Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Djurspalten: Gamla hundar och demens

Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Gamla hundar och demens

2019-12-11

Exempel på beteendeförändringar inkluderar en ”förvirrad” hund som verkar vara desorienterad eller vilse i bekanta omgivningar, hundar som går omkring planlöst och kanske tycks ”glömma bort” att backa ut ur hörn.


Skicka till en vän

Av mediterraneavets.com

Din hund, trots att den inte har gjort ifrån sig inomhus under hela sitt liv, kanske börjar ha olyckor. Den kanske har slutat välkomna dig vid dörren, komma med bollar som du ska kasta eller bry sig om att bli klappad. Kognitivt dysfunktionssyndrom hos hundar märks ofta genom att hunden är sömnig på dagen, men inte trött på kvällen; hundens sömnmönster har rubbats. Hunden kan vara rastlös och vandra omkring på nätterna, som om dess biologiska klocka har blivit omvänd. Din hund kan också börja skälla på nätterna och hålla dig och andra i bostaden vakna.

Inga av dessa saker innebär att din hund bryr sig mindre om dig – kognitivt dysfunktionssyndrom hos hundar gör bara att din hund beter sig annorlunda, och den har troligtvis ingen aning om att den gör dig orolig!

Kognitivt dysfunktionssyndrom hos hundar kan identifieras av ett antal kliniska tecken. Diagnosen kan ställas om din äldre hund uppvisar beteendeförändringar som inte har någon uppenbar fysisk orsak. Syndromet har jämförts med åkommor som Alzheimers sjukdom hos människor. Vissa personer tänker på det som ”hunddemens”, men demens hos hundar är naturligtvis annorlunda än demens hos människor.

Att behandla kognitivt dysfunktionssyndrom hos hundar
Hund som ser ledsen ut bredvid matskål Du behöver inte oroa dig om din hund har CDS: Beteendeförändringar hos åldrande hundar kan svara på behandling. Möjliga behandlingar inkluderar ändrad kost, medicinering och beteendeterapi. Andra tips för att hjälpa äldre hundar – även de som inte har CDS – inkluderar:

För din hunds säkerhet, se efter potentiella platser i ditt hem och din trädgård där din hund riskerar att falla, exempelvis trappor, och håll ett öga på din hund där.
Håll dig till en rutin om du kan. Äldre hundar och hundar med CDS tycker inte om ändringar i familjeschemat och en rutin kan bidra till att hålla dem lugna.
Motionera hunden som vanligt, såvida det inte finns medicinska skäl att inte göra detta. Regelbundna promenader främjar hundens mentala och fysiska hälsa.
Undvik stressande situationer som att lämna din hund på ett hundpensionat: försök istället att hitta en hundvakt för att minimera ändringarna i din hunds omgivningar.
Du kanske också vill undvika att besökare tar med sig sina hundar.
Det kan vara svårt att lösa problem med rumsrenheten. Se till att din hund får tillräckligt med möjligheter att göra ifrån sig genom att ta ut den regelbundet, och belöna ett gott uppförande.

Diskutera med din veterinär om medicinering skulle vara till nytta för din hund. Efter en livstid av ovillkorlig kärlek och sällskap och oavsett vad som händer så förtjänar våra äldre hundar all den omsorg och hänsyn vi kan ge dem – och de lär garanterat fortsätta ge det tillbaka till oss!

Hundar från last chance SÖKER HEM!
Mer information på wwwlastchanceanimalrescue.es
 
Angel är en Podenco-blandning och drygt 1,5 år gammal. Hon har pass och fullt vaccinerad. Älskar både människor och andra hundar.

Angel är en Podenco-blandning och drygt 1,5 år gammal. Hon har pass och fullt vaccinerad. Älskar både människor och andra hundar.

Freya här en livlig 2-årig tik som gillar både männsikor och andra hundar. Hon har pass och är fullt vaccinerad.

Freya här en livlig 2-årig tik som gillar både männsikor och andra hundar. Hon har pass och är fullt vaccinerad.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255