Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Gud, landet och Kungen

Annons - Svenska magasinet
Får det lov att vara grillade sardiner vid havet?

Får det lov att vara grillade sardiner vid havet?

Gud, landet och Kungen

2006-10-02

Milsvida stränder, lugnare tempo, fantastisk fisk och mycket annorlunda kultur, det finns många skäl till att besöka Marocko och Nordvästafrika. Sedan 1999 är det töväder i politiken och Marocko öppnar upp sig. Det känns betydligt tryggare och säkrare på Tangers gator än i någon annan stad på Solkusten. Poliserna är många och det tillhör ovanligheterna att turister och andra rånas eller slåss ned på öppen gata


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Ahmad Chaara är svenskmarockanen som kan Marocko på sina fem fingrar. Han lärde sig svenska vid 36 års ålder. Han har två barn, 25 och 13 år, båda födda i Gällivare. Numera bor de i skånska Lund dit han pendlar då och då.
1991 flyttade Ahmad tillbaka till Marocko. Nu är han platschef för resebyråkedjan Travel Links kontor i Tanger. Han har tidigare jobbat för British Airways. Ahmad Chaara ser ett ökat intresse för Marocko.
-Vi har haft några riktigt tuffa år. Gulfkriget i början på 90-talet och 11 september 2001 var sådana perioder. Nu blir det bara bättre och bättre och turismen ökar till Marocko, säger Ahmad Chaara när Svenska Magasinet träffar honom i Tanger.

Varför ska skandinaver på Solkusten besöka Tanger?
-För att se och uppleva ett helt annat sätt att leva, ett nytt land, en ny kontinent och en annorlunda kultur. Tänk bara vilken enorm skillnad det är på Lund och Tanger, säger Ahmad, ständigt leende.
För svenskar har Agadir i Marocko varit ett chartermål i flera säsonger. Med 300 soldagar om året blev Agadir tidigt ett populärt resmål för soltörstande svenskar. Tanger däremot har aldrig blivit något resmål med sol och bad, platsen har lite tuffare vinterklimat.

Öppnare samhälle
Sedan 1999 är det en positiv utveckling i Marocko. Nu satsar Marocko på turister. Mohammed VI vill att landet ska ta emot tio miljoner turister, enligt Ahmad Chaara.
Den 23 juli 1999 efterträdde Mohammed VI sin far på Marockos tron. Han tillhör Alaouite-dynastin, som har regerat i Marocko sedan 1664; åren 1912 - 1956 dock under franskt protektorat.
Mohammed VI har studerat juridik i Frankrike och talar förutom franska och arabiska även spanska och engelska. År 1993 arbetade han direkt under EU-kommissionären Jacques Delors.
Mohammed VI har infört ett öppnare samhälle med ett folkvalt parlament men det är kungen som har den yttersta makten, och kan styra via dekret. Tryckfrihet och yttrandefrihet är garanterat i lag men är i praktiken begränsade. Det politiska klimatet har lättat men samtidigt riktar Amnesty hård kritik mot landet. Det handlar om fångar som avrättas eller plötsligt försvinner.

Enstaka händelser
Förutom några enstaka händelser är samhällsklimatet stabilt. Tanger hade demonstrationer i vintras mot de danska karikatyrteckningarna på profeten Muhammed i Jyllands-Posten. Sedan 11 september-attentaten har al-Qaida, eller grupper som inspirerats av eller är lierade med terrornätverket utfört ett flertal större attentat över hela världen. I bomber mot turistetablissemang i Casablanca i Marocko dödas 45 personer 2003.
På 1970-talet var Polisario en följetong i medier. Efter Francos död skulle Spanska Sahara överlämnas till Marocko. Spanska Sahara är ett stort landområde söder om Marocko med stora naturtillgångar av fosfat.
Befolkningen i Spanska Sahara vill inte tillhöra Marocko. Med stöd från Algeriet som vill komma åt Atlantkusten, bildades befrielserörelsen Polisario. Sedan flera år tillbaka finns FN i området för att medla i konflikten där befolkningen hoppas på självständighet.
Annars är samhällsklimatet stabilt och attentatet i Casablanca 2003 får räknas till ovanligheterna. Vissa religioner åtnjuter en viss frihet i landet. Ett antal världsreligioner finns representerade i Tanger med egna kyrkor.

