Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Glädjens tid är här - vinskörd och månadens vintips

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Glädjens tid är här - vinskörd och månadens vintips

2019-10-10

Vinskörden i provinsen Málaga pågår när dessa rader skrivs i slutet på september. Vinskörden har firats på flera platser som Cómpeta, Manilva, Mollina och Moclinejo bland annat. Skörden av druvor är en tid som kännetecknas av glädje.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

La vendimia, vinskörden, inleddes officiellt i år redan den 29 juli. Totalt finns det officiellt fyra zoner på 4.148 hektar odlingar i Axarquía, Montes (Málagabergen), Norte (norra delen runt Antequera), Serranía de Ronda och Manilva. 1.954 hektar är för vinproduktion, 1.689 till russinproduktion och 505 hektar ätdruvor.
Ursprungsmyndigheten och kontrollorganet Consejo Regulador förväntar att skörden ligger på omkring fyra miljoner kilo druvor, något färre än fjolårets 4,3 miljoner kilo. Årets kvalité beskrivs som bra-mycket bra.

Vinskörden i provinsen Málaga sträcker sig under flera månader beroende på det som vi inom vinets underbara värld kallar för terroir, en märklig sammansättning av jordmån, läge, klimat och druva. Olika klimatzoner och cykler gör att druvorna mognar olika. Vinskörden är alltså lång och komplex och svår eftersom landskapet delvis är kuperat med branta sluttningar på mellan 46 och 76 grader. Det blir att skörda manuellt och åsnor används vid transporter.
Mer närodlat, närproducerat och hållbart kan det inte bli för oss som bor på kusten.

Vanligtvis inleds skörden under de första tio dagarna i augusti när det gäller gröna druvor som ska ge vita fruktiga viner. Blå druvor till röda viner skördas på hög höjd vanligtvis i september.
Normalt inleds skörden i den västra delen av Axarquía på platser som Moclinejo, Almáchar och El Borge och fortsätter senare på andra platser och håller på till slutet av oktober. 
För Bodegas Dimobe i Moclinejo inleddes skörden i Algamiz som ligger mellan Cútar och El Borge. I Cómpeta och Sayalonga inleddes skörden i mitten på augusti.
De druvor som skördas tidigt är moscatel och Pedro Ximénez. Sedan följer blå druvor som Petit verdot, Cabernet sauvignon, Syrah och Tempranillo.

Uppmärksamhet
Vinproduktionen i provinsen Málaga har tagit enorma steg de senaste 15 åren. Utmärkelserna har stått på rad och producenter har uppmärksamhet av den internationellt kräsna publiken.
Den prestige som provinsen erhöll innan vinlusen eller dvärgbladlössen Phylloxera slog till har återerövrats. Viner från Málaga var världskända från 1600-talet till 1800-talet.
Några som verkligen har gått i bräschen för att utveckla vinnäringen och sätta Málaga på världens vinkarta igen är Bodega Victoria Ordóñez e Hijos. Av områdets terroir, mångfald av jordmån, läge, klimat och druva med förfinad odlingsteknik har det hänt mycket. För en del år sedan fanns ett av deras dessertviner med vid Nobelfesten i Stockholm. Bara det är ju en fjäder i hatten.

Komplex jordmån
Det är enologen Victoria Ordóñez och sonen Guillermo Martín som har gjort storverk som har inspirerat andra producenter att utveckla sig. I en intervju nyligen berättade Ordóñez hur de har börjat skörda från gamla vinstockar i Málagabergen återigen.
”Los Montes de Málaga var tidigare en referens i vinvärlden och druvan Pedro Ximénez var synonymt med Málagaviner. Vi är övertygade om att detta är ett av de bästa områdena i världen för att tillverka kvalitetsviner. Här är förhållandena idealiska. Odlingarna ligger på mellan 800 och 1.000 meter. Jordmånen är komplex i sin sammansättning av kalk, sand, skiffer och kisel bland annat som gör den unik i världen. Och vädret är perfekt. Vinerna får klara mineraltoner” säger Victoria Ordóñez.

