Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: Vad är ett rimligt bud?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Vad är ett rimligt bud?

2019-12-11

En fråga som vi får väldigt ofta är ”Vad är ett rimligt bud?”. Många kunder verkar ha läst i diverse medier - eller blivit informerade om - att i Spanien ska man lägga bud minst 15-20% under utgångspris. Jag kan med säkerhet säga att det tyvärr inte stämmer.


Skicka till en vän

Av Jennifer Fogelberg-Clarke, Startgroup svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol.
e-post: 
[email protected]
Tel 952 90 48 90


Som bekant arbetar vi med ett antal olika nationaliteter här, och köp och försäljningar av fastigheter fungerar på varierande sätt i olika länder. I Skandinavien till exempel är det vanligaste att utgångspriset ligger långt under det slutliga försäljningspriset, medan här på Sydkusten i Spanien är det oftast tvärtom. Man lägger mycket riktigt ett bud under utgångspriset, men med det är det inte sagt att det finns en oskriven regel om hur mycket man borde erbjuda en fastighetsägare då man går in i förhandling.

På StartGroup lägger vi mycket arbete på att informera våra säljare om vad som är ett rimligt utgångspris, för att åstadkomma en snabb försäljning. Det är inte i vårt intresse att ta in bostäder till orealistiskt höga priser bara för att det ska finnas en marginal för upp till 20% förhandling från kundens sida.

Så, vad är då ett rimligt bud? Svaret på det är otroligt individuellt, beroende på fastighet och ägar-förhållanden. Då man köper nyproduktion är priset det som står på prislistan, alltså (oftast) ingen marginal för förhandling över huvud taget, punkt slut. Vid köp av en andrahandsbostad, så ser det ut på ett annat sätt.

Förmodligen har du som köpare tillsammans med din mäklare sett olika objekt som passar in på dina kriterier. Ett av dessa objekt vill du gå vidare med. Steg nummer ett är att diskutera ett vettigt ingångsbud med din mäklare. Ibland kan det vara så att mäklaren vet ungefär vad säljaren är redo att acceptera, då en förhandling som inte gått i lås redan ägt rum. I detta fall brukar jag då rekommendera att man lägger sig något under det tidigare priset, eftersom säljaren förmodligen är ganska redo att avyttra sin egendom.

Sedan kan det vara så att ditt bud når säljaren genom oss på ett tidigt stadium i marknadsföringen av bostaden, kanske redan första veckan. Som mäklare har vi förpliktelse att förmedla alla bud som vi får in av våra kunder, även om de är osannolikt låga. Det som kan hända här är ju då att om köparen tror att 20% under utgångspris är en normal början på en förhandling, och vill börja på den nivån kan ägaren bli förnärmad av ett alltför lågt skambud och få intrycket av att köparen är oseriös. Affären kan gå förlorad innan den ens börjat. Vi har ju trots allt lagt massa tid på att informera säljaren om vad som är ett realistiskt marknadspris!

Kort och gott, det finns marginal att lägga bud på de flesta fastigheter här på kusten. Diskutera dock med dina områdeskunniga och erfarna mäklare vad som är ett realistiskt pris för den intressanta bostaden, så att en seriös förhandling kan påbörjas.

Om artikelförfattaren: Jennifer Fogelberg-Clarke är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, och har bott på Costa del Sol sedan 1995.Mäklare sedan 2001 och ansvarar för skandinaviska kunder hos StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, per - sonalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255