Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga om juridik: Vi står i begrepp att flytta till Solkusten och har några frågor...

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga om juridik: Vi står i begrepp att flytta till Solkusten och har några frågor...

2019-09-10

Vi är en svensk familj som är på väg att flytta till Costa del Sol och försöker få lite klarhet i vad som gäller beträffande skattskyldighet, vilka handlingar vi behöver, m m. Vad betyder t ex NIE? Residencia?


Skicka till en vän

ABOGADO LARS ISACSSON
[email protected] www.isacsson.es, +34 952 90 82 37

Hej och tack för frågan. Först och främst behöver ni s k NIE-nummer. NIE betyder Número de Identitad Extranjero och är personnummer som tillhandahålls de som inte är spanska medborgare (dessa har istället DNI-nummer). NIE behövs för att kunna göra fastighetsköp, öppna telefonabonnemang, m m. Sedan några år tillbaka görs en prövning av om man har rätt att erhålla ett NIE, t ex för ett fastighetsköp, anställning, e dyl.

Om man är medborgare i något EU-land (eller Schweiz) och vistas i Spanien mer än 90 dagar ska man anmäla sig till utlänningsregistret, ansöka om att bli resident och erhålla ett Certificado de registro de ciudadano de la UE. Med detta har man rätt att uppehålla dig i Spanien i fem år. Därefter kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd. Detta görs inte automatiskt utan man måste själv ombesörja detta. Observera att detta inte har med skyldighet att deklarera och betala skatt i Spanien. Denna skyldighet inträder med automatik om man vistas i Spanien mer än 182 dagar under ett kalenderår. Man bör därför i god tid planera för sin skattesituation här.

Såväl vad gäller NIE som Residencia gäller att det är blanketter och instruktioner på spanska som ska fyllas i och följas. Räkna inte heller med att den handläggare ni träffar behärskar annat än spanska språket.

Oavsett om ni köper eller hyr ert boende här bör ni mantalsskriva er på adressen. Detta kallas för empadronamiento och görs hos kommunkontoret i den kommun där ni är bosatta. Detta har ingen betydelse för skattskyldighet utan är i många fall ett krav för diverse administrativa ärenden, t ex om ni vill registrera en bil i ert namn. Vad gäller bilar som tas med från Sverige och körkort gäller dock ett antal andra bestämmelser som utrymmet här inte räcker till för.

Många svenskar köper privata sjukförsäkringar, men oavsett detta rekommenderar jag er att i god tid beställa det europeiska sjukförsäkringskortet från den svenska Försäkringskassan. Med detta kort har ni rätt att erhålla nödvändig sjukvård i samtliga EU-länder. Är man resident har man också rätt att erhålla ett Tarjeta Sanitaria som ger tillgång till all sjukvård på samma villkor som gäller för spanska medborgare.

Vi har hjälpt åtskilliga svenskar med dessa ärenden och står givetvis till förfogande om ni vill ha vårt biträde.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255