Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Upptäck Spanien: Almería matstad 2019

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Upptäck Spanien: Almería matstad 2019

2019-09-05

Hösten är den bästa årstiden i Spanien. Våren är vackrast men hösten är skönt varm. Almería i det sydöstra hörnet av Iberiska halvön är årets matstad i Spanien. Förutom att gå en upptäcktsfärd i gastronomins värld finns här omväxlande utflyktsmål.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Almería är i första hand Medelhavsdiet med ingredienser direkt från havet. Och mellan besöken på tapasbarerna i Gamla stan kan du se katedralen, fästningen Alcazaba, nationalparken Cabo de Gata, fantastiska stränder och fina vatten att dyka i, den fotogeniska filmstaden i öknen Desierto de Tabernas och skyddsrummen från spanska inbördeskriget.

Vi som gillar att resa med gommen och tycker om att upptäcka nya ingredienser, nya rätter och nya smaker hittar alltid något nytt i det omväxlande Spanien.
2019 är Almería ”Capital Española de la Gastronomía”, eller enkelt uttryckt spansk matstad, efter att ha tagit över stafettpinnen från León som var matstad 2018.
Den spanske kocken Ferran Adrià, känd från restaurang El Bulli i Katalonien, har sagt: ”Utan bra gastronomi, har vi ingen kvalitetsturism”. Av den anledningen utses en matstad varje år. Det inspirerar och triggar gastronomin. De senaste åren har blickarna riktats mot Logroño, Burgos, Vitoria, Cáceres, Toledo och Huelva. Alla med sin egen stil.

Det är råvarorna som spelar huvudrollen i Almería. Provinsen får räknas till en av de bästa fruktträdgårdarna i landet och den främsta av Andalusiens provinser. Det lär finnas inte mindre än 29.000 hektar växthus i området och kvaliteten på grönsaker och frukter är känd i många länder. Vi som bor i Spanien året om kan verkligen prata om att vi har närodlat. De flesta länder i norra Europa måste importera.
Under de fem första månaderna 2019 exporterades frukt och grönsaker till ett värde av 1.618 miljoner euro från Almería vilket var nästan hälften av frukt och grönt som gick på export från Andalusien. Sverige är den nionde största importören i Europa av frukt och grönt från Almería med 67 miljoner euro, en ökning med två procent.
Här hittar du också färska skaldjursprodukter. Inte konstigt att platsen fängslar besökare från hela världen.

Så med en kniv och gaffel går vi på upptäcktsfärd bland tapasbarer, krogar och restauranger. Några av de mest omtalade matställena i staden är Casa Puga, Casa Joaquín, Bahía de Palma, Casco Antiguo och Nuestra Tierra. I El Ejido ligger La Costa som har en stjärna i Michelinguiden. Eller pröva baren Los Claveles med fantastisk bläckfisk.
Överallt serveras tapas och rätter som är typiska för provinsen. Du hittar grönsaker, kött, fisk eller skaldjur tillagade på olika sätt.

Några av de mest karakteristiska maträtterna från Almerías kök är “caldo quemao” (buljong som bränner) med fisk och torkad paprika. Eller prova “olla de trigo” en slags gryta på vetekorn eller ris med småfisk boquerones och sparris. Eller varför inte prova hemlagad ekologisk pasta med kanin, hare eller sniglar och bläckfisk.

Varje månad under 2019 har det varit ett tema. I höst väntar följande månadsteman: september druvor och lokala viner, oktober grönsaker, november maträtter med sked och december sötsaker.

För att ta del av allt spännande är det en god idé att ladda ned appen Almería2019.

Inte bara mat i Almería
La Alcazaba
Ligger på en kulle i stan och är kanske en av de bäst bevarade moriska fästningarna i Spanien. Den byggdes på 900-talet på order av Abderramán III och muren är nära en och en halv kilometer lång.

La Catedral
Katedralen betraktas som en av Almerías främsta byggnadsverk. Den började byggas 1524 och har utseendet som ett mellanting mellan katedral-fästning. Den byggdes för att kunna stå emot piratattacker och har därmed en robust struktur.

La Plaza de la Constitución
Konstitutionstorget är det äldsta torget och kallas därför även för La Plaza Vieja, Gamla Torg. Här ligger också kommunhuset och ett monument, Monumento a los Mártires de la Libertad, rest för de som omkom i slaget mot kung Fernando VII 1823. De slogs för grundlagen från 1812 som försvarade friheten. De som inte dog i strid sköts till döds 24 augusti samma år.

La Casa del Cine
Filmhuset är ett självklart besök för dem som gillar gamla västernfilmer med Clint Eastwood. Detta är en hyllning till guldåldern då Almería hamnade på världens biodukar. Här kan du se sekvenser och platser där kända filmer spelades in.

El Cable Inglés
Den engelska kabeln är ett bra exempel på dåtidens arkitektur. Den byggdes i början på 1900-talet och skulle fungera som transport med material från gruvbrytningen till fartygen på havet. Det var det brittiska företaget “The Alquife Mines Railway Limited” som ansvarade för verksamheten.

El Mercado Central
Varje spansk stad med aktning har en saluhall och marknad så även Almería. Mercado Central de Abastos var den första livsmedelsmarknaden i provinsen som fick en restaurering 1982. Här hittar du ett fantastiskt urval av produkter som fisk och skaldjur från havet plus mycket annat. Eller så sätter du dig i någon av saluhallens tapasbarer och njuter av havets frukter.

Los Refugios de la Guerra Civil
Spanien och Almería är också historia. Inbördeskriget 1936-1939 har satt djupa sår. Guillermo Langle Rubio designade 4,5 km underjordiska tunnlar och salar nio meter under markytan för att skydda befolkningen. En kilometer av tunnlarna har återställts. Här finns lagerutrymmen, sjuksalar och operationssalar.

Stranden Los Genoveses
Höstvarmt och lugna dagar. Varför inte besöka stranden playa de Los Genoveses Níjar som enligt National Geographic är en av Spaniens bästa stränder.

Fler tips på Twitter: Almeria2019
 
Svenska Magasinet i Spanien
Olla de Almería

Olla de Almería

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Casa Puga

Casa Puga


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255