Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien vs Sverige just nu: Känner du dig som en nyspanjor?

Annons - Svenska magasinet
Nyspanjor, eller?

Nyspanjor, eller?

Spanien vs Sverige just nu: Känner du dig som en nyspanjor?

2006-11-02

Du som Spaniensvensk, känner du dig som nyspanjor? Frågan aktualiseras efter ett besök i Sverige. Här talar de inte sedan en tid tillbaka om utlänningar eller invandrare, i stället handlar det om ”nysvenskar”.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Att man inte får vara det man är, tänker jag.

I Spanien har jag aldrig hört diskussionen om att invandrare eller utlänningar skulle kallas för nyspanjorer. Smaka på ordet – nyspanjor – hur känns det? Oftast sätter vi ”ny” framför -potatis, -utnämnd, -start, -född exempelvis.

Det talas så mycket om integration, samtidigt blir vi allt mindre integrerade. Det talas det om globalisering medan gränser rivs, unioner skapas och handelshinder luckras upp. Vi äter och dricker samma saker, tar på oss samma kläder och ser på samma stöpta tv-serier, lekprogram eller dokussåpor.
Jag tror att vi Spaniensvenskar väljer det som vi vill ta åt oss, precis som ”nysvenskarna” i Sverige. Själv är jag inte intresserad av Spaniens urusla frukostvanor, allt för sena middagar eller bristen på att passa tider.

I vår är det kommunalval i Spanien och EU-medborgare får göra sin röst hörd. Hur mycket svenskar attraheras av att få delta ska bli intressant att se efter alla avslöjanden om jättemygel i kommunhusen.
I Sverige har det handlat om ministrars ovilja till att betala tv-licensen och betala svarta pengar till barnflickor. Tv-licensen är inget problem i Spanien för någon av oss antingen vi är arbetare, pensionär eller politiker, ty det finns ingen tv-licens i Spanien.

Däremot förekommer det en utbredd piratmottagning i Spanien framför allt på Costa Blanca. Piratsändningarna i Torreviejaområdet, som pågått sedan 1997, orsakar SvT ett så stort årligt intäktsbortfall att hela verksamheten är i fara efter augusti 2007 då anslaget för SvT:s sändningar till Finland eventuellt upphör, vilket Svenska Magasinet berättade om i majnumret.

Efter avslöjandena i Svenska Dagbladet om licensskolket i Sverige har Radiotjänst tagit emot 6.500 anmälningar om tv-innehav. Uteblivna tv-licenspengar och svarta pengar till barnflickor kan tyckas vara småpotatis mätt mot det som har hänt innanför väggarna i exempelvis Marbellas kommunhus. I stället är det vaga bortförklaringar från politiker som tjänar miljoner som gör att vanligt hederligt folk reagerar.

Det som händer i Sverige ett sundhetstecken och borde fungera som väckarklocka åt politiker att ha rent på bordet. Det är också medias uppgift att granska de folkvalda, speciellt om de har ridit på vågen i att vilja avskaffa fifflandet som tidigare har varit.

På tal om olikheterna mellan Spanien och Sverige, som vi kan ha ganska roligt åt, kan vi konstatera att Sverige är klart bättre i fotboll än Spanien - just nu. Vad som har hänt med det svenska fotbollslandslaget är att plötsligt gäller ”alla för en, och en för alla”.

Det var ett klassiskt svenskt lag(erbäck)arbete med mycket löpning och kampanda som symboliserade EM-fighten mot Spanien på Råsunda. Det var länge sedan vi såg ett så taggat svenskt fotbollslandslag. Vem hade trott på denna utveckling efter VM och träningsförlusten mot Tyskland i augusti? Inte jag, måste jag erkänna.

Spanien harvar vidare och letar efter en rejäl landslagsframgång. Utländska importer i La Liga gör inte situationen så mycket lättare. Inte en enda spanjor var med bland Fifas kandidater till titeln Årets spelare 2006. De var 30 stycken…, vilket säger en hel del.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255