Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – Málagas siste invånare är död

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – Málagas siste invånare är död

2019-06-11

Fredagen den 17 maj begravdes den siste invånaren i Málagas centrum. Drabbad av en dödlig hemsökelse, ett virus som hade tagit död på Málagas levande historiska centrum. Den siste invånaren avled i sviterna av turistinvasion, semesterlägenheter, överdriven spekulation och kommunal vanvård. Begravningsakten var symbolisk.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Vi har de senaste fem, tio åren hört högljudda protester i främst Barcelona och Palma de Mallorca men även Madrid. Nu har protesterna kommit till Málaga som är stekhett när semesterfirare dräller in och festglada är på väg till ungkarlsfester, svensexor eller möhippor.

En symbolisk begravningsakt med kista och kapell manifesterades på plaza de Uncibay i centrala Málaga i mitten av maj månad. Svart– och sorgklädda invånare och medlemmar i boendeföreningen, Asociación de Vecinos Centro Antiguo Málaga, delade ut flygblad på spanska och engelska med information om ”hemsökelsen”.

”Det är en allvarlig smitta där du uppmanas att sälja din lägenhet för det pris du önskar. Våra hemkvarter blir turistkvarter med buller och oljud med ungkarlsfester. Samtidigt stänger din gamla fiskaffär, pescadería, för att i stället bli en sushibar. Febern stiger lika hastigt som hyrespriset skjuter i höjden på grund av spekulation. Inom kort säger ditt hjärta ifrån”.

Det är en proteströrelse som växer i Málaga. Invånare i stadsdelar som Soho, Lagunillas, Centro Histórico, El Bulto och Malagueta upplever hur turistlägenheter håller på att ta över. Uppskattningar visar att antalet turistlägenheter i de centrala delarna av Málaga ökat från 2.000 till 10.000 på bara femton månader varav många är olagliga. De boende kräver att få nyckeln till kommunens parkeringsplats. Som en protest mot bristen på parkeringsutrymme.

De få kvarvarande invånarna uppmanas att dela med sig av sina erfarenheter på sociala nätverk via hashtags som #LasCasasNoSonHoteles (Bostäder är inte hotell) och #Vecinosenpeligrodeextinción (Invånare i fara, på väg att utrotas).
Turistindustrin håller alltså på att ta död på de gamla kvarteren i Málaga. När antalet turistlägenheter får växtvärk blir det problem med samexistens. Priserna skenar vilket gör att invånarna inte klarar mer. ”Du kan helt enkelt inte tävla med turister” menar de mest kritiska.

Det är en ny verklighet som inte är så lätt att handskas med. Vi är några stycken som får vårt levebröd via turismen. Ämnet är känsligt och protestaktionen i Málaga i mitten på maj fick I-N-G-E-N uppmärksamhet i den internationella pressen på Costa del Sol.

Alla vill tjäna kosing. Köparen utlovas en värdeökning. Säljaren lovar att köparen kan finansiera sitt bostadsköp genom att hyra ut den som semesterbostad. Det säljs bostäder lika fort som smör smälter i den starka spanska solen. Säljaren gräver guld och får ta emot utmärkelser ”som bästa säljare” på välregisserade evenemang när mäklarkedjor slår på stora trumman.

Men för många invånare, den uppväxande generationen av barn och ungdomar i centrala Málaga som är på jakt efter sin första hyresrätt är läget omöjligt. Befolkningen känner sig vilsna. Orättvis behandlade och upplever att turistboomen gräver gravar.

Det är inte moraliskt fel att tjäna kosing. Men det är en märklig och något konstig utveckling som har gått i en rasande takt i Málaga centrum.

För några år sedan beslutade de andalusiska regionala myndigheterna att reglera hyresmarknaden av turistlägenheter. Kraven på vad som hyrs ut har ökat vilket många är glada för. Kvalitén har blivit bättre men också dyrare.
Det var hotellnäringen som pressade på för en reglering. Hotellen menade att de var orättvist behandlade jämfört med när privatpersoner och ägare till flera lägenheter kunde hyra ut till turister utan att vara sig betala avgifter eller skatter. Hotellen däremot följde lagstiftningen. I stället för att ta in på hotell valde allt fler att hyra en bostad under semestern.

Enligt Nuria Rodríguez vid Turistmyndigheterna i Málaga finns det numera över 32.000 semesterlägenheter som väntas stiga till 40.000 nästa år. Men allt står inte väl till. Efter att den nya regleringen infördes har mer än 3.700 semesterlägenheter tagits bort från registret. En del frivilligt medan andra har blivit strukna efter inspektion.
De som registrerat semesterlägenheter är från 116 olika nationaliteter. I Málaga stad är majoriteten av ägarna till semesterbostäder utlänningar. I hela provinsen Málaga är 63,4 procent av ägarna spanjorer.

Vissa fastigheter eller större husblock har förvandlats till rena turistkomplex. Bland annat finns det 139 registrerade fastighetsblock som har mer än 20 turistlägenheter. I Benalmádena finns det större byggnader som inhyser upp till 237 semesterlägenheter. Där turister kommer och går i en strid ström.

Málaga och Costa del Sol är i vart fall förskonade från den fylleturism som kännetecknar områden på Mallorca eller i Barcelona. Förutom Puerto Banús som för en del år sedan hade protester med ”No más turismo basura”, ingen mer skräpturism.

Det är de andalusiska myndigheterna som ligger bakom fenomenet turistlägenheter vilket har begränsat utbudet av hyresrätter på lång sikt och försvårat för ungdomar. Hur myndigheterna tänker lösa detta återstår att se. Annars lär proteströrelsen i Málaga växa till i styrka innan den siste invånaren är borta bokstavligt.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255