Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga om juridik: Vi har ärvt en egendom i Spanien efter vår pappa. – Vad ska vi tänka på i samband med arvet?

Annons - Svenska magasinet
Lars Isacsson

Lars Isacsson

Fråga om juridik: Vi har ärvt en egendom i Spanien efter vår pappa. – Vad ska vi tänka på i samband med arvet?

2020-02-11

Vår pappa har gått bort och lämnat efter sig en del egendom i Spanien. Nu undrar vi vad vi ska tänka på i samband med att vi ärver honom. Vi är svenskar och bor i Sverige. Våra föräldrar hade separerat, men var fortfarande gifta när han gick bort.


Skicka till en vän

Av Lars Isacsson, abogado och jur kand Anna Carlsson
[email protected] www.isacsson.es, +34 952 90 82 37


Hej och tack för frågan.

Det finns mycket att ta ställning till i samband med ett spansk-svenskt arvskifte. Det första som måste klargöras är om svenska eller spanska arvsregler gäller. Om vi utgår ifrån att er pappa var svensk medborgare och bosatt i Sverige måste ni överväga hur egendom ska fördelas i samband med den bodelning som först ska göras. Många gör slentrianmässigt en bodelning av giftorättsgods med lika delar till vardera parten. Emellertid kan man – om svenska regler ska tillämpas på bodelningen – välja att dela på något annat sätt om detta medför ett bättre utfall utifrån arvsskattesynpunkt beträffande egendom som finns i Spanien. Detta förutsätter att samtliga inblandade är överens. Beträffande sådan egendom som finns i Spanien är det klokt att göra en bedömning av det samlade värdet av denna för att sedan kunna genomföra bodelningen på ett optimalt sätt utifrån de arvsskatteregler som gäller i den aktuella regionen.

En annan sak som ni ska vara medvetna om är att dödsbon inte existerar i Spanien på samma sätt som i Sverige. Detta innebär att arvingar – om de accepterar att ta emot arvet – också blir ansvariga för den avlidnes eventuella skulder. Detta gäller även skulder som ännu inte har förfallit på dödsdagen. Det är därför också viktigt att försöka skapa sin en bild av skuldsituationen. Detta ansvar kan också inträda om man – utan att formellt ha accepterat arvet – utnyttjar en del av detta, t ex en lägenhet eller en bil. I princip sätts då de arvingar som inte formellt har avstått från arvet genom en s k escritura de renuncia a la herencia, som ska göras inför notarie och är oåterkallelig, i den avlidnes ställe och blir också ansvarig(a) för dennes eventuella skulder. Ett sådant arvsavstående kan inte göras beträffande delar av arvet utan avser alltid arvet i sin helhet.

Arvskiften som helt eller delvis har spanska delar kan vara komplicerade och det är viktigt att man som arvinge ”hamnar rätt”. Jag rekommenderar er därför att anlita sakkunnig hjälp med kompetens inom spansk arvsrätt för en analys av er situation.

Vi har mångårig erfarenhet av situationer som denna och står givetvis till förfogande med vår samlade kompetens inom svensk och spansk rätt.
 
Anna Carlsson

Anna Carlsson
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255