Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – ett kvarts sekel

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – ett kvarts sekel

2019-05-10

Sedan 1950-talet har Spanien varit en destination för svenskar på jakt efter ett nytt liv i solen med äventyr och spännande kultur. Omkring 35.000 svenskar har någon anknytning till Costa del Sol och Costa Tropical. Allt fler arbetar här medan andra njuter av ett behagligt pensionärsliv.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Twitter: @JosefssonOla


Den 12 maj 1994 flyttade jag till Costa del Sol. Det har alltså gått ett kvarts sekel sedan den där dagen när jag packade en liten röd Mitsubishi Colt Glxi och lämnade hemstaden Växjö för det spanska livet. Det blev Fuengirola den gången. Mycket beroende på arbetet.
Ofta får jag frågan vilken plats som är bäst på kusten. Frågan är komplicerad och svår då allt beror på möjligheter, önskemål, intressen, ekonomi plus mycket annat.

Costa del Sol eller systerkusten österut, Costa Tropical i Granadaprovinsen, är den bästa platsen att leva på. Orden är inte mina. Det är en kommentar jag fått från majoriteten av de jag intervjuat under ett kvarts sekel.
Det är folk som har bott och varit verksamma över hela världen. Som arbetat för multinationella företag på platser som USA, Argentina, Taiwan, Japan, Australien, Storbritannien, Sydafrika, Indien, Thailand, Kanada, Panama, Costa Rica, ja listan kan göras hur lång som helst. Jag har mött en hel del som jobbat för Ericsson. Andra har varit på sjön och har en hel del att jämföra med.

Och så hamnade du på spanska Solkusten? En klar majoritet har svarat: Självklart, det är den bästa platsen att leva på. Costa del Sol, Málaga, Andalusien, Spanien. Med Europas bästa klimat och den nyttiga Medelhavsdieten (och bra vin). Du befinner dig längst söderut på den europeiska kontinenten. Du är så långt söderut inom EU du kan komma med dina rättigheter som unionsmedborgare.

Vilken plats på kusten är bäst? Allt beror på behov, möjligheter, tycke och smak, och jag tänker inte gå in på att rangordna kustkommunerna.

Vi kan vrida och vända mycket på resonemanget om vilken plats som är bäst men i slutändan dyker Fuengirola alltid upp. En av landets bästa kommuner som även är mest transparens. Enligt en nyligen gjord undersökning vid Dyntra (Asociación de Transparencia Pública) så är Fuengirola den kommun i Spanien med mest transparens av 685 lokala administrationer som undersökts. Kommunen uppfyller 149 av 162 indikatorer.

Fuengirola är platt som en pannkaka. Lätt att gå med andra ord. Det finns knappast en backe i stan, bara sluttningen upp till borgen Castillo Sohail, utmärkt för intervallträning. Fuengirola är en promenadstad med en 8 kilometer lång strandpromenad. Med sitt läge ligger den i skön skugga från eftermiddagen sommartid medan exempelvis det svettas rejält på paseon i Marbella på sommaren. Å andra sidan värmer solen bättre på paseon i Marbella på eftermiddagen vintertid än vad den gör i Fuengirola.

Fuengirola har pendeltåg till flygplatsen och Málaga centrum. Här finns ett rikt föreningsliv, flera samfund och bra kulturliv. Kroglivet och tapaslivet har blivit mångdubbelt bättre på tio år. Och det är fantastiskt att Svenska skolan har funnits i stan i 50 år. Den startade 1969 av ett antal eldsjälar.

Om inte mitt arbete hade anknytning till Fuengirola skulle jag personligen ha valt att kanske bo i Almuñécar på Costa Tropical. Ett trevligt, charmigt och lagom stort samhälle vid Medelhavet. Och du får tapas till drycken. Den ingår. Bara en sådan sak, lockar och drar.
Mikroklimatet lämpar sig för avokado, cherimoya och mango. I förhållande till storleken hittar du kustens bästa kulturliv i Almuñécar. Möjligheterna till sport och motion är utmärkta.

Den kommun som vuxit mest de senaste tjugo åren är Benalmádena som består av Costa, Arroyo de la Miel och Pueblon. Med sitt läge mitt på Solkusten har du nära till allt. Det är en modern kommun med stor fritidshamn, parkanläggning och kustens bästa möjligheter till idrott. Här finns kustens enda isbana för skridsko och ishockey.

Den mest lysande stjärnan är alltid Marbella som är loket som drar hela kusten. Den har klang, är känd från gamla schlagern ”Eviva España” från 1973 med Silvia Vrethammar som blev förbjuden i Palmes Sverige. Redan på 1950-talet blev det ett nytt Cannes, Monte Carlo, Palm Springs, St Moritz eller Acapulco med jet set liv. Nu har en växande skara ryssar hittat hit. Där pengar är i omlopp finns det också en grogrund för organiserad brottslighet. Även yrkeskriminella dras till sol och värme precis som alla andra dödliga. Polisen jobbar och håller rent.

Estepona har seglat upp som en av favoriterna med kustens vackraste Gamla stan med tiotusentals blomkrukor som kantar gågator. Du kan läsa mer om detta smultronställe på annan plats i detta nummer.

En av Spaniens största kommuner till ytan är Mijas. En kommun som kan vara svår att få grepp på. Var ligger stan eller centrum? Byn Mijas ligger i bergen och kommunen består av en lång kustremsa med tillägget Costa med några av kustens största urbanisationer, bostadsområden och kommersiella köpcentrum. Kanske inte så charmigt, men modernt och funktionsdugligt.

Nerja är på tapeten regelbundet utan ett fungerande reningsverk. Visst har platsen charmiga gränder och en stor svenskkoloni som vintertid gästspelar. Här finns fantastiska badvikar men utan reningsverk badar de flesta i poolen. Torremolinos har historia och charm. Det var ju hit de första charterturisterna anlände. Tack till Simon Spies.

Eller så väljer andra Manilva, Torrox, Torre del Mar, Salobreña, Coín, Monda, Álora, Cómpeta, Casares eller Benahavís. Alla med sin charm och karaktär att älska. Solkusten är ett rikt dukat tapasbord. Du hittar vad du söker.

Du kanske tycker att det här var en reklamtext i motsats till andra krönikor som brukar handla om korrumperade politiker, våldsbenägna extremister eller kriminella ligor som förpestar vår tillvaro. Jo, den här gången fick det bli en ljusare och positivare krönika från livets ljusa sida – Solkusten.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255