Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga om juridik: Bostadsköp och svarta pengar

Annons - Svenska magasinet

Fråga om juridik: Bostadsköp och svarta pengar

2019-07-08

Hej! Vi står i begrepp att köpa hus här på solkusten. Mäklaren ska ordna med det juridiska, men nu vill säljaren ha hälften av betalningen svart. Har ni några råd att ge oss?


Skicka till en vän

Abogado Lars Isacsson
[email protected]
www.isacsson.es
+34 952 90 82 37


Hej och tack för frågan.

Först och främst vet jag inte vad ni menar med att mäklaren ska ”ordna med det juridiska”. Min rekommendation är att ni anlitar ett eget ombud som företräder er i samband med köpet och som inte har några kopplingar till varken säljare eller mäklare.

Detta eftersom era intressen typiskt sett inte sammanfaller med säljarens eller mäklarens, som bägge i första hand strävar efter att få köpet genomfört. Ibland kan det finnas omständigheter som gör att ni inte ska köpa det aktuella huset, t ex tveksamheter vad gäller bygglov, oklara ägarförhållanden, belastningar, m m och med ett ombud som har andra lojaliteter än de mot er som köpare finns det en risk för att sådana förhållanden inte lyfts fram ordentligt.

Givetvis finns det såväl åtskilliga mäklare som av mäklare rekommenderade ombud som sköter sina uppdrag på ett alldeles utmärkt sätt, men vi har vid flera tillfällen sett exempel på situationer där köparens intressen inte fullt ut har tillvaratagits. Säkrast är att anlita eget ombud. Ett bra sätt att få tips om bra ombud är att höra efter med andra som har köpt fastigheter i det aktuella området. Givetvis kan man också använda sig av sociala media, men det är alltid bättre att få en rekommendation från någon som faktiskt har köpt en fastighet med hjälp av ombud.

Betala ”svart” ska ni inte göra av många olika anledningar. Förutom att ni kan komma att drabbas av en högre reavinstskatt om ni i framtiden säljer fastigheten kan det spanska skatteverket fatta misstankar om att rätt köpeskilling inte har noterats i lagfarten (escritura) och besluta om ett skatteuttag baserat på ett högre värde, som skatteverket bedömer som marknadsvärdet på fastigheten. Förutom den högre skatten beslutas då också i normalfallet om skattetillägg. Typiskt sett kan detta bli en kostsam historia.

Vi har mångårig erfarenhet av att biträda köpare eller säljare i samband med fastighetsköp. Med god lokalkännedom och gedigna kunskaper i såväl spansk som svensk rätt står vi väl rustade för att ge er den hjälp ni behöver.
 
Svenska Magasinet i SpanienAxplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255