Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Hälsa: Relationer som spökar

Svenska Magasinet i Spanien

Hälsa: Relationer som spökar

2019-06-11

Relationer är viktiga för att vi ska må bra. Det är också genom våra tidiga relationer som känslan av vem vi är skapas. Personer som varit betydelsefulla och haft inflytande över oss är länkade till minnen av hur vi, i relation med dem, uppfattat oss själva, våra känslor, förväntningar och tankar.


Skicka till en vän

Av Monica Friberg, leg psykoterapeut

Forskning visar att personer som varit viktiga för oss fortsätter att ha inflytande i våra nya relationer i det dagliga livet. Har du till exempel tänkt på och undrat över hur det kan komma sig att det ibland går i blixtens hastighet att bestämma sig för om man tycker om eller ogillar en ny person?

Människor som varit med och format oss under vår uppväxt eller som haft stor betydelse för oss bär vi med oss i vårt inre. Säg till exempel att du haft en farfar som betytt mycket för dig. Han tog sig tid till dig, lärde dig spela kort, tröstade dig när du var ledsen. När du var hos honom kände du dig trygg och älskad. Du minns din farfars utseende, hans röst och sättet han rörde sig på. Du har också minnen av hur du brukade känna dig när du var med honom.

Trots att du nu är vuxen och det var länge sedan minnet skapades kan det väckas igen av en okänd person om denna har någon likhet med denna viktiga person som finns i ditt minne. Säg att du är på en fest och en okänd person kommer fram och hälsar på dig. Han har en röst som påminner dig om din snälla farfar. Personens röst kopplar på minnet av hur du kände dig när du var med farfadern. Du känner dig bekväm med den okända personen, blir vänlig och avslappnad och förväntar dig att han tycker att du är en bra person. Det kanske till och med känns som om ni redan känner varandra. Trots att personen är okänd för dig och du omöjligt kan veta vilka egenskaper han har tycker du spontant om honom. Du ser den nya personen som genom en förvrängd lins. Du har associerat honom med en mängd egenskaper som tillhör en helt annan person från din barndom.

Associationer
Samma sak fast omvänt händer när en okänd person påminner om någon som man har ett negativt minne kopplat till. Många gånger kan det vara uppenbart vem personen påminner om men andra gånger kan små, små likheter som man knappt registrerat koppla ihop minnesbilderna. Man kan då känna sig osäker och obekväm utan att förstå att det är hjärnan som gjort en tidsresa. Eftersom känslor speglas automatiskt och mycket snabbt i ansiktet syns det i ansiktsuttrycket att vi har en negativ reaktion. Den okända personen kan läsa av känslan, bli förbryllad och antagligen börjar undra vad han gjort för fel?

När minnet framkallar en känsla av obehag och rädsla går vårt hotsystem igång och kroppen reagerar som om vi hade varit med om en verklig fara. Impulsen blir då att vilja fly situationen. Det man kan göra istället är att andas lugnt, försöka få utrymme för reflektion och säga till sig själv att detta är en obekant person som man dömer för snabbt. Vi tror ofta att känslorna har rätt men så är det inte alltid och ibland kan det vara bättre att gå emot känslan och istället stanna kvar i situationen.

Om du någon gång upplever att en okänd individ reagerar negativt på dig utan anledning så är det kanske just för att du påminner om någon annan som gjort livet surt för den personen. Försök då att tänka att här är det nog gamla relationer som spökar och att du kan hjälpa personen att må bättre och bli lugnare bara genom att visa ett vänligt leende. Det är det bästa sättet att hjälpa en rädd människa på.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255