Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hälsa: Finns vår historia i kroppen?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hälsa: Finns vår historia i kroppen?

2020-02-11

Det finns en klassisk vetenskaplig studie utförd av psykologer. Försökspersonerna delades in i två grupper som alla fick läsa samma serietidning.


Skicka till en vän

Av sjukgymnast Eva Willenheimer
Tel 637 09 14 41 [email protected] bodyharmony.nu


Den ena gruppen fick hålla en penna i munnen som gjorde att mungiporna drogs nedåt. Den andra gruppen fick också hålla en penna i munnen men så att de muskler vi ler med aktiverades. Efter att ha läst serietidningen fick alla försökspersoner skatta hur rolig de tyckte serietidningen var. Det visade sig att gruppen som haft pennan i munnen så att mungiporna drogs uppåt tyckte att tidningen var mycket roligare än gruppen där mungiporna drogs nedåt.

Jag möter i mitt dagliga arbete som sjukgymnast människor som på något sätt har problem med kroppen. Diagnoserna varierar liksom att samma diagnos upplevs olika beroende på personlighet. Jag, som behandlare, försöker förstå och sätta mig in i varje patients situation. Med åren har jag mer och mer uppmärksammat att vi bär på vår historia, allt vi har varit med om, inte bara i hjärnan utan även i kroppen.

Alla ljuvliga stunder vi haft skapar en avspänd hållning, en mjukhet i våra andetag och en lätthet att anpassa sig till olika livssituationer. Men de flesta av oss har också varit med om tråkigheter. Det kan vara olyckor, slitsamma separationer eller till exempel alltför kritiska föräldrar, lärare eller chefer i arbetslivet.

Det är som att vi skapar ett spänningsmönster i kroppen för att skydda oss för de obehagliga upplevelserna. Och det gör kroppen så bra. Den skyddar oss i stunden, med sin effektiva skyddsmekanism. Problemen uppstår när faran är över och vi inte vet hur vi ska släppa taget om det skydd kroppen har skapat. Spänningsmönstret införlivas i vårt rörelsemönster och med tiden kan det orsaka fysisk smärta både i muskler och leder.

Låt säga att du blivit utskälld och ryggat tillbaka. Inte stått upp för dig själv. Att rygga tillbaka har en mental komponent men också en fysisk. Muskler aktiveras och du får en skyddande kroppshållning. De här muskelspänningarna gör kanske att du får ont i ryggen och behöver söka hjälp för ryggbesvär. Kanske har du också kvar den obehagskänsla som skapade spänningsmönstret.

I mitt yrkesliv märker jag ofta att när fysiska besvär ger vika under behandling så säger mina patienter att känslor och tankar också förändras. När spänningsmönstret inte längre styr deras liv så förändras vardagen.

Vi är många olika yrkesgrupper som behandlar fysiska besvär och det finns en mängd olika tekniker och metoder. Och det är bra för att vi är alla olika. I min verksamhet har jag sett att ju mjukare beröring och mer lyssnande jag är desto lättare ger spänningsmönster vika. Spänningsmönster som har fysiska, mentala och känslomässiga kvalitéer. Det finns ett namn på en sådan behandlingsmetod och det är Body Harmony.

Body Harmony behandlar människan som en helhet men använder den fysiska kroppen som redskap till förändring.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255