Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Berit kåserar: Våren är här!

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Berit kåserar: Våren är här!

2019-04-10

Det är nya blommor i rabatterna och palmerna står nyklippta och fina. Kommunens parkavdelning arbetar för fullt med att städa bort vintern. Har ni tänkt på så mycket apelsiner det är på träden i år? Och alla apelsinblommor som doftar så ljuvligt trängs med de gula frukterna. Dessvärre kan man vara pollenallergiker. Och ett av de få träden här med pollen verkar vara apelsinträdet.


Skicka till en vän

Av Berit Olsson
e-post: [email protected]


Att det nya året är i full gång, märks på föreningarnas årsmöten, där det gamla året 2018 avslutas med sammanfattning av budget och verksamhetsberättelser i februari. Vissa årsmöten är kul med massor av deltagare och efterföljande lunch, medan det också finns riggade, bisarra årsmöten med tydligt demokratiskt underskott.

Svenska Kyrkan i Fuengirola har ett stort och varierat program för alla åldrar. Till och med en föreställning med vår egen kyrkoherde, som stå-upp-komiker, drog mer än fullt hus förra månaden. Med galghumoristisk finess delade han med sig av sin egen och kanske Bibelns livsvisdom om oss människor.

I år infaller påsken ganska sent i april. Ordet påsk kommer från det judiska ordet ´pessah´. Det finns också i ordet passage, som heter nästan likadant på många språk. Ordet betyder ungefär övergång. På den gammaltestamentliga tiden var det den berömda övergången från Faraos slaveri i Egypten till friheten i det förlovade landet på andra sidan Sinaihalvön, som menades. I en senare tolkning har ordet fått betydelsen övergång från liv till död till evigt liv.

Choklad fisk och ägg
I katolska länder är det choklad som gäller framför allt i Medelhavsländerna. Men hur kommer det sig att choklad förknippas med fastan och påsken?

Det började med att de äventyrliga sjöfararna med Christoffer Columbus i spetsen upptäckte Mexiko och Mellanamerika. Det var säkert Columbus, som var den förste europé, som smakade aztekernas xocoatl år 1502. Det smakade bittert och han uppskattade inte alls smaken. Han hade säkert aldrig kunnat drömma om vilken chokladmani, som skulle blossa upp ett antal år senare.

Chokladen som dracks då var uppblandad med majsmjöl och kryddor. Det var absolut ingen sötsak. Chokladdrycken hade sedan 500-talet varit känd hos Mayafolket. Man hade märkt att bara det fanns chokladdryck att tillgå, så kunde man klara långa perioder utan andra livsmedel. Redan då var choklad känt för sitt höga näringsinnehåll.

Det var 1519, som spanjoren Hernan Cortes förstod att den bittra chokladen skulle kunna förädlas.

Munkarna i Oaxa fick i uppdrag att göra något gott av den bruna smeten. Med socker och vanilj blev den hett eftertraktad. Från 1525 levererades den till Karl Vs kungliga hov. Gissa om den gjorde succé! Karl Vs rike sträckte sig då över nästan hela Europa och Sydamerika. Ännu mer populär blev chokladen, när påven godkände den som livsmedel under fastan.

Den första kulinariska symbolen i detta sammanhang är ägget. Det symboliserar nytt liv. Vilket kom först hönan eller ägget?

Massor med ägg skall man äta framför allt på påskafton. Hos min farmor på landet var påskaftonskvällen en orgie i ägg. Löskokta, hårdkokta, målade och dekorerade.

Den andra kulinariska symbolen var fisken till Långfredag eller påskafton. Fisken var den första kristna symbolen före korset. Fisken i sig har inget symbolvärde. Att den första kristna församlingen använde sig av en ritad fisk som symbol hade helt andra orsaker.

Fisk på grekiska stavas ´yuchtus´. De bokstäverna var en lättläst förkortning av Yesos Christos Theos Uios Sauter, vilket på svenska blir Jesus Kristus Guds Son Frälsare. Fisksymbolen var enkel att rita eller måla. Långfredagsmiddagen framför andra är fortfarande fisk av något slag till exempel gös eller lax. Och till påskafton är det ju ägg och sill som gäller, i varje fall i Sverige.

I Spanien är hela veckan före påsk Den Heliga Veckan. Semana Santa, är en enda lång magisk happening, i varje fall i Malagaprovinsen, med otroliga processioner med helgonbilder. Och musiken till är mycket speciell, skärande, melankolisk, nästan kuslig. Passionsspelen i byn Riogordo, en bit norr om Malaga, sägs vara ännu mer levande än i Oberammergau i södra Tyskland. Har ni inte varit i Riogordo, så kolla på nätet, när spelen uppförs. Kör dit, ni kommer att bli överraskade.

”Vilken dag är det idag”, frågade Nalle Puh

”Det är idag”, sa Nasse

”Min favoritdag”, sa Nalle Puh
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255