Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Murtas – med bästa utsikten över La Alpujarra

Murtas ligger på sydsluttningen av Sierra de la Contraviesa

Murtas ligger på sydsluttningen av Sierra de la Contraviesa

Murtas – med bästa utsikten över La Alpujarra

2019-07-08

Det är lätt att bli förälskad i Spanien. Inte minst när man befinner sig nära toppen av Sierra de la Contraviesa (1.507 meter) i La Alpujarra som är sydsidan av Sierra Nevada. Framför dig har du bördiga dalar och odlingar av vin, mandel och fikon. Det sägs att från utsiktsplatsen Cerrajón de Murtas har du bästa utsikten och du har hela La Alpujarra framför dig.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Lägg till bergskedjorna Gádor och Lújar och du tycks befinna dig i Andalusiens övervåning. Vid riktigt klara vinterdagar kan du se Afrikas kust. Och Sierra Nevada vars toppar även långt fram i juni är snötäckta. Det är otroligt vackert och fridfullt.

Charmigt
Byarna i La Alpujarra är charmiga. Husen har platta tak som i de flesta fall inte är vitmålade som vi annars är vana vid i Andalusien. Vissa byar besöker man helt förutsättningslöst. Utan en aning om vilka hemligheter de gömmer på.
Lanjarón, Pampaneira, Capileira och Trevélez är bergsbyar på sydsidan som är vanliga att besöka. Lanjarón är en gammal känd kurort dit folk i alla tider har rest för att dricka brunn. Pampaneira och Capileira är destinationer för vandrarna i Sierra Nevada under sommaren.
Här finns flera trevliga små vandrarhem och hotell. Trevélez är känd som Spaniens högst belägna by med lufttorkade skinkor i taken.

Jag var på väg till Bodega Cuatro Vientos när jag drogs till den lilla oansenliga byn Murtas. Jag hade inga kunskaper alls om Murtas och de mindre byarna Cojáyar och Mecina Tedel som ingår i kommunen. Murtas gömmer på en gammal hemlighet.

1823 lät kung Fernando VII bygga en militärakademi på platsen. Hur man överhuvudtaget kom hit upp på den tiden undrar jag. I våra dagar finns en bra bilväg, slingrig och kurvig, som tar besökarna till byn och den ansedda vinproducenten. Att ta sig hit upp på 1800-talet var nog ett flera-dagars-projekt.

Knappt 500 invånare
Murtas ligger i den branta sluttningen Barranco de La Granja. Calle Calvario leder ner till det lilla torget framför kyrkan där vi parkerar bilen. Ett par bybor kommer ut på gatan och jag hälsar på Miguel som har bott i byn hela sitt liv. Tvärs över det lilla torget ligger kommunhuset.
Tre personer jobbar för dagen. En medelålders man i blå tröja hälsar innan han går. Vi får senare veta att det var borgmästaren José Miguel Romera Rodríguez (Partido Popular) som nyligen vann lokalvalet för en tredje mandatperiod.
Jag träffar José Miguel senare på Café Restaurante El Pinche i samband med en tapas och får växla några ord med honom. Han berättar att de flesta i byn arbetar med jordbruk. Det är främst mandel (Neftalí Linares), fikon, ost (Quesería Venta del Chaleco) och vin (Bodega Cuatro Vientos, den ekologiska bodegan Cruz Pintá och El Trovero. Den finns även en byggfirma på platsen, Construcciones El Cerrajón. Runt 490 personer är mantalsskrivna i Murtas.

Det har levt människor på platsen i tusentals år även om Murtas första gången nämns i dokument 1501. Det har hittats keramik som dateras till nära två tusen år före Kristus. Här fanns även en gammal romersk koloni som var en del av Bética som sträckte sig upp till Sierra Nevada.
Senare kom araberna och 1347 och Taha Nazarita de Sahil styrde i området under emiren Yusuf i Granada. Här fanns också en försvarsfästning under namnet Castillo de Juliana. I våra dagar kan man se rester av fästningen. Platsen hade omkring 300 invånare vid den tiden.
Under de katolska monarkernas återerövring av den iberiska halvön höll morerna stånd länge i La Alpujarras under ledning av Abén Humeya. Till slut utvisades morerna och området avfolkades.

Inbördeskrig
Mellan åren 1820 till 1823 utkämpades ett inbördeskrig i Spanien mellan spanska rojalister stödda av franska trupper och spanska liberaler som gjort uppror mot kung Ferdinand VII. Kriget utlöstes av att kungens vägrade att acceptera en något för liberal författning enligt honom själv.
1820 ledde majoren Rafael del Riego upproret och störtade Ferdinand. Rojalisterna fick hjälp av franska styrkor och hertigen ”Duque de Angulema” 1823 och revolten slogs ned.

