Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Djurspalten: Zoonoser – djurens sjukdomar kan smitta

Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Zoonoser – djurens sjukdomar kan smitta

2019-07-08

Husdjuren är ofta våra bästa vänner. De oss ger sällskap, hjälp och nöje. Men de kan också göra oss sjuka. Ont i magen och infektioner kan härstamma från våra kompisar i hundkorgen och stallet.


Skicka till en vän

Av mediterraneavets.com

Att kela med sin katt eller klappa en kalv över mulen är lycka för många. Flera undersökningar visar att närhet till djur ger oss bättre hälsa. Demenssjuka blir friskare om det finns höns på vårdhemmet. Cancersjuka barn får bättre livskvalitet av att leka med hundvalpar. En mjuk och varm kattpäls dämpar ångest och för en ensam människa kan undulaten ge livet mening. Men det finns en baksida. En del av djurens sjukdomar kan smitta oss.

Virus, bakterier och parasiter håller sig oftast till en art. Vi människor har våra förkylningar, infektioner och maskar. Hunden, papegojan, hästen och skogsharen har sina. Men omkring 150 sjukdomar orsakas av mikroorganismer som kan tänka sig att byta värd, från djur till människa. Den här sortens sjukdomar kallas zoonoser och finns hos både vilda och tama djur. De smittar genom hudkontakt, saliv, blod, urin och avföring. Vi kan också få zoonoser när vi äter mat som härstammar från sjuka djur.

Människor smittar djur
De flesta av oss drabbas någon gång i livet av den årliga influensan. Det är en zoonos som brukar härstamma från svin eller fåglar i Asien. Den fruktade så kallade fågelinfluensan i Sydostasien har ännu inte börjat spridas mellan människor. Fågelinfluensan är främst ett problem för fåglar, och hittills har bara några få människor, som haft mycket nära kontakt med sjuka djur, smittats. Men om fågelviruset korsas med vanligt influensavirus inne i en

Här är några sjukdomar vi människor kan få av djur. De allra flesta nordbor är vaccinerade mot stelkramp, därför inträffar bara något eller några få fall om året. Stelkramp är en allvarlig sårinfektion som orsakas av en bakterie och kan uppstå i sår efter bett från husdjur. Infektionen går att behandla, men utan läkarvård är den dödlig.

Papegojsjukan (Ornithos). Som namnet antyder är det här en sjukdom som sprids av papegojor och andra fåglar. Den orsakas av en bakterie och ger människor influensaliknande symtom.

Ringorm. Mikroskopiska svampar orsakar den smittsamma hudsjukdomen ringorm. De trivs på såväl marsvin, katter, hundar, hästar, nötkreatur som människor. På vuxna katter och marsvin syns sjukdomen ofta inte, medan andra djur får hårlösa fläckar och hudinflammationer. Människor som umgås med smittade djur och inte tvättar sig noga efteråt får ringformade utslag på huden. Ringorm går att behandla bort, men det kan ta tid.

Toxoplasmos. Katten kan vara värd för den mikroskopiska parasiten toxo-plasma. Den sprids till människor genom kattens avföring. Men vanligast är att man får i sig den via kött från grisar eller får som i sin tur smittats av katt. De flesta människor som drabbas av parasiten märker inte av några symtom. Toxoplasmos kan däremot vara farligt för foster. Gravida kvinnor bör undvika ställen där det finns kattbajs och låta bli att äta rått kött.

Magsjuka. Campylobakter, EHEC, salmonella och yersinia är bakterier som ger allt från vanlig magsjuka till mer besvärliga tarminfektioner. Människor kan smittas vid direktkontakt med djur, men framför allt genom att äta dåligt upphettade livsmedel. Djur bär ofta på bakterierna utan att själva vara sjuka. 

Hundar från AINF SÖKER HEM!
Mer information på ANIMALS IN NEED GIBRALTAR www.AINF.GI

Layla är 1,5 år gammal och mycket tillgiven och vill vara nära människor, hon är lekfull tillsammans med andra hundar.
BELLE är 9 månader gammal. Hon är väldigt tillgiven och älskar att leka. Båda letar efter älskvärda hem!
 
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i SpanienAxplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255