Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Berit kåserar: Sköna maj välkommen...

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Berit kåserar: Sköna maj välkommen...

2019-05-10

Äntligen är det försommar! Nu slipper man ha ångest för att skidorna aldrig kom fram, fast det var massor med fin snö i Sierra Nevada eller att man struntade i golfen och latade sig i stället. Nu finns inga andra krav än att njuta av ljumma kvällar i lugn och ro med en spännande bok eller i sällskap med goda vänner.


Skicka till en vän

Av Berit Olsson
e-post: [email protected]


Hattlunchen, som SPF anordnade i Fuengirola i början på maj var startskottet på denna fantastiska period. I år händer allting före den 15 juni, när nästa tidning är i antågande.

Tänk vad tiden går fort ibland. Alldeles nyss var det påsk.

Fortfarande ringer i öronen Semana Santas suggestiva, litet kusliga musik, som får huden att knottra sig. Och det taktfasta dunket från processionerna i Malaga på Långfredagen med hundratals koncentrerade bärare. Och Ku Klux Klan- klädda män som anför takten är på riktigt och inte en sekvens i en Hollywoodfilm.

Jag kom att tänka på hur det var hemma hos min farmor på Långfredagen. Mitt bestående barndomsminne var att det var släktmiddag på landet och det var alltid kallt. Vi barn fick aldrig leka. Man fick gå en promenad eller läsa en bok, hur kul var det?

Till middag var det alltid fisk helst gös med många ben. Alla var finklädda till middagen. Kostym och höghalsade klänningar för de äldre, medan vi flickor frös i små nätta veckade kjolar och knästrumpor. Allt var stängt. Ingen bio. Ingen radio. Allt var långtråkigt.

Maj/juni på Costa del Sol måste vara den absolut bästa tiden på året. Lättjefulla och ibland lättsinniga dagar med hög livskvalitet. Försommaren är här. Det är lagom varmt. Kvällarna är så där sköna, så man vill bara sitta ute och äta räkor och dricka kallt gott vin. Helst skall det vara gjort på verdejodruvan från Rueda, säger våra vänner.

Rueda ligger i Castillo y Leon nordväst om Madrid nära gränsen till Portugal. Området där druvorna odlas ligger på 700-800 meters höjd. Somrarna blir mycket varma med svala, nästan kalla nätter. Här har odlats vin i hundratals år, men när den stora vinproducenten Marques de Riscal köpte ett område i Rueda för femtio år sedan och satsade på de vita vinerna med verdejo som huvuddruva fick området ett stort uppsving. Efter tio år, 1980, fick man kvalitetsmärkningen D.O.

Man får passa på och njuta av verdejo, när man är här i Spanien, för i Sverige är utbudet fortfarande ganska magert och till höga priser.

Mellan hägg och syren kallade Fritiof Nilsson Piraten den här tiden. Det är nu man njuter av den ljuva tiden, när allt är så lagom. Översatt från Österlen i Skåne till Costa del Sol i Spanien betyder lagom också att det är mindre trångt på gatorna och på golfbanorna. De nordiska föreningarna har stängt inför sommaren, eftersom alla övervintrarna har flugit norröver. Vi har vårt Fuengirola för oss själva en tid, innan sommarturismen sätter fart.

Det är nu man tar med sig frukostkorgen och sätter sig på stranden för att se den magiska soluppgången. Havet ligger mörkt och blankt och man hör bara de små fiskebåtarnas litet puttrande motorljud. Alla väntar på naturens under. Och plötsligt så rodnar himlen och alla blir tysta, när solen gör entré. Det är en föreställning, man aldrig tröttnar på.

Mors Dag, skolavslutning, nationaldag och så kommer pingsten, hänryckningens tid. Allt får plats i almanackan, koncentrerat till maj/juni. Hela tiden är det glädje och överraskning.

Anatole France, fransk nobelpristagare i litteratur myntade visdomsorden:

”Jag önskar alla jag älskar en liten smula galenskap – det skänker hjärtat glädje”.

Så passa på nu, när ni har chansen att njuta av litet galenskap, som skänker hjärtat glädje. 
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255