Men fransmännen skulle komma att hota Spanien med en invasion. Kung Fernando VII behövde upprätta ett träningscenter för militärakademin i Sevilla för utbildning av generaler. Den träningsanläggningen skulle ligga på en säker plats högt uppe i bergen. Det blev Murtas i Las Alpujarras 1823.

Militärakademin blev dock bara kvar i Murtas i ett år. En genomgripande förändring skedde i juni 1824 då Colegio general Militar flyttade från Murtas till Segovia. Men under en kort tid hade alltså Murtas en privilegierad ställning som militärskola tillsammans med andra kända platser som Sevilla, San Fernándo, Granada, Segovia, Madrid, Toledo och Zaragoza.

La Ceca de Murtas
En annan kuriosa om Murtas är från 1937 och mitt under inbördeskriget när kommunen utfärdade sin egen valuta. Kommunikationerna under kriget var bristfälliga och det var dålig cirkulation av pengar. Kommunfullmäktige bestämde då att utfärda en egen valuta med värden på en halv och en peseta. Den lokala valutan kunde växlas fram till slutet av inbördeskriget.

Här från Sierra de la Contraviesa är det en fin utblick mot sydsidan av Sierra Nevada och La Alpujarra som sträcker sig ned till Medelhavet. Mot öster gränsar det till Sierra de Gádor och i väster till Sierra de Lújar. Det är ett mycket bergigt område, det mest kuperade i Spanien.
La Alpujarra sträcker sig från Medelhavets blå vatten upp till Sierra Nevada som är Iberiska halvöns högsta bergskedja. Det ger enorma sluttningar i ett vackert bergslandskap.

Murtas som ligger på sydsluttningen av Sierra de la Contraviesa har ett behagligt klimat och skyddas från kalla nordvindar vintertid av Sierra Nevada. Årsnederbörden på 536 mm och solen behagliga strålar och vinden från Medelhavet bidrar till mångfald och variation inom flora och fauna. Här finns flera endemiska växter förutom all annan växtlighet typisk för Medelhavskogen.
Landskapet lämpar sig på vandringar och det finns inte mindre än fem leder i området som har namn som Sendero de La Solana, Sendero del Cerrajón, Sendero Mecina Tedel-Cojayar, El Arroyo och Ruta de los Molinos. Du hittar vandringslederna med kartor genom att googla.

Det finns även två grottor i Sierra de la Contraviesa. Den som ligger på norrsidan heter La Gotera och på sydsidan ligger La Vieja. Nära källan Fuente de Inotes varifrån byn tar sitt vatten finns ytterligare en grotta, Cerro del Minchal. Legenden säger att den grottan inte har något slut…

Visste du att…
Namnet Murtas är en arabisk term och troligtvis kommer från kryddan myrten.
Byns stora fest är när skyddshelgonet San Miguel firas den 29 och 30 september med minnesstund, procession och paella som serveras på det lilla torget framför kyrkan den 30 september.
Här i området serveras du den bästa kaninen, Conejo al Colorín, med vitlök, torkad peppar och olivolja. Kan rekommenderas!
En vacker tid att besöka Murtas är när mandelträden blommar i februari. Vinskörden är en annan tidpunkt på året som betyder fest och glädje.
 
Långt borta i öster ser vi bergskedjan Sierra de Gádor

Långt borta i öster ser vi bergskedjan Sierra de Gádor

En småcharmig liten by med vackra balkonger

En småcharmig liten by med vackra balkonger

Varje vardag kommer fiskbilen från Motril hamn. Invånarna kan på så sätt få färsk fisk och har cirka sju till åtta olika sorter att välja på. I Murtas finns även en skola för lågstadiet. En buss kör äldre elever till närmaste skola.

Varje vardag kommer fiskbilen från Motril hamn. Invånarna kan på så sätt få färsk fisk och har cirka sju till åtta olika sorter att välja på. I Murtas finns även en skola för lågstadiet. En buss kör äldre elever till närmaste skola.

Husen har platta tak som i de flesta fall inte är vitmålade som annars är vanligt i Andalusien.

Husen har platta tak som i de flesta fall inte är vitmålade som annars är vanligt i Andalusien.

Här växer fikon, mandel och vin. Långt bort i fjärran ser vi Sierra Nevada

Här växer fikon, mandel och vin. Långt bort i fjärran ser vi Sierra Nevada

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Mot väster har vi Sierra de Lújar

Mot väster har vi Sierra de Lújar


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255