Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: Ny lag om hypotekslån träder i kraft den 16 juni 2019

Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Ny lag om hypotekslån träder i kraft den 16 juni 2019

2019-05-10

I tidigare artiklar har vi redogjort för turbulensen som inträffade förra hösten gällande etableringskostnaderna för hypotekslån i Spanien.


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Group svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: chris@startgroup.com Tel 952 90 48 90

Sedan 90-talet har det varit kutym att låntagaren betalat alla kostnader för etableringen av lånet, dvs notarie, register och AJD skatt. Men efter flera års tvister i domstolar så dömde Högsta domstolen i tre fall att det var banken som skulle betala. Detta eftersom det enbart var i bankernas intresse att lånet registrerades i registret och det är det som är grunden till avgifterna. Men sedan ändrade sig HD och sa att det visst var låntagaren som skulle betala, varpå regeringen dagen efter lagstiftade att det var banken som skulle betala. En riktig härva som sänkte börsen i två veckors tid. I Andalusien rör det sig om 1,5% i AJD (vilket ibland till och med baserades på den totala ansvarssumman och inte lånesumman och kunde därför bli mycket högre) plus notarie och register. Generellt sett brukar det bli runt 2% av lånesumman så det kan röra sig om ganska stora belopp för låntagaren.

Nu träder alltså de nya reglerna i kraft, samt några andra nyheter som jag tänkte redogöra för.

Banken betalar:
AJD skatt
Notarie (men kunden betalar för eventuella kopior av lagfarten)
Register
Gestoria

Kunden betalar:
Bankvärdering
Bankens öppningsavgift

Andra nyheter:
Banken måste senast 10 dagar innan undertecknandet av lånet ge kunden ett standardiserat informationsdokument där all relevant information står så att kunden lätt kan jämföra olika lån. Detta dokument kallas FEIN (Ficha Europea de Información Normalizada) och ska ses som ett bindande lånelöfte.

Banken måste också minst 10 dagar innan ge kunden informationsdokumentet FiAE (Ficha de Advertencias Estandarizadas) som ska innehålla de viktigaste klausulerna. Banken ska också informera om vilka kostnader som ska betalas samt ge simulationer på ränteutveckling ifall lånet har rörlig ränta.

Kunden måste gå till notarien senast dagen innan lånet ska skrivas för att visa att hen fått all information och notarien ska kunna ge råd och svara på frågor om lånet. Detta är tänkt för att skydda konsumenten som i lugn och ro ska få rätt information och aldrig bli pressad att skriva på ett lån de inte helt förstått. Notarien måste protokollföra detta mötet och det ska sedan stå med i lånets lagfart. Om kunden inte varit hos notarien senast dagen innan så ska lånet inte kunna skrivas.

Hur allt detta kommer att fungera i praktiken får vi se efter den 16 juni...


Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255