Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Comares: På besök i fästningen i höjden

Från Plaza de los Verdiales har man en fin utsikt

Från Plaza de los Verdiales har man en fin utsikt

Comares: På besök i fästningen i höjden

2019-04-09

Comares en charmig vit by som ligger enastående vackert på en höjd ovanför La Viñuela-sjön i Axarquía öster om Málaga. Med bergskedjor som Tejeda, Almijara och Alhama runt omkring. Söderut ser vi det glittrande Medelhavet i solgasset. Comares är en av totalt 31 vita byar i Axarquía-området öster om Málaga.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Enklast att ta sig hit kustvägen är via Vélez Málaga och väg A-356. Efter det lilla flygfältet så svänger du vänster in på MA-3113 och sedan följer skyltarna. Vägen är bra men kurvig så kör försiktigt. Eller så kan du ta lokalbussen M-360 hit upp från Málaga via Olías.

Historiskt har Comares haft sin betydelse. Delar av en mindre morisk fästning står kvar i byn som har smala gator, vitkalkade hus med gallerförsedda fönster och krukor av pelargoner som kantar gatorna. Det är vackert och rent. På många håll är den väldiga klippan som byn är byggd på inbäddad i husen och utgör en del av inredningen.
Längs smala gator finns ”fötter” som gör det lättare att vandra runt och hitta rätt. Comares är en mysig by att strosa runt i och består av en labyrint av gator. Här hittar du gamla arabiska bosättningar.
2010 låg invånarantalet på över 1.600 men har sjunkit till strax över 1.400. Däremot ökar antalet utlänningar i kommunen. Invånarna kallar sig för Moriscosos.

Byn ligger på 703 meter, högsta punkten är Mazmúllar på 721 meter. Det var en strategisk försvarspunkt för rebellen Omar ben Hafsun när han låg i strid med kalifatet Umayyad i Córdoba.
De kristna kom och övertog byn den 29 april 1487 då Pedro de Cuéllar blev borgmästare och efterträdde Mohammed el Jabis.

”Estilo Comares”
Platsen är känd för folkmusiken los verdiales och de speciella hattar som ingår i klädseln i samband med dans. Los verdiales kan bestå av flera olika stilar beroende på vilken by du besöker. När vi talar om los verdiales finns det tre traditionella stilar som går under namnen ”estilo Almogía”, ”estilo Montes” och “estilo Comares”.
Los Verdiales har utmärkelsen Bien de Interés Cultural (BIC) vilket visar det är av allmänt kulturellt intresse.

När jag besöker Comares våren 2019 är det flera invånare som påminner mig om när byn hade besök av en folkmusikgrupp från Sverige. Svenska Magasinet berättade om det i september 2013 om hur gruppen Tillsammans från Västerås uppträdde på Plaza Los Verdiales under byfesten.
”Vi besökte våra vänner i Verdialesgruppen, Arroyo Conca, som gästade Västerås i maj 2012. Besöket uppmärksammades av nationella tv-kanalen 24 horas samt Málagatidningen La Opinión, berättade då Mats Forsell, ordförande i Kulturföreningen Tillsammans.
Verdialesmusiken tillhör Europas allra äldsta folkmusik och kan härröras tillbaka till antiken.
”Som tack till värdarna skrev våra spelmän Ingela Ader och Frida Andersson en stilla vacker vals som fick namnet Till Comares” berättade Mats när jag intervjuade honom i samband med besöket.

Gastronomi
Musiken har alltså en stark ställning i byn. Gastronomin handlar i första hand om den vita soppan gazpachuelo där grunden är majonnäs och soppan puchero. Båda två välsmakande och goda om du gillar det sydspanska köket.
På hemvägen valde jag att ta MA-3112 och köra genom byarna Almáchar, El Borge och Moclinejo. Den sistnämnda har en mycket trevlig bodega med bra viner (se nedan).

Vet du att
Namnet Comares kommer från arabiskans Qumaris or Hins Comarix som betyder ”fästningen i höjden”. Men byn grundades inte av araber utan av greker och fenicier.
Stadens skyddshelgon firas redan andra söndagen i januari under Fiesta de San Hilario de Poitiers. På svenska Hilarius av Poitiers som var biskop och vars helgondag firas den 13 januari. Hilarius är mest känd för att han propagerade för Treenighetsläran som infördes vid ett kyrkomöte i Nicaea år 325, numera Iznik i Turkiet.
Ferian hålls i slutet på augusti vanligtvis den 23 och 24 augusti.

Att äta och sova:
Mirador de la Axarquía är en restaurang som ligger på Calle Encinillas vid infarten till byn. Molino de los Abuelos är ett litet käckt hotell på Plaza del Balcón de la Axarquía mitt i byn.

Vintipset
I Axarquía ligger många små trevliga familjeägda bodegor och vinproducenter. En av de bästa är Bodegas Dimobe eller Bodega A. Muñoz Cabrera som den heter i folkmun i området. Det är nu tredje generationen som driver vinproducenten som startade 1927 i Moclinejo.
Den charmiga bodegan ligger mitt i byn. Ta den norra infarten och ställ bilen på parkeringsplatsen när du kört ner till byn. Då har du bara 150 meter till Plaza España och därifrån cirka 75 meter till bodegan. Ska du besöka bodegan krävs besked i förväg (679 752 718). Eller läs mer på dimobe.es
Utanför byn har bodegan sin lagerlokal med en liten vinshop som är öppen under dagen förutom lunchstängt mellan klockan 14 och 16.
Från början var det moscatel som var den vanligast odlade druvan som gav söta dessertviner. Numera produceras både torra vita viner, rosé och röda. Syrah, Petit verdot, moscatel de Alejandría och den lokala romé odlas numera på de kuperade vinodlingarna där åsnor används vid skörden.
Ett av vinerna som fått bra betyg i vinguiden Guía Peñín är El Lagar de Cabrera tinto syrah. Det kostar 7,10 euro. Mörkt purpurfärgad, peppriga mineraltoner, fasta tanniner, hög syrahalt. Kan rekommenderas!
Några andra ypperliga rödviner är El Lagar de Cabrera tinto Syrah Crianza (10,70 euro) och Finca La Indiana tinto Petit verdot Crianza (14 euro).
 
703 meter över havet ligger byn Comares

703 meter över havet ligger byn Comares

Lätt att göra en vandring genom byn. Bara att följa fotstegen

Lätt att göra en vandring genom byn. Bara att följa fotstegen

Långt bort i fjärran ser vi en del av La Viñuela-sjön

Långt bort i fjärran ser vi en del av La Viñuela-sjön

I mars månad blommar plommonträden

I mars månad blommar plommonträden

Man blir påmind om folkmusiken Los Verdiales

Man blir påmind om folkmusiken Los Verdiales

Torget mitt i byn

Torget mitt i byn

På väg till Moclinejo, vinodlingar i kuperad terräng

På väg till Moclinejo, vinodlingar i kuperad terräng

Utanför byn ligger Dimobe vinshop

Utanför byn ligger Dimobe vinshop

Moclinejo en av 31 vita små byar i Axarquía öster om Málaga

Moclinejo en av 31 vita små byar i Axarquía öster om Málaga

Bara ett stenkast från Plaza España i Moclinejo ligger bodegan mitt i byn

Bara ett stenkast från Plaza España i Moclinejo ligger bodegan mitt i bynTrevligt vin. El Lagar de Cabrera tinto Syrah.

Trevligt vin. El Lagar de Cabrera tinto Syrah.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255