Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Njut av 180 kilometer lång Solkust

Svenska Magasinet i Spanien

Njut av 180 kilometer lång Solkust

2019-06-11

Sommarens bästa äventyr och minisemester. En skön vandring utmed Medelhavet längs Senda Litoral från Balcón de Europa i Nerja till fritidshamnen Puerto de la Duquesa i Manilva. Avstressande, avkopplande och fysiskt välgörande.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Per Hvid-Hansen, föreningschef vid Svenska skolan i Fuengirola, och dottern Sofia gick halva leden för två år sedan. De startade i Nerja och fortsatte till Fuengirola där de bor.
- Vissa delar av Senda Litoral var inte var inte klar då, så vi hamnade ibland på landsväg. Men det var ändå en mycket trevlig upplevelse.
Per och Sofia hade lyckats pricka in sommarens hetaste dagar så det gick åt en hel del vatten. Orken tog slut lite fortare än om det hade varit svalt. I snitt gick de 25 km om dagen vilket var ganska lagom med tanke på att det var 35-40 grader i skuggan.
- Det tog fyra och en halv dag. Vi sov över ibland annat Caleta de Vélez vid Torre del Mar samt i Rincón de la Victoria och Málaga centrum.

Det blev övernattning på vandrarhem och två eller trestjärniga hotell för mellan 60 till 100 euro per natt för dubbelrum i juni.
- Billigt och alltid rent och bra. Basic service och mer än väl vad man behövde. Bra sängar, badrum med dusch och AC.

Per och Sofia upplevde vandringen som en oerhört positiv minisemester.
- Psykiskt var det fantastiskt avkopplande att tillbringa hela dagen utomhus, promenera i lugn och ro utan att behöva tänka på något annat än att ta sig framåt. Fysiskt var det också välgörande med lågintensiv motion under många timmar varje dag.

Byggstart 2014
Svenska Magasinet berättade om vandringsleden vid byggstarten 2014. Då var 75 procent av den totala vandringsleden tillräckligt bra promenadväg och flera nya partier var på väg att byggas eller göras om som den mellan Torrenueva och El Bombo i Mijas Costa.
Sedan dess har flera sträckor gjorts om som exempelvis sex kilometer från La Cala de Mijas till Cabopino. Totalt är det 40 kilometer promenadstråk som byggs om eller renoveras.

Det är kommunernas samfällighet på västra och östra Costa del Sol, regionalregeringen Junta de Andalucia, Miljödepartementet, provinsstyrelsen Diputación de Málaga som ligger bakom jättesatsningen med namnet Senda Litoral på 180 kilometer från Europabalkongen i Nerja till fritidshamnen vid borgen Castillo de La Duquesa i Manilva.
Leden passera 14 kustkommuner och längs sträckan finns inte mindre än 42 gamla vakttorn från romartiden vilket ger vandringen ger en historisk upplevelse.

Senda Litoral är ansluten till befintliga strandpromenader eller paseo marítimos i kommunerna. Hela projektet som har fått ett bra och positivt mottagande har en tydlig turistidentitet.
Det blir även en vandring i historien.
- Utmed sträckan kan man roa sig med att räkna och hålla koll på alla de gamla romerska bevakningstornen som finns längs kusten. I princip skall man ha fri sikt från ett torn till nästa. Man kan också roa sig med att identifiera alla gamla tågstationer som finns på sträckan mellan Torre del Mar och Málaga.

Guadalhorces naturreservat
Ett svårt parti att runda är flodmynningen vid Guadalhorce då det ligger i ett naturskyddat område med rikt fågelliv. Och snokliv. Här finns bland annat Europas längsta orm, den omtalade ödlesnoken, eller Culebra bastarda på spanska.
I Guadalhorces naturreservat kan du se Amiralfjäril, spansk hålrotsfjäril, Tistelfjäril, Bläsand, Fiskgjuse, Kopparand, Kricka, Kungsfiskare, Skärfläcka och Vattenrall bland mycket annat.

- Den jobbigaste sträckan var när vi skulle korsa rio Guadalhorce. Det var så pass strömt att vi inte kunde ta oss över vid flodmynningen. Vi fick gå upp till bron vid gamla infarten till Málaga (Avenida Velazquez). Ganska lång och tradig promenad längs floden först upp och sedan tillbaka, berättar Per.
Det är planerat för en träbro för 1,5 miljoner euro som monteras upp vid rio Guadalhorce i naturreservatet. Bron blir avsedd för både fotgängare som cyklister. Den blir 260 meter lång.

Vilken sträcka tyckte ni bäst om?
- Det är svårt att välja ut en favoritsträcka för det finns många att välja mellan. Det är mycket omväxlande från klassisk strandpromenad till stigar och landsväg. Men om jag ska välja någon blir det sträckan längs gamla banvallen mellan Málaga och Torre del Mar. Sträckan mellan Torre del Mar och Peñon del Cuervo, i jämnhöjd med cementfabriken utanför Málaga, är nog min favorit då den är både omväxlande och trevlig.
- En intressant detalj vi såg var i Torre del Mar där de förbereder ett löp- och promenadstråk ute i sanden som bevattnas och planas ut varje morgon så att man får ett lagom hårt underlag att springa på.

Något viktigt att tänka på innan vandringen?
- Att ha så lite packning med sig som möjligt. Vi hade var sin liten ryggsäck med ombyten, extra skor att byta med, och varsin stor flaska vatten. Glöm inte att ta med hatt eller mössa, solskyddsfaktor och gärna en långärmad tunn tröja eller skjorta för att skydda armarna mot solen. Det blir många timmar ute i solen.


Fakta: Senda Litoral
En stor turistattraktion där besökare kan ta med sig ryggsäck och ta in på vandrarhem eller hotell under turen på Costa del Sol. Hela projektet öppnar upp alternativa affärsmöjligheter kring marknadsföring av butiker, hotell, företag, sport eller aktiv turism.
Den 180 kilometer långa vandringsleden ska följa vattenbrynet utmed Costa del Sol från Balcón de Europa i Nerja till fritidshamnen Puerto de la Duquesa i Manilva.
56 procent av promenadstråket är fyra meter bred. 21 procent mellan 2,5 till fyra meter bred medan resten blir 2,5 meter bred. I dagsläget är bara sex kilometer av sträckan avsedd för cykel. 30 miljoner euro ligger budgeten på.
Källa: Diputación de Málaga
 
Informationsskyltar berättar om livet på land och till havs

Informationsskyltar berättar om livet på land och till havs

Per Hvid-Hansen och dottern Sofia gick från Nerja till Fuengirola

Per Hvid-Hansen och dottern Sofia gick från Nerja till Fuengirola

Gammal tågtunnel vid La Cala del Moral

Gammal tågtunnel vid La Cala del Moral

Svenska Magasinet i Spanien
I Guadalhorces naturreservat finns både fågel och ormar

I Guadalhorces naturreservat finns både fågel och ormarMellan Torre del Mar och Málaga ligger flera gamla tågstationer

Mellan Torre del Mar och Málaga ligger flera gamla tågstationer


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255