Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Estepona: Mönsterkommun med nytt sjukhus på plats

Annons - Svenska magasinet
Esteponas sjukhus HAR (Hospital de Alta Resolución) ligger några kilometer sydväst om staden i ett område som heter El Rodeo. I bakgrunden syns Sierra Bermeja

Esteponas sjukhus HAR (Hospital de Alta Resolución) ligger några kilometer sydväst om staden i ett område som heter El Rodeo. I bakgrunden syns Sierra Bermeja

Estepona: Mönsterkommun med nytt sjukhus på plats

2019-05-10

Svenska Magasinet har de senaste åren uppmärksammat hur kustkommunerna blir finare och vackrare. Omfattande arbeten har utförts den senaste tiden runt Plaza Costa del Sol i Torremolinos. Sedan en tid tillbaka pågår projekt i San Pedro Alcántara i Marbella. Den kommun som kanske sticker ut mest och där förändringens vindar syns mest är Estepona.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Så har Estepona och västra Costa del Sol fått sitt nya sjukhus. Regionalregeringen Junta de Andalucía kom med ett beslut 2007. Året efter var byggtillståndet klart men på grund av vissa orsaker som svalare intresse från den tidigare regionalregeringen, lades projektet på is 2011.

Hela idén med ett nytt fräscht sjukhus på västra Costa del Sol såg ut att rinna ut i sanden. Det som Hälsovårdsdepartementet först hade beskrivet som ”brådskande arbete”.
Estepona har med envishet och klurighet visat att det går att få till saker. Det krävdes förhandlingar och tålamod. En överenskommelse mellan regionalregeringen och kommunen utarbetades 2017. Kommunen skulle stå för bygget och regionalregeringen skulle stå för drift och underhåll när väl sjukhuset var klart.
Det tog 18 månader från byggstart i juni 2017 till att sjukhuset var klart i december 2018. Kommunen har själva bidraget med 15 miljoner euro.
- Ett sjukhus var målet i många år. Så nu är det dags att fira när vi med tillfredsställelse kan se hur det blev. Det blir en klar förbättring av sjukhusvården i fortsättningen, säger en nöjd borgmästare, José María García Urbano (Partido Popular).

Svenska Magasinet möter borgmästaren i samband med en guidad tur tillsammans med ett 40-tal svenskar i Estepona Nordico den 23 april. Det var den första större gruppen som släpptes in för en guidad tur. I skrivande stund tar Junta de Andalucia in anbud när det gäller sjukhusutrustning.
- Vi hoppas att sjukhuset ska vara i drift i september när allt är på plats, säger borgmästaren.

Sjukhuset ligger i ett område som går under namnet El Rodeo, några kilometer, sydväst om Estepona. Efter Mercadona på höger sida dyker Estepona Golf upp. Där svänger man av och efter några 100 meter syns den vita sjukhusbyggnaden.
Själva byggnaden är på 14.300 kvadratmeter medan tomten är på 60.166 kvadratmeter. Det mesta av verksamheten är förlagd på bottenvåningen. På övervåningen ligger ett flertal avdelningar som exempelvis kirurgi och ortoped.
Sjukhuset ligger i ett vackert område. Från salarna är det utsikt mot både hav och berg.

Esteponas sjukhus HAR (Hospital de Alta Resolución) klarar att ta 80 procent av de konsultationer som invånarna tidigare var tvungna att resa till Costa del Sol-sjukhuset i Marbella för att göra. Kapaciteten ligger på 85.000 konsultationer, 91.000 akutfall och 4.000 kirurgiska ärenden om året.
Här finns experter inom flera områden och väntetiderna för specialistläkarvård och undersökningar ska minskas.
Det är ett sjukhus med ett eget grönområde på 25.000 hektar. En satsning på en halv miljon euro. Ett grönområde som ligger i tre höjder beroende på landskapets terräng och sluttning. Och som bidrar till en vacker infart till sjukhuset.

Levande gator
Jag har återvänt regelbundet till Estepona för att dokumentera förändringen som påbörjades 2011. När jag besökte platsen 2013 var det för att berätta om de vackra gatorna i Gamla stan efter att kommunen spenderat en halv miljon euro på att rusta upp 25 gator. En ny slogan var på plats, ”Estepona vive sus calles”. Här lever gatorna och ingen behöver tveka.
Under förändringen till det bättre har kommunen handskats varsamt med det historiska gatunätet. Gamla ledningar har grävts ned. Det har skapats en vacker inramning och färgsättning som är i samklang med de gamla fasaderna och tiotusentals blomkrukor i skiftande färger.

Nu är det över 100 gågator eller över 14 kilometer gågator som rustats upp. Vid turistinformationen på Plaza de las Flores hittar du kartan ”Ruta de los Murales”. Med den i handen kan du promenera runt en hel dag och titta på fasadmålningar. För två år sedan fanns det 35 fasadmålningar som nu har blivit ett 50-tal plus skulpturer och blomkrukor längs vägarna i Gamla stan. Estepona är en småstadsidyll med vitkalkade hus. Här finns en vacker bred strandpromenad med en välskött strand mitt i stan.
Senda Litoral, vandringsleden som när den är helt klar ska gå mellan Manilva i väster och Nerja i öster, passerar utmed Esteponas kustremsa. Det senaste avsnittet som blev klart är vid Laguna Village utmed stranden El Padrón till bostadsområdet Alcazaba Beach. 2020 ska hela leden genom kommunen vara klar.
Platsen är inte ökänd som badort eller turistort. Estepona känns som en spansk by vid havet även om antalet invånare ökar under sommaren då folk från Madrid och Sevilla lämnar hettan i inlandet för att söka svalkan vid kusten.

