroppens alla balansdelar bli påverkade.

GVS-diagnos ställs
Vid geriatriskt vestibulärt syndrom är det vanligen öronen som är påverkade, antingen på grund av något problem i innerörat eller på grund av något problem med balansnerven, men det är alltså inte ovanligt att problemen visar sig på ögonen eller i rörelsemönstret. När veterinären undersöker hunden letar denna först efter tecken på andra orsaker till balansproblemen. Det här bör tas på största allvar då liknande symptom kan uppstå från diverse oroande problem i hjärnan som tumörer, missbildningar, inflammationer och blödningar men om veterinären inte hittar några sådana fel blir diagnosen geriatriskt vestibulärt syndrom.

Tillfrisknande från geriatriskt vestibulärt syndrom
Om hunden har geriatriskt vestibulärt syndrom sätts vanligen ingen behandling in utan istället ska hunden få en chans att tillfriskna av sig själv. Det finns nämligen inget att göra åt GVS då grundorsaken ofta är okänd och veterinären därmed inte vet vad denne ska behandla tillståndet med. Dessutom är det känt att geriatriskt vestibulärt syndrom för det mesta läker ut av sig själv ganska snabbt. Möjligtvis kan hunden få medicin mot åksjuka och ibland kan dropp behövas sättas in. Det här beror på att problem med balansen skapar en känsla av åksjuka, vilket kan leda till illamående, och därmed kan det vara väldigt svårt för hunden att få i sig mat eller vatten. De allra flesta hundar återhämtar sig på mindre än en vecka och ibland tar det endast några dagar. Det kan dock ta längre tid än så, upp till ett par månader. Ibland kvarstår också en svag version av symptomen och det visar sig då oftast som att huvudet lutar lite åt ena sidan.

Vård vid geriatriskt vestibulärt syndrom
Det är viktigt att hundägaren hjälper sin GVSsjuka hund. Först och främst måste hunden få i sig mat och vatten så specialkost och stödmatning kan behövas. Om hunden inte kan resa sig är det förstås också viktigt att dess hygien sköts och att den byter liggposition ibland så att inga trycksår uppstår.

Hundar från Triple A söker hem
Moose hittades tillammans med sin mamma och två bröder. Är en lågställd korsning och mycket söt och trevlig.
Leo är 5 månader gammal och väldigt stilig och är bror till Moose. Även han är modell mindre med korta ben och han är mycket trevlig även han.

Mer information på www.tripleamarbella.org
 
Leo

Leo

Moose

Moose
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255