Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Mäklarspalten: Vad ska jag tänka på när jag köper ett renoveringsobjekt?

Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Vad ska jag tänka på när jag köper ett renoveringsobjekt?

2019-06-12

De senaste åren har nyproduktion varit enormt populärt. Det är så klart fantastiskt att få en helt ny bostad serverad med många nya finesser som kanske inte finns i äldre bostäder.


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Group svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: [email protected] Tel 952 90 48 90

Samtidigt finns det många som ser möjligheter i att köpa ett äldre objekt och renovera det enligt eget tycke, eller kanske för att sälja vidare. Det är ganska vanligt att en kund har en begränsad budget samtidigt som de vill ha ett bra läge, nära strand och affärer. De flesta nyproduktioner ligger långt från strand och affärer medan de som ligger "nära allt" har en prislapp därefter. De bästa tomterna i de etablerade områdena blev som regel byggda redan under 80-talet och även om bostäderna i sig kan vara lite gammalmodiga så är trädgårdar och poolområden ofta mycket fina och väletablerade. Om man kan hitta en bra bostad till ett fördelaktigt pris så kan det givetvis vara intressant att renovera. På StartGroup har vi hjälpt denna typen av kunder i flera år, vi hjälper till att hitta rätt läge och bostad för att sedan hjälpa till med hela renoveringen till ett fast pris. Om man har bra kontakter så kan man få allt gjort mycket ekonomiskt, till bra kvalitet. Saker som våra kunder ofta ber om är att renovera badrum och kök. I badrummen vill man ofta byta ut badkar mot en stor dusch och lägga in golvvärme. Som exempel brukar en komplett badrumsrenovering kosta mellan 3000 till 6000 € och ett nytt kök från 5000 € och uppåt beroende på storlek och materialval.

Så om man är intresserad av att köpa ett renoveringsobjekt och inte har kontakter för att sköta renoveringen så är mitt första tips att hitta en bra mäklare i det intressanta området som kan hjälpa till med allt från A till Ö. Tips två är att be att få se på jobb som byggaren man ska använda har gjort tidigare. De som jobbar bra har inga problem att ge referenser från nöjda kunder.

Tips tre är att inte "glömma" söka bygglov. De flesta mindre renovationer behöver ett "mindre bygglov" (licencia de obra menor) och det räcker som regel med ett enkel skiss och byggarens prisförslag för att söka den i kommunen. I Mijas kommun (där vi är aktiva) betalar man en licensavgift på 5% av byggbudgeten och det tar ett par veckor. Om renovationen hamnar inom regelverket för "obra menor" så är det ingen tvekan om att man får lov, utan bara en fråga om att kommunen vill ha in sin licensavgift. De som struntar i att söka bygglov blir oftast stoppade av lokalpolisen och det medför onödiga böter och förseningar. Om det är en större renovation som ska göras där t.ex. väggar ska flyttas eller där terrasser ska byggas in kan ett "större bygglov" (licencia de obra mayor) behövas. Man behöver då en arkitekt och det är en längre och allt mer kostsam procedur, så om man kan hålla renoveringen inom ramarna för en "obra menor" går det mycket fortare och är billigare. Om man är intresserad av att köpa som investering för att sälja vidare är det intressant att göra det som ett företag eftersom man då kan betala lägre ITP skatt vid köper och sedan får lov att dra av kostnaderna för renoveringen mot vinstskatten. P.g.a. platsbrist kan jag inte gå in mer på det här men jag har tidigare skrivit en artikel som finns i Svenska Magasinets webb arkiv som förklarar skillnaden mellan att köpa privat eller i företag.

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255