Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Djurspalten: Glöm inte att vaccinera!

Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Glöm inte att vaccinera!

2019-09-10

Vaccination är ett viktigt verktyg för förebyggande veterinärmedicin, främjande av djurhälsa och välfärd och för att minska risken för människors exponering för många zoonotiska patogener (de som överförs till människan genom djuren). I den här artikeln kommer vi att lägga särskild tonvikt på en av de sjukdomar som har en högre dödlighet hos ovaccinerade hundar, parvoviros. Parvosjukdom är en allvarlig virussjukdom som kan undvikas med ett korrekt vaccinationsschema.


Skicka till en vän

Av mediterraneavets.com

Parvovirus hos hundar är utbredd över hela världen och ansvarar för en av de sjukdomar som vi oftast ser i den dagliga kliniken hos unga ej vaccinerade djur. Det överförs genom andra infekterade djur men kan överleva i miljön i månader till år om rätt förhållanden uppstår. Inträdesvägen är genom förtäring eller inandning och symtomen börjar 5-7 dagar efter infektion. Påverkade hundar är vanligtvis de yngsta, valpar under ett år, men djur i alla åldrar kan smittas. Svårighetsgraden av symtomen beror på många faktorer bland dem; om de har fått moderna antikroppar genom mjölk, deras vaccinationsstatus, stressrelaterade faktorer, dålig hygien, matsmältningssjukdomar (parasiter, bakteriella eller protosoiska sjukdomar) etc. Valpar avvänjs ofta och separeras från sin mor för unga och det gör dem mycket mer utsatta för smittsamma sjukdomar.

De första symtomen som uppträder är anorexi (brist på aptit) och depression, timmar senare kommer det att kräkas och en mycket vattnig och riklig diarré som vanligtvis är hemorragisk. Denna sjukdom orsakar vanligtvis feber och djur torkar snabbt på grund av förlust av stora mängder vätskor i kroppen.

Detta virus förstör tarmslemhinnan, vilket underlättar sekundära bakterieinfektioner. Detta kan resultera i endotoxisk chock och sänkning av temperaturen, gulaktiga slemhinnor och dödsskador som kan orsaka djurets död.

Hos valpar är dödligheten mycket högre än hos vuxna djur och är cirka 10% hos behandlade djur, hos dem som inte får veterinärvård är dödligheten mycket högre.

Sammanfattningsvis säger vi att ett korrekt vaccinationsschema är väsentligt i våra husdjur, förebyggandet av dessa sjukdomar med vaccination hos valpar innebär att förekomsten av sjukdomen har minskat och följaktligen ser vi färre fall idag än för flera år sedan. Även om det är väldigt viktigt att vaccinera valpar, så avmaskar de dem korrekt innan vaccinationsschemat påbörjas, vacciner bör inte ges till ett djur som är immunförsvarat. Dessa vacciner bör upprepas vid behov för att upprätthålla en tillräcklig nivå av immunitet mot varje sjukdom hela tiden.
 
Cookie är supertrevlig och ällskar även han närhet och kontakt. Han älskar sina leksaker, är ca 1,5 år gammal och medelstor.
Mer information på www.tripleamarbella.org

Cookie är supertrevlig och ällskar även han närhet och kontakt. Han älskar sina leksaker, är ca 1,5 år gammal och medelstor. Mer information på www.tripleamarbella.org

Max är en lugn och balanserad, 7 år gammal. Han älskar kontakt och närhet och gillar även barn

Max är en lugn och balanserad, 7 år gammal. Han älskar kontakt och närhet och gillar även barn
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255