Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hälsa: Att bli sjuk på Costa del Sol

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hälsa: Att bli sjuk på Costa del Sol

2019-04-09

Sjukdom är inte det första man tänker på när man reser utomlands, och det gäller både för de som kommer hit för en vecka eller två och för de som stannar hela vintern. De flesta av oss tänker på själva resan, flyg, husbil, boende och mat. När man bestämmer sig för att resa känner man sig oftast frisk och pigg och då tänker man inte på sjukdom eller vård utomlands. Vi tror och förväntar oss att vården här ska vara likadan som i Sverige.


Skicka till en vän

Av läkare Nordic Medical Center dr Adolfo Jiménez nordicmedicalcenter.es tlf 681 661 525

Nordic Medical Center har nu varit öppet i snart 2 år. Under den här tiden har jag som specialist i allänmedicin, både i Spanien och i Sverige, träffat mer än 1500 patienter. Största delen av patienterna är svenskar, följt av finländare. Vi besöks också av andra nationaliteter men i mindre utsträckning.

Spanska vårdsystemet är politisk delat mellan den offentliga och den privata sektorn, det är inte som i Sverige där det finns avtal dem emellan.

Primärvården i Spanien är oftast överbelastad på grund av dålig ledning och organisation. Det gör att allmänläkare på vårdcentraler har 6 minuter per patient, någon de strejkade mot i år, för att kunna få i alla fall 10 minuter! På 6 minuter ska man som utländsk patient försöka förklara sina besvär på engelska och hoppas på att den läkaren man möter i alla fall kan lite engelska. Det skapar otrygghet och är extremt patientosäkert.

Nordic Medical Center föddes av idén att skapa en privat vårdcentral med nordisk kultur där patienten kan boka en svensktalande doktor eller tolkas på finska. Man använder den tiden som patienten och läkare behöver för att få en uppfattning av problemet.

Det svenska systemet i allmänhet gör att digitalisering av vården går snabbast i hela världen. Användning av mobilt bank-id och den gemensamma vårdorganisationen i Sverige gör att vi på Nordic Medical Center tillsammans med patienten kan komma in på deras journaler och få en exakt överblick av patientens problem och medicinering.

På Nordic Medical Center hjälper vi även de som är mer akut sjuka att hitta rätt instans och inte behöva betala notan. Har man en privat försäkring (de flesta via hemförsäkringen) får man kontakta försäkringsbolaget för att se om de kan garantera betalning för bedömning på ett privat sjukhus där det finns den mest avancerade teknologin och svensk tolk. Om man inte har en försäkring hänvisar vi till det offentliga systemet.

Som svensk, försäkrad i Försäkringskassan, har man möjlighet att söka privat vård, betala själv och begära återbetalning från Försäkringskassan när man kommer tillbaka. Det underlättar att få tillbaka pengarna om man kan få anteckningar på svenska, en tydlig och klar faktura och själva blanketten till Försäkringskassan ifylld, så som vi gör det på Nordic Medical Center.
 

Dr Adolfo Jiménez

Dr Adolfo Jiménez


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255