Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Närheten till havet viktigt när svenskar flyttar utomlands

Annons - Svenska magasinet

"Hur långt är det till havet", är en vanlig fråga från besökare

Närheten till havet viktigt när svenskar flyttar utomlands

2006-11-02

Intresset bland svenskar för bostadsköp utomlands håller i sig. Över 10.600 kom till mässan ”Köpa hus utomlands” i Stockholm och Göteborg. Aldrig någonsin har så många utställare varit med


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

85 utställare i Stockholm och 54 i Göteborg, ett stort utbud av bostäder behövs om man ser till det stora intresse som finns i Sverige. Nu för tiden söker svenskar fritidsboende lite överallt i världen.
Spanien och Frankrike har det största utbudet och spelar också i en egen division när svenskar söker ett andra hem i värmen. Brasilien, Thailand, Cypern, Turkiet, Bulgarien och Kroatien är länder på stark frammarsch. Punta del este i Uruguay är ett område som kommit upp ur startgroparna och som vi kommer att skriva om i kommande nummer. För oss Spaniensvenskar är det högintressant med tanke på att vi tar språket (spanskan) med oss.

Lägenheter före villa
Om man ska sammanfatta dagarna i Stockholm och Göteborg så står det klart att Thailand är hett och att intresset för Costa Blanca är större än Costa del Sol. Lägenheter är mest i ropet och det är närheten till havet som svenskar frågar efter.
-Glöm allt med inland, stranden och havet är viktigt för svensken. Mässbesökarna är bra pålästa, det vet vad de vill ha. Antingen ett liv i en pulserande stad eller så söker de en genuin spansk miljö, men nära till havet ska det vara, högst tre km, säger Arnold Wernersson, mäklare.

Fin miljö
Mojácar och Aguilas är två intressanta byar på Costa Cálida söder om Costa Blanca-kusten. Ett område som har framtiden framför sig, enligt bedömare.
-Det har en fin spansk genuin miljö, inte exploaterat utan i stället befinner sig området i startgroparna med en intressant prisutveckling, säger Arnold Wernersson, representant för Euroland Properties.
En ny flygplats vid Murcia är projekterad varför intresset för området mellan Alicante och Almería växer.
-Costa Blanca är kanske inte nyhetens behag men det är ett stabilt område som de flesta känner till, vilket betyder trygghet, säger Arnold Wernersson som ser ett ökat intresse för Costa Blanca.
På Costa Blanca får du ingen fristående villa för under 2,5 miljoner SEK. På Costa Cálida kostar en bungalows på 116 kvadratmeter 1,7 miljoner SEK.

Prisutveckling
Det blir många frågor om prisutveckling. Det ligger lite i intresset när man köper hus utomlands. Ingen vill ju förlora på affären. Den starkaste prisutvecklingen hittills i Spanien har Mallorca, och den lär fortsätta. ”Mallis” är poppis men de svenska plånböckerna är inte tillräckligt tjocka. Det är britter och tyskar som köper på Medelhavsön.
Casa: Una på Costa del Sol menar att de flesta besökare söker efter ett objekt för att sedan utnyttja det mellan 3 till 6 månader om året. Lägenhet går före villa och du slipper att engagera en trädgårdsmästare när du inte är där. Många väljer att hyra ut sin semesterbostad när de inte är där, vilket är med och hjälper till att finansiera semesterbostaden.

Finansiering
Finansieringen av bostadsköp har också blivit en het potatis. Ny Kredit som är Danmarks största bolåneinstitut har finansierat egendomar i Sydspanien sedan sommaren 2004. De erbjuder exempelvis en typ av obligationslån med rörlig ränta på tio år. Du lånar 270.000 euro och betalar runt tusenlappen  i månaden.
-Med tio års amorteringsfrihet, efter tio år förlänger du lånet ytterligare tio år, du har kvar lånet så länge du önskar med fast eller rörlig ränta, säger Flemming Trapp hos Casa: Una på Costa del Sol.
-Fortsätter prisstegringen så ökar värdet på ditt hus mer än vad du betalar på lånet. Så även om du köper ditt hus med lånade pengar och endast betalar räntan så gör du en vinst. Värdet på huset ökar, men det gör ju inte lånet.

Behöll pengar
Casa: Una fick besök av en svensk kvinna som sade att hon hade 600.000 SEK till ett hus i Spanien. Nu var det några år sedan som man kunde köpa ett hus i Spanien för den summan.
-Jag erbjöd henne en fin bostad för två miljoner SEK. Hon betalade 400.000 SEK, behöll resten av pengarna på 200.000 och tog ett lån och så fick hon sitt drömhus i Spanien, berättar Flemming Trapp.

Risker?
Samtidigt får man inte stirra sig blind på de finansiella möjligheterna. I allt finns det risker och en bra fråga är hur riskerna ser ut i framtiden på den spanska bostadsmarknaden. Infrastruktur, tillgång på vatten, byggstopp, elektricitet, kommunikation och vägar är intressanta områden att studera extra noga.
Bland Casa: Unas intressanta objekt hittade vi en villa i Sayalonga, en bergsby på östra sidan av Málaga mellan Torrox och Competa. En fristående villa på 160 kvadratmeter för 270.000 euro.
-Lånemöjligheterna är goda som sagt var… , säger Fleming Trapp.Många är nyfikna på Thailand

Många är nyfikna på Thailand


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255