Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nordic dental centre volontär i Senegal

Svenska Magasinet i Spanien

Nordic dental centre volontär i Senegal

2019-09-09

Jag har nog alltid sen jag blev tandläkare tänkt på att arbeta någon dag som volontärtandläkare. Det var inte förrän efter min kusins bortgång det blev något jag behövde göra. Jag visste inte riktigt då varför men jag förstår idag att den sorg jag kände kunde delvis läkas genom att delta i ett volontärarbete i tredje världen.


Skicka till en vän

Den 27 juli tog jag flyget från Málaga till Dakar i Senegal, med mellanlandning i Casablanca. Där träffade jag resten av Dentistas Sin Fronteras (Tandläkare Utan Gränser Spanien) - teamet, 12 tandläkare från olika delar av Spanien. Jag kände mig genast som en i gänget trots att många av dem redan kände varandra och hade deltagit i volontär projekt tidigare. Det kändes även tryggt att många av dem redan hade varit i Senegal tidigare.

Första veckan var väldigt emotionell för mig. Det var svårt att ta in att det kunde vara så fattigt och att folk kunde ha det så här år 2019. Många känslor och tankar väcktes inombords och jag visste att jag inte skulle se världen på samma sätt längre. (bild på pojken som går med åsnan) Vi fick en ett stort rum till vårt förfogande för att bygga upp en tandklinik i kommunhuset i fiskestaden Mbour, 80 km söder om Dakar. (bild på kommunhuset ) Mycket av tandutrustningen fanns redan på plats från tidigare projekt. Material hade varje tandläkare tagit med sig i respektive resväska från Spanien. Folket som fick reda på att vi var här för att ge gratis tandvård och behövde hjälp samlades utanför kommunhuset redan natten innan. Varje morgon när vi kom till kliniken stod folket i kö och väntade. Vi tog emot ca 150 patienter per dag i alla åldrar.

De flesta behövde tandutdragningar pga djupa kariesangrepp. Samtliga tandläkare växlade mellan de olika stationerna och arbetsuppgifterna.

I detta rum som förvandlades till tandklinik under två veckor utfördes totalt 1263 undersökningar , 292 tandstensborttagningar, 517 lagningar av karies (fyllningar), rotbehandlingar och 1809 tandutdragningar.

Vi arbetade från 9 på morgonen till 20 - 21 på kvällen alla vardagar, förutom fredagar då vi slutade något tidigare. Lördagar och söndagar åkte vi på utflykter och vilade. Mitt på dagen kom en kock med underbar lagad senegalesisk mat till oss. Det var väldigt omväxlande mat, kyckling, fisk, zebu kött, skaldjur med pasta , ris, potatis, couscous. Vi åt och lade oss en halvtimme på stolarna som fanns till förfogande och sen var det dags att gå upp och jobba igen. Det var väldigt tufft jobb men otroligt givande och lärorikt på många sätt.

Sista dagen kom min man Daniel Kepcija och min yngsta dotter dit och såg hur vi arbetade. Det var väldigt emotionellt för dem att se vårt arbete för folket i Mbour.

Många frågar mig om jag kommer att arbeta som volontärtandläkare igen? Mitt svar får bli med en motfråga. Hur ska jag ha kunnat sett vilket behov som finns i världen utan att vilja fortsätta hjälpa till? Varje tandläkare i Dentistas Sin Fronteras betalar allt själv, resan, försäkringar och uppehälle etc . Flertalet av dessa underbara tandläkare i gruppen gör detta både sommar och vinter. Alla bidrag går till material till patienterna. Jag vill passa på att tacka alla snälla människor där ute som hjälpte till med donationer till projektet. Det var till mycket stor hjälp för oss!

Vill du läsa om mer detaljer om min tid i Senegal denna sommaren och om framtida projekt är du välkommen att följa mig på min blogg nouw.com/christinathedentist och vill du donera pengar för behövande material för kommande voluntärprojekt är du välkommen att kontakta Nordic Dental Centre, info@nordicdentalcentre.com Du kan även besöka Dentistas Sin Fronteras hemsida www.dentistassinfronteras.com
 
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255