Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Odla spanska blommor i Sverige

Svenska Magasinet i Spanien

Odla spanska blommor i Sverige

2020-01-06

Många drömmer om att ta med sig känslan av Medelhavet från solsemestern i södra Europa, men tänker att det är omöjligt. Omöjligt är det inte, men det kan vara svårt. Du måste vara aktsam om de växter som är vana vid ett varmare klimat.


Skicka till en vän

Det finns för det första två alternativ, att odla från frön eller att köpa plantor. Sedan tillkommer ytterligare två beslut, att plantera på friland eller i kruka. Lyckas du med frilandsodling kan det vara det bästa, odlar du i kruka måste du antagligen ta in krukan inomhus över vintern. Det finns ett flertal spanska blommor och andra växter du kan njuta av året runt!


Odla fikon eller citron

Känslan av att ha ett citrus- eller fikonträd på terrassen tilltalar nog många odlare. Här handlar det om att odla i kruka med en väl avvägd jord. Du kommer att kunna njuta av både dofter och vackra blommor, men båda arterna måste övervintra frostsäkert. Citronen är extra rolig då den blommar året runt, och frukterna mognar olika fort. Du kan alltså njuta av citrusdoften i vardagsrummet på vintern. Fikon kan du odla i marken om du bor i den lägsta växtzonen. Det är arten Bornholm som fungerar, men du måste täcka noga inför vintern för att den ska överleva.
 
Svenska Magasinet i Spanien
Trädgårdens okrönta drottning - Bougainvillea

Den kanske mest efterlängtade växten, och samtidigt den som framkallar mest minnen, är Bougainvillean. Tyvärr klarar den inte att övervintra utomhus utan måste odlas i kruka och tas in innan först frosten. Du kan sätta ut den då temperaturen har stigit till 15 grader. Ett olivträd däremot kan klara sig ute över vintern. Du behöver täcka det på något sätt, men trädet kan klara sig i flera år med rätt skötsel. Vill du hellre odla från fröer kan du välja Spansk körvel. Den kan bli flerårig och växer snabbt, så inte för tätt. Du kan använda bladen till dekorering av maträtter, i sallader och till kryddning av brännvin.
 


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255