Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga om juridik: Nya regler kring fastighetsköp

Annons - Svenska magasinet

Fråga om juridik: Nya regler kring fastighetsköp

2019-10-10

Vi ska köpa en fastighet och ta lån i spansk bank. Vi har hört att det är nya regler som gäller. Har du några tips?


Skicka till en vän

AV ABOGADO LARS ISACSSON
[email protected]
www.isacsson.es
+34 952 90 82 37


Hej och tack för frågan. Som ni kanske har sett har det skrivits mycket om oskäliga avtalsvillkor i banksektorn. Bland annat har det skrivits om de s k ”clausula suelos” som banker tillämpat om som det pågår många processer om. Som ett led i stävjandet av detta gäller sedan juni i år en ny lag som reglerar fastighetslån. Lagen bygger på ett EU-direktiv från 2014 och har nu blivit spansk lag. Avsikten med lagen är att försöka återskapa förtroendet för banksektorn genom att skapa en bättre balans mellan långivare och låntagare och införa en långtgående informationsskyldighet om lånevillkoren.

Lagen innebär bl a att banken måste säkerställa att låntagaren får fullständig information om lånevillkoren och dessas konsekvenser. Detta görs genom att den notarie där lånet (och inteckningen) har till uppgift att gå igenom lånevillkoren med låntagaren och informera om de konsekvenser dessa kan ha för låntagaren. När låntagaren har accepterat lånevillkoren börjar en period om tio dagar löpa. Under denna period kommer låntagaren dels att få detaljerad information om lånevillkoren, dels få besöka notarien ifråga för en genomgång och ytterligare information kring lånet. Bland det som notarien informerar om finns också konsekvenser som ligger utanför låneavtalets villkor, t ex att låntagare i allmänhet svarar med all sin egendom – och inte enbart fastigheten ifråga - för lånets återbetalning. Denna genomgång resulterar i ett dokument som undertecknas av er inför notarien, som bekräftar att ni har gått igenom (och förstått) avtalsvillkoren och andra konsekvenser av lånet.

Denna nya lag innebär att processen med att ta upp fastighetslån i Spanien har blivit något mer komplicerad än vad som tidigare var fallet, men samtidigt tryggare för låntagare. Var alltså beredda på att få mycket information och besöka notarien en extra gång. Notarien kommer också att förvissa sig om att ni har förstått villkoren med kontrollfrågor. Därför bör ni inför detta möte ha gått igenom lånevillkoren med er advokat.

Ni frågar också om betalning med check, som begärs av säljaren. Detta är en mycket vanlig betalningsmetod vid fastighetsköp och något som vi starkt rekommenderar köpare av fastigheter att använda. Anledningen är att betalningen då kvitteras av säljaren i den notariserade lagfarten (escritura). Om man istället vill använda sig av överföring via bank måste köpeskillingen ha kommit säljaren tillhanda om den ska kunna kvitteras i lagfarten, vilket innebär att köparen måste genomföra överföringen innan tillträdet – något som vi inte rekommenderar på grund av de risker som detta kan föra med sig för en köpare.

Fastighetsköp och lånefinansiering ska man ta hjälp med av någon som har tillräckliga kunskaper i spansk rätt, som är det som reglerar köp- och lånevillkor. Givetvis står vi till ert förfogande med våra spanska och svenska jurister.
 

Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255