Turister vandrar utmed gatorna. Kameror och mobiltelefoner går varma. ”Vad vackert det är här”, ”titta, vilken vacker gata”. Besökare gillar vad de ser. Spektakulära, färgglada gator och stolta invånare som visar upp sin vackra stad. Esteponas centrum lever.
Tills för tio år sedan betraktades Estepona som lantisen bland de större kustkommunerna. De flesta turister stannade i Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola och Marbella. Estepona levde sitt eget liv, ”där borta”, tyngt av ständiga korruptionsskandaler.
Under de senaste tio åren har förändringens vindar blåst mer här än på andra liknande håll. Och korruptionsskandalerna har kommunen lämnat bakom sig även om det innebar en rejäl ryggsäck med 300 miljoner euro i skulder varav hälften nu är borta.

Solkustens trädgård
När antalet grönområden ökat har staden antagit nästa slogan ”Estepona, jardín de la Costa del Sol”, ”Solkustens trädgård” som bidrar till höjd livskvalitet. Fler grönområden bidrar till mindre buller.
Nybygga idrottsanläggningar bidrar också till friskvård. Barnparken, Parque de Los Niños, med sportaktiviteter får också Andalusiens längsta barnrutschbana.
Orkidéhuset Orchidarium är också värt att nämna. Bara tre euro i inträde och med omkring 1.300 orkidéer från hela världen. Mest blomsterprakt sommartid.

Vid besöket 2017 talades det mycket om de åtta boutiquehotell som ska smälta in i den genuina miljön. Boutiquehotellen i ”casco histórico” ska skapa 200 arbetstillfällen och ge 300 nya hotellbäddar. Totalt handlar det om investeringar på 40 miljoner euro. I Estepona handskas kommunen varsamt med utvecklingen.
Det är viktigt att locka till sig turister. Men det får inte bli på bekostnad av trivsel, mysfaktor och miljö.

Försommaren 2019 pågår arbetet med två hotellkomplex vid Plaza de las Flores efter tyska investeringar, som ska vara klara 2020. Hotell Maravilla på calle Real, fyrstjärnigt med 42 rum, eller Hotel Boutique El Pilar Andalucía, kommer också att bidra med bättre hotellövernattningar.
Ytterligare boutiquehotell planeras eller står färdiga på calle Santa Ana, Caridad, Carlos Herrera, Veracruz och Concepción. Ett nätverk av logimöjligheter vid några av de mest efterfrågade platserna i Gamla stan.

100 projekt
Det vackra Estepona har gjort att de utländska investeringarna strömmat till. Det offentliga liksom den privata sektorn har samarbetat. En tredjedel av invånarna är utlänningar och en majoritet är EU-medborgare som har rösträtt när det är lokalval.
De svenska mäklarkontoren har öppnat en efter en. Nordborna har strömmat hit och startat Facebook-grupper. Svenskarna har ett nätverk i Estepona och träffas klockan 14 sista torsdagen i varje månad på restaurang El Hatillo på calle Manuel Navarro Mollor 8.

Den populäre borgmästaren José María García Urbano (Partido Popular) är den borgmästare i Spanien som hyser högst anseende. Vid lokalvalet 2015 bland kommuner i Spanien med fler än 50.000 invånare fick han det största väljarstödet med 59,77 procent.
Våren 2019 gick det rykten om att García Urbano kunde bli kommande borgmästarkandidat i Málaga. Enligt Diario SUR ska nuvarande borgmästaren i Málaga, Fransisco de la Torre, i slutet av 2018 erbjudit García Urbano plats nummer två på listan till lokalvalet 26 maj. Det var dock en manöver som inte uppskattades av partiet Partido Popular på nationell, regional och provinsiell nivå.

José María García Urbano förblir Estepona trogen tillsvidare. Det gäller att vinna nästa lokalval 26 maj 2019. Han har ju 100 nya projekt som ska genomföras.
- Vi har mycket mer att göra innan vi är nöjda, säger borgmästaren innan han vinkar adjö på väg till nästa möte.

Förändringens vindar fortsätter att blåsa och bidrar till ett vackrare och skönare Estepona.
 
Det blir en klar förbättring av sjukhusvården i fortsättningen, säger en nöjd borgmästare, José María García Urbano (Partido Popular).

Det blir en klar förbättring av sjukhusvården i fortsättningen, säger en nöjd borgmästare, José María García Urbano (Partido Popular).

Nu pågår arbetet med två hotellkomplex vid Plaza de las Flores efter tyska investeringar, som ska vara klara 2020.

Nu pågår arbetet med två hotellkomplex vid Plaza de las Flores efter tyska investeringar, som ska vara klara 2020.

Senda Litoral utmed stranden El Padrón

Senda Litoral utmed stranden El Padrón

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Tiotusentals blomkrukor i skiftande färger längs 100 gågator i Gamla stan

Tiotusentals blomkrukor i skiftande färger längs 100 gågator i Gamla stan


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255