Bodega Victoria Ordóñez
Ifjol skördades 60.000 kilo druvor som blev till 40.000 flaskor vin. Här är några trevliga buteljer att hålla utkik efter:
La ola del Melillero
Torrt fruktigt vitt vin gjort på Pedro Ximénez och moscatel. Ca 15 euro.
Voladeros
Torrt fruktigt vitt vin som crianza på Pedro Ximénez. Ca 29 euro.
Monticara
Torrt fruktigt vitt vin som crianza på moscatel. Ca 29 euro.
Martí Aguilar
Rött vin på Petit Verdot (60%), Syrah (20%) och Tempranillo (20%). Ca 60 euro.

Månadens vintips:
Jag besökte nyligen Hemlängtan som drivs av Emilios och Eva Ruiz. De har en vinhylla, inte så stor, men ack så intressanta och spännande viner jag hittar här. Emilio har ett stort vinintresse, läser och följer med, och beställer hem viner från Spaniens alla hörn. Jag kommer att rekommendera en del viner härifrån framöver.

Som Clos Dalian Garnacha Blanca från vindistriktet Terra Alta i Katalonien bland annat. Ett mycket trevligt vin på den ganska okända druvan Garnacha Blanca. Vi känner den blå sedan tidigare. Garnacha Blanca ger brilliant gyllengul färg. En doft av mogna frukter och mineraler. En fruktig, frisk lång silkeslen smak som håller. Pris: 7,60 euro på Hemlängtan, Nerja.

Cortijo La Fuente Afrutado Seco
En av mina lokala favoritbodegor är Bodega Cortijo La Fuente i Mollina norr om Antequera. Deras Cortijo La Fuente Afrutado Seco har fått flera utmärkelser och har blivit lite av mitt husvin. Senast tog jag med en flaska till stranden och beställda grillade sardiner på spett. Det kan inte bli så mycket bättre en skön varm söndag på kusten.
Vinet är framställt på druvorna Moscatel de grano menudo (den äldsta och renaste sorten av Moscatel) och Pedro Ximenez. En underbar doft av vita blommor, exotiska frukter och citrus souvenirer. En mycket fräsch, torr, mjuk och subtil smak. Perfekt till färsk fisk och skaldjur.
Pris: 5,90 euro på Carrefour

Quelías rosado
Jag hittade detta trevliga och världens bästa rosévin vid Veremas vinmässa i Málaga i maj månad. Jag har sett att det serveras på en del ställen utmed kusten. Produceras vid Bodegas Sinforiano i Cigales (Valladolid) av druvor som Albillo, Garnacha, Tempranillo och Verdejo på mer än 60 år gamla vinstockar.
Ett modernt och lättdrucket vin. Aromatiskt, vacker rosa färg, doft av persika och nyanser av jordgubbar. Fräscht och elegant i munnen.
Värt att nämna: Guldmedalj vid den internationella rosé-tävlingen i Cannes 2017 och guldmedalj vid World Rosé i Bryssel 2017.
Pris: 9,50 euro på Carrefour

Laya 2017 tinto
Ett fantastiskt bra vin som varje vinälskare bör prova. Det får 91 poäng och betyget Excelente i senaste utgåvan av Guía Peñín. Produceras vid Bodegas Atalaya i Almansa nära Albacete som för de flesta av oss är ett okänt vindistrikt. Vi kommer att få höra mer om DO Almansa framöver. Vinet är gjort på Garnacha tintorera och Monastrell som vuxit på mellan 700 till 1.000 meters höjd. Vacker körsbärsröd färg. Mogen frukt, torkade kryddor, fruktigt, bra balans, elegant mjukt avslut. Perfekt till lammkotletter. Mycket vin för pengarna.
Pris: 7,50 euro på Hemlängtan, Nerja.
 
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Clos Dalian Garnacha Blanca

Clos Dalian Garnacha Blanca

Cortijo La Fuente Afrutado Seco

Cortijo La Fuente Afrutado Seco

Quelías rosado

Quelías rosado

Laya 2017 tinto

Laya 2017 tintoSvenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255