Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Hej Läsare: Grannsämja - eller inte?

Svenska Magasinet i Spanien

Hej Läsare: Grannsämja - eller inte?

2019-10-09

LIVET SOM HUSÄGARE I SPANIEN har många sidor och nyligen har vi fått erfara ännu en. Nya grannar från Nordeuropa flyttade in förra året och äger delar av marken runt omkring oss.


Skicka till en vän

Av Anders Rosell, chefredaktör & formgivare

De är också hund- och hästägare. Det är samma infart till båda husen, även om vårt var byggt tidigare och alltid haft samma infart. Båda husen har dessutom godkända AFO, en slag husdeklaration som gör varje vinkel och vrå laglig av ditt hus och marken det står på. Bortsett från att de nya grannarna renoverat i närmare 8 månaders tid, med tung trafik som passerat dagligen, en lösspringade, okontrollerad Schäferhund som varit på besök och utanför stängslet attackerat våra hundar, har relationen fått sig några törnar redan.

En dag och i förbifarten deklarerade dessutom mannen i huset brevid att de har för avsikt att stänga av infartsvägen till vårt hus och tyckte att vi kan använda infarten på bottenavsatsen till vår fastighet, som har 5 nivåer då det ligger på en bergshylla. Samtidigt informerade han att de har för avsikt att inhägna all deras mark eftersom där ska gå 4 dressyrhästar. Relationen tog ett skutt igen, dock inte i rätt riktning.

Efter det att husrenoveringen äntligen var färdig och trafiken utanför mattats av, fick vi ytterligare ett besked från vår märkliga granne. En vacker sommardag, återigen i förbifarten, informerade han att de hade för avsikt att bygga en ny väg, direkt utanför vårt hus som en ny infart med direkt anslutning till en huvudväg. Utmärkt, tyckte han.

Kontakter togs med vår advokat som snabbt informerade oss om att det finns faktiskt lagar och regler även i Spanien och att man som husägare behöver begära tillstånd, både för att göra ändringar i en redan AFO-godkänd fastighet, men också för att sätta upp ett staket. Eller att göra en ny väg. När vi påtalade detta lugnt och sansat för grannen, frågade han om vi hotade honom och att några tillstånd inte alls var nödvändiga. Så hade han blivit upplyst.

Vägarbetet inleddes utan förvarning varvid fler grannar än vi reagerade. Vår nya granne blev snabbt rapporterad till kommunen och därmed polisanmäld eftersom inget tillstånd fanns. Vägen som dragits upp ska nu återställas med tillhörande böter.

Man får ha all förståelse för hur spanjorerna måste känna det när vi utlänningar bosätter oss här. Många tycks tro att här är vilda västern och att djungellagen är det som härskar. Grannsämja, hänsyn och respekt hör ihop – för alla parter.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255