Berber
Tanger har en intressant och fascinerande historia. Under åren 1928 till 1956 var det ett frihandelsområde som styrdes av sex Europaländer. Styret över Tanger roterade i sexmånadersintervaller mellan de sex länderna.
Historiskt har många folkslag och etniska grupper passerat Nordvästafrika. Urbefolkningen är berber, en del av dem har blåa ögon. Hur många berber det finns är svårt att uppskatta, någonstans mellan 11 till 20 miljoner är berber. De har inget skriftspråk men många dialekter som skiljer sig åt ungefär som de skandinaviska språken.
Den arabiska erövringen av Nordafrika på 600- och 1100-talen innebar att berberna undanträngdes till bergstrakter och ökenområden, där de sedan dess lever som jordbrukare och nomader. De känner sig ockuperade av araber.
En stor berbisk stam i norra Algeriet går under namnet ”kabylerna” är omkring fyra miljoner och har i hög grad bevarat sin kultur och sitt språk. Det har varit politiska motsättningar mellan berbiska grupper och de nordafrikanska regeringarna. I Marocko var det länge förbjudet att ge sina barn berbiska namn.

Tryggare säkrare
Behöver man då vara rädd för att åka till Tanger och Marocko? Nej, absolut inte. Faktum är att det känns betydligt tryggare och säkrare på Tangers gator än i någon annan stad på Solkusten. Poliserna är många och det tillhör ovanligheterna att turister och andra rånas eller slåss ned på öppen gata.
Visst händer det att man som turist kan få en grupp tonåringar efter sig där alla erbjuder sig att vara personlig guide. Lite jobbigt, javisst, men samtidigt återspeglar det situationen i samhället.
-Går du i gamla stan i Stockholm är det ingen som erbjuder sig att vara guide. Här i Tanger är villkoren tuffare. Det gäller att vara påhittig och få en extra inkomst för dagen, berättar Ahmad Chaara. Tanger och Marocko är annorlunda men det finns ingen orsak till att vara skraj.
Under ett frukostmöte på Hotel El Oumnia Puerto river vi ned flera förutfattade meningar om Tanger och Marocko. En av dem är just att Tanger skulle ha så mycket brottslighet och kriminalitet vilket inte alls stämmer.
Gatulivet är lugnt och stilla liksom trafiken som flyter ovanligt lugnt jämfört med Spanien. Fönstergaller lyser med sin frånvaro på de flesta ställen.

Paketresor
På Travel Link organiseras spännande paketresor på en, tre eller fem dagar. Tanger, Fez, Marrakech eller landskapsresor till Atlasbergen med möjlighet till skidåkning på 4.000 meters höjd finns med på programmet.
-Besök Berber-folket som lever som nomader och du förflyttas tusentals år tillbaka i tiden.
Området runt Tanger är omväxlande. Du lämnar stadens myller och kommer ut på en fridfylld landsbygd med skogsbeklädda berg. Det är kuperat med omväxlande slättmarker. Utmed Atlantkusten finns milsvida orörda stränder som aldrig tycks ta slut. Omkring Tanger finns även höga kuster som brant stupar ned i havet.
Längre söderut ligger Hercules Cave med en fascinerande grotta och grillade sardiner på menyn. Du sitter på klipporna och äter fisken och blickar ut mot öppna havet och ser fantastiska solnedgångar.

Konstnärsbyn Asilah
Fortsätter du längs gamla vägen passerar du fantastiska gyllengula stränder, så ta ett dopp i Atlanten. Sedan väntar den lilla mysiga konstnärsbyn Asilah. Här är det rent och snyggt. Husfasaderna går i blått och vitt och du serveras den underbaraste fisk. Ett stort fat grillade fiskar för 30 dirham vilket blir tre euro.
Livet går sin gilla gång, Asilah kan vid första anblicken verka lite sömnig. Men här finns liv och charm och en vänlig befolkning som uppskattar ditt besök.
Ahmed Charra berättar för mig, över en kopp te på mynta, att Marocko har en cirka 3.400 km lång kust utmed Atlanten. Det finns goda möjligheter till fiske och med tanke på de dignande faten av fisk, det billiga priset, så måste tillgången vara god.

Boende
Tänker du besöka Tanger och Marocko så kan du ordna ditt boende genom en resebyrå eller så kanske du väljer att bo på ett ”Riad”. Det är en boendeform som startade i Marrakech. ”Riad” betyder arabisk trädgård men är ett gästhus.
Det finns i inte många rum i en ”Riad” men de ligger oftast mycket centralt, mitt i Medinan eller gamla stan, vackert inrett med smakfulla färger. Ett dubbelrum kostar 800 dirham, cirka 80 euro. Eller så väljer man att bo på Hotel El Oumnia Puerto, fyra stjärnor och med en trevlig internationell atmosfär.Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255