Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vilda vackra dramatiska Bayona

Annons - Svenska magasinet
På morgonen vandrar vi högt över havet på murarna. Ute till havs ser vi Galiciens skärgård.

På morgonen vandrar vi högt över havet på murarna. Ute till havs ser vi Galiciens skärgård.

Vilda vackra dramatiska Bayona

2019-05-10

Den vilda vackra Atlantkusten i Spaniens nordvästra hörn är lätt att förälska sig i. Här ligger det lilla mysiga samhället Bayona eller Baiona på galiciska. Platsen med sin strategiska betydelse och dramatiska historia ligger nära Vigo och tillhör provinsen Pontevedra.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Högt upp på en udde som skjuter den ut i det brusande Atlanten. Fästningen Castillo de Monterreal som sedan 1966 fungerar som ett Paradorhotell. Platsen är av historisk betydelse då det var här som Martín Alonso Pinzón anlöpte den 1 mars 1493 efter den första resan till nya världen. Därför firas här medeltidsfesten La Arribada den första veckan i mars varje år.

Martín Alonso Pinzón var navigatör och upptäckresande och var kapten på La Pinta som var ett av de tre fartyg som ingick i Christoffer Columbos första resa till Nya världen 1492. Det var meningen att La Pinta på sin återresa till Europa skulle ha återvänt till Palos de la Frontera i provinsen Huelva varifrån resan hade startat. Men på grund av en storm hamnade fartyget ur kurs för att till slut nå nordvästra Spanien. Först den 15 mars 1493 kunde La Pinta nå Palos de la Frontera.

Sedan den 1 mars 1977 är Bayona och Palos de la Frontera vänorter med varandra. Det var från Palo de tre fartygen seglade ut den 3 augusti 1492 på sin upptäcktsfärd till Nya världen och det var till Bayona det första fartyget återvände för att nå Spanien. Till minne av att La Pinta kom till Bayona finns en staty av Martín Alonso Pinzón gjord av skulptören León Ortega framför kommunhuset i Palos. Den är skänkt av Bayona. I hamnen i Bayona ligger en kopia av La Pinta.
Det kan tilläggas att det var från Bayona som kung Felipe II med den ”oövervinnerliga spanska armadan” avseglade för att möta britterna med ett förödande resultat.
Namnet Bayona kommer från den närbelägna floden río Baíña. ”Bay”, i galiciska ”bai” härleds från flod medan ”onna” kommer från keltiskan och betyder källa eller flod. Så namnet Bayona är en hybrid med möjliga kombinationer av flod eller källa.

Försvarssynpunkt
Men låt oss återvända till vackra castillo de Monterreal eller castillo de Baiona och Fortaleza del Monte Boi som var namnen från början. Fästningen och dess omgivningar upptar cirka 18 hektar. Det fick senare namnet Castillo de Monterreal till ära för de katolska monarkerna. Fästningen ligger högt uppe på udden som skjuter ut i havet och började byggas under 1100-talet och stod färdigt på 1500-talet.
Monterreal är också känt för sina tre huvudtorn. Torre del Reloj som har en gömd ringklocka som förmodligen användes och varnade befolkningen när fiender attackerade. Här finns även försvarstornen Torre de la Tenaza och Torre del Príncipe. Det sistnämna är det äldsta och det finns många historier och legender om det. Bland annat att det användes som fyrtorn för båtar.

Utsikten härifrån är fantastisk. Du vandrar högt över havet på murar som omgärdar fästningen och paradoren. Ute till havs ser du öarna Las Serralleiras, Illa Estela de Fóra och Estela de Dentro.
Längre ut till havs siktar vi Cíesöarna och isla del Faro som har en camping dit många utländska turister tar båten för att vandra och bara vara. 21 procent av campingens gäster kommer från utlandet. Dessa öar lockar massor med turister på grund sina stränder som anses vara några av de bästa i världen och det klara turkosfärgade vattnet. 
Kritvita stränder och naturupplevelser väntar dem som tar båten över till denna lilla galiciska skärgård. Här hittar du paradisstränder om du är ute efter det. Tänk på att öarna bara tar emot ett visst antal besökare för att skydda naturen och det rika djurlivet.

Vi förstår varför fästningen Monterreal ansågs viktig ur försvarssynpunkt. Det var en strategisk punkt. Runt 200 familjer var bosatta innanför murarna. Under 14– och 1500-talet hade platsen sin storhetstid som ett blomstrande kommersiellt centrum. Juan II som var Kastiliens kung mellan åren 1406 till 1454 hade nämligen beviljat Bayona och La Coruña privilegiet som de enda hamnar i Galicien som fick handla med utlandet.

Dramatisk historia
Precis som på andra håll blir historiens vingslag tydliga även här. Omkring år 60 före Kristus invaderade Julius Caesar Bayona och de som hade möjlighet flydde till ön Cíes. Efter romarna kom västgoterna och muslimerna.
1331 attackerades fästningen av den portugisiska flottan under ledning av amiral Peñaza. Det gjorde att Fernando I av Portugal gjorde fästningen till sin bostad.
1474 byggde den Galiciska frihetskämpen Pedro Madruga tornet Monte Boi efter att ha intagit Bayona. Rester av tornet finns kvar i våra dagar.
Även den brittiske slavhandlaren och amiralen Francis Drake attackerade fästningen senare.

Idylliska Bayona och fritidshamnen är vackra att promenera i. Gamla stan består av smala stenbelagda gator i vackert mönster precis som i grannbyarna Burg och Sabarís. Husen är rejäla, byggda i granit. Havet gör sig påmint överallt. Utsikten mot havet, hamnen och båtarna. Doft av hav, salt, tång, äventyr, liv och historia. Bayona har varit en naturlig mötesplats för sjöfolket.
Det är rent och välordnat. Vackert grönt året om med välskötta rabatter. Det finns inte många hotell så det gäller att vara ute i tid. Själv bodde jag på utmärkta Hotell Bahia Bayona.
Bästa stränderna för ett dopp i havet eller för att skaffa en läcker solbränna är playa de Ribeira och playa de Dos Frades.
Gastronomin är ett paradis om du älskar färska skaldjur och fisk direkt från havet. Och till härligheterna serveras vita krispiga albariñoviner.

Det kan liksom inte bli så mycket bättre.
 
Fästningen började byggas under 1100-talet och stod färdig på 1500-talet.

Fästningen började byggas under 1100-talet och stod färdig på 1500-talet.

Idylliska Bayona och fritidshamnen är vackra att promenera i.

Idylliska Bayona och fritidshamnen är vackra att promenera i.

I fritidshamnen ligger en kopia av La Pinta

I fritidshamnen ligger en kopia av La Pinta

Namnet Castillo de Monterreal till ära för de katolska monarkerna.

Namnet Castillo de Monterreal till ära för de katolska monarkerna.

Det finns inte så många hotell i Bayona så var ute i god tid och boka

Det finns inte så många hotell i Bayona så var ute i god tid och boka

Kung Alfonso IX av León och den som grundade Bayona. Han var den siste kungen av det självständiga León innan det blev Castilla y León.

Kung Alfonso IX av León och den som grundade Bayona. Han var den siste kungen av det självständiga León innan det blev Castilla y León.

Försvarstornet Torre del Príncipe.

Försvarstornet Torre del Príncipe.

Fästningen började byggas under 1100-talet
och stod färdig på 1500-talet.

Fästningen började byggas under 1100-talet och stod färdig på 1500-talet.Det är rent och välordnat. Vackert grönt året om med välskötta rabatter.

Det är rent och välordnat. Vackert grönt året om med välskötta rabatter.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255