Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: Internet-djungeln av fastigheter på Costa del Sol

Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Internet-djungeln av fastigheter på Costa del Sol

2019-10-10

Internet är ett fantastiskt redskap då man går i köptankar och är nyfiken på vad som finns tillgängligt på fastighetsmarknaden. Många av våra kunder kommer otroligt väl förberedda och har spenderat timmar på nätet för att utforska intressanta områden och bostäder innan de reser iväg. Ni känner säkert igen er!


Skicka till en vän

Av Jennifer Fogelberg-Clarke, Startgroup svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol.
e-post: 
jennifer@startgroup.com
Tel 952 90 48 90


Vissa kunder kommer gärna med väldokumenterat, utskrivet material, hela mappar och pärmar fulla med granskade bostäder. Jag har till och med sett avancerade ”spreadsheets”, där kunden har analyserat ett trettiotal bostäder in i minsta detalj.

Att en kund kommer förberedd och påläst är alltid väldigt positivt för oss, då det gör vårt långa sökarbete något smidigare. Vad som dock gör det hela lite mer komplicerat, och tyvärr kan leda till förvirring och besvikelse, är att mycket av det som annonseras på hemsidor och sökmotorer ofta redan kan vara sålt eller så stämmer inte informationen alls gällande läge, utsikt, kvalitet eller ibland även pris. Jag kan till och med sträcka mig så långt och säga att vissa bostäder som annonseras inte ens existerar! Hur kan det vara så här, undrar många vi pratar med?

I Sverige och andra nordeuropeiska länder har vi som bekant en mäklare med ett objekt. Korrekt information om adress, planritningar, ”stylade” foton, exakta detaljer såsom driftskostnader, hyra etc. publiceras. När bostaden sålts, informeras köpsugna spekulanter, och objektet annonsera inte längre som tillgängligt – SÅLT! Enkelt.

Här på kusten kan flera mäklare vara uppdragsgivare för en och samma bostad. Vilka mäklare och hur många - det bestämmer ägaren. Så, varför sålda objekt ligger ute till salu då de redan fått en ny ägare beror oftast på att inte alla mäklare blivit informerade om att bostaden sålts och således tas den inte bort från marknadsföringen. Detta är något som uppdragsgivaren, dvs säljaren, själv måste meddela varje företag som anlitats.

En annan orsak kan vara att det finns aktörer på marknaden som tyvärr inte tar bort sålda objekt, då de kan fungera som utmärkta ”lockbeten” för kunder. När man ringer eller mailar mäklaren så får man svaret att objektet precis sålts, men de har ett annat som kan vara intressant. Vi har vid ett flertal tillfällen sett bostäder som annonseras ”till salu”, vilka vi sålt för tvåtre år sedan! Tyvärr är inte alla mäklare helt seriösa.

Hur kommer det sig att informationen varierar så mycket på samma bostad? När det gäller priset så kan det vara så enkelt att ägaren, efter diskussion med en mäklare, bestämmer sig för en prissänkning, men förbiser att meddela de andra uppdragsgivarna. Då ligger det högre priset kvar på vissa hemsidor. Givetvis finns andra orsaker också.

Gällande läge, så kan informationen variera drastiskt. Jag ser ofta annonser där fastigheter som ligger långt uppe på berget annonseras som ”beach-side”! Detta är ju givetvis bara slarv eller okunskap från mäklaren. Ingen kontrollerar dessa detaljer innan annonsen publiceras på webben, därav felaktig information!

På Start Group lägger vi mycket tid på att kvalitetssäkra och professionellt marknadsföra de bostäder som vi tar in. Vi följer mäklarlagen BOJA 517, vilket innebär att de ca 650 bostäder som vi marknadsför kontrolleras av vår personal och att alla lagliga dokument såsom lagfart, bygglicens, utdrag ur fastighetsregistret etc., finns på vårt kontor.

När en spekulant ser på våra objekt vet de vad de köper – det finns inga dolda överraskningar!

Om artikelförfattaren: Jennifer Fogelberg-Clarke är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, och har bott på Costa del Sol sedan 1995.Mäklare sedan 2001 och ansvarar för skandinaviska kunder hos StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, per - sonalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255