Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Owe Thörnqvist: ”Andra skriver dagbok, jag skriver visor”

Annons - Svenska magasinet
I höst rullar en ny turné genom Sverige, ”Wanwördigt Wänliga Wisor” med Owe Thörnqvist (Foto: Johan Tingå)

I höst rullar en ny turné genom Sverige, ”Wanwördigt Wänliga Wisor” med Owe Thörnqvist (Foto: Johan Tingå)

Owe Thörnqvist: ”Andra skriver dagbok, jag skriver visor”

2006-10-02

Spanienälskaren Owe Thörnqvist har roat svenska folket i över ett halvt sekel. Nytt satiriskt material blandas med gamla godingar när en av Sveriges populäraste artister ger sig ut på ny Sverigeturné under hösten med ”Wanwördigt Wänliga Wisor”


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Den solbruna ”Dagny” som serverar wienerbröd, mazarin och sockerkakor är en av Sveriges mest önskade melodier. Idén med ”Dagny” föddes när Owe Thörnqvist höll på med boxning.
-Vid boxningslokalen låg ett fik, och hade du fått stryk i ringen med fläskläpp som resultat var det en snygg servitris som tyckte lite synd om en, så det kunde hända att du fick en gratis fika. Ibland hände det att caféet skänkte priser till tävlingar. Den snygga servitrisen fick namnet Dagny.
Owe Thörnqvist var den första artisten som använde namnet ”rock”. Han var till och med före en viss Elvis Presley. ”Rotmosrock” blev snabbt en slagdänga.

Spanien ”hemma” 40 år
Han besökte Costa del Sol och Torremolinos första gången 1953. Owe tog in på pensionat Beatric och vaknade första morgonen av att en åsna stod och slickade honom i ansiktet. Ett något annorlunda mottagande jämfört med våra dagars lyxhotell och spa-anläggningar…
Omkring 40 år har Spanien jämsides med Florida varit ”hemma” för Uppsala-sonen. När Svenska Magasinet träffar en av Sveriges mest populäraste artister i Marbella är förberedelserna igång med två stora projekt.
I höst rullar en ny turné genom Sverige, ”Wanwördigt Wänliga Wisor”. Samtidigt är Owe Thörnqvist i full gång med sina memoarer, ”En gycklares väg”.

Önskemål
Turnéstart skedde i Gävle den 12 oktober och sedan ska ytterligare 13 svenska städer klaras av. ”Wanwördigt Wänliga Wisor” innehåller en hel del nytt material. Men, som Owe själv säger, i slutändan får man rätta sig efter vissa önskemål från publiken.
-Det går inte att komma ifrån, men vissa låtar fastnar mer än andra hos publiken, så visst kommer jag att bjuda på några gamla hits i slutet på showen.
Många av Owes visor har kommit till med en rejäl portion satir. Politiska skandaler och aktuella samhällsfrågor har lagt grunden till nya visor sett ur ett humoristiskt perspektiv.
-Aktuella filmen Mot Söder som handlar om sexköp för kvinnor tolkas genom visan Fröken Anderssons vittnesbörd, en visa som jag skrev redan 1964. Politiker som besöker porrklubb tolkas genom visan Glada Gretas gottbutik.

Utmärkelser
Under årens lopp har Owe Thörnqvist fått en mängds utmärkelser och priser. Han är Hedersupplänning, mottagare av Evert Taube-priset, H M Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band - "för en gedigen långvarig kulturgärning som visförfattare, sångare och kompositör". 2004 fick han även Cornelis Vreeswijk-stipendiet.
Som astmatiker är miljö och hälsofrågor viktigt för Owe. Det är också en anledning till varför han har varit bosatt på platser som Costa del Sol och Florida de senaste 40 åren. Den balsamiska vinden gör tillvaron lite lättare.

Ekologiska byar
Vid Orsakonferensen 1990 drev han fram förslaget med ekologiska byar. Han är en engagerad miljökämpe och var en av initiativtagarna till byggandet av ekobyn i Baskemölla på Österlen.
Han lever sunt, äter nyttigt, motionerar regelbundet och trivs med jobbet som artist. Det är en still going strong Owe Thörnqvist som kommer att möta publiken i Sverige under hösten.
Programsponsor under Sverigeturnén är Monte Elviria gruppen som bygger 144 enheter med fristående villor och radhus i Elviria-området öster om Marbella. Via programbladet ska projektet på Costa del Sol presenteras för den svenska publiken som kommer till showen ”Wanwördigt Wänliga Wisor” med Owe Thörnqvist.Under 40 år har Spanien varit ett andra hem för en av Sveriges populäraste artister (Foto: Johan Tingå)

Under 40 år har Spanien varit ett andra hem för en av Sveriges populäraste artister (Foto: Johan Tingå)


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255