Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Málaga dansar och ler

Annons - Svenska magasinet
Málaga är en stad med hög livskvalitet. Inte konstigt att ung som gammal dansar och ler

Málaga är en stad med hög livskvalitet. Inte konstigt att ung som gammal dansar och ler

Málaga dansar och ler

2019-04-09

Det är trevligt att besöka Málaga. Vi som är bosatta på kusten ser den som vår provinsstad. Är du på semester så glöm inte bort denna livliga pärla vid Medelhavet. Livskvalitén som Málaga bjuder på har aldrig någonsin varit bättre.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

När EU-kommissionen för ett par år sedan skulle ranka städer med högst livskvalité kom Málaga bland de tio främsta. Enligt den Eurobarometer som publicerades var Málaga ensam bland spanska städer att kvala in på tio i topp där Aalborg (Danmark), Vilnius (Litauen) och Belfast (Nordirland) låg i topp. De övriga städerna var Hamburg, Rostock, Köpenhamn, Leipzig, München och Braga (Portugal).

40.000 invånare från olika socialgrupper boende i städer i Europa fick svara på frågor som infrastruktur, tjänster, service, arbetsmarknaden, bostäder, integration av utlänningar, säkerhet och trygghet. Även miljö, renhållning och grönområden var med i studien som blev index över livskvalité.

Det viktigaste området som invånarna i studien lyfte fram var trygghet och säkerhet. De två största utmaningarna jakten på arbete och en prisvärd bostad enligt Eurobarometer.
”Jag är övertygad om att dessa resultat kommer att inspirera städer till att utvecklas socialt, ekonomiskt och miljömässigt” sa Corina Cretu, EU-kommissionär för regioner.

Det var för fyra år sedan. Och Málaga fortsätter att utvecklas. När väl tunnelbanebygget är klart om några år så blir det riktigt bra.

Trafikomläggningar
Sommarhalvåret 2019 kommer att kännetecknas av trafikomläggningar i centrum på grund av tunnelbanebygget som pågår. Det gör att Málaga centrum kan kännas lite rörigt. Det gäller inte minst de centrala delarna mellan varuhuset El Corte Inglés vid avenida de Andalucía vidare österut till Alameda Principal och Paseo del Parque.

Om du tänker ta bilen in till Málaga så släpp den tanken. Parkera vid en pendeltågsstation före Málaga helst Los Álamos eller La Colina. Men hoppa över Plaza Mayor. Här pågår en stor utbyggnad 2019 och antalet parkeringsplatser har minskat drastiskt.
Pendeltåget Cercanías C-1 går från Fuengirola till Málaga centro. Tänker du pröva nattlivet i denna livliga sydspanska hamnstad så finns det ett ”men”. Tänk på att pendeltåget slutar gå vid 23.30. Det är taxi tillbaka som gäller.

Bästa promenadstråken i Málaga hittar du längs hamnkajen Muelle Uno, stadsparken ovanför hamnen och Gamla stan. Även stadsdelarna österut som la Malagueta och Pedregalejo är mycket trevligt att besöka. Här ligger några av stadens bästa restauranger som serverar utmärkt fisk och grillade sardiner. Bäst smakar sardinerna alla sommarmånader utan ”r”, det vill säga maj, juni, juli och augusti.

Hamnkajen eller centro comercial Muelle Uno som det egentligen heter har blivit en succé. Trots att Málaga ligger vid havet fanns det tidigare inte något promenadstråk utmed hamnen. Tidigare vände vi ryggen åt hamnen.
1998 presenterades en ordentlig plan (Plan del Puerto) hur hela hamnområdet skulle förändras. Den 17 december 2000 inleddes förvandlingen. För åtta år sedan, den 25 mars 2011, stod Muelle Uno färdigt som nu har uppåt elva miljoner besökare om året.
Hugo Boss, Tasty Poké (specialiserade på maträtter från Hawaii), Pompidou och Coco Beauty har öppnat upp i hamnen. Under våren 2019 öppnar Hard Rock Café. Här ligger även Michelinkrogen José Carlos García. Området sysselsätter 734 anställda.
Nästa satsning är att fritidshamnen ska byggas ut för att kunna ta emot privatägda lyxbåtar modell större. Mellan pir 1 och 2 ska en ny kajplats anläggas som kan ta emot upp till 40 fartyg på mellan 30 till 100 meter långa. Det handlar om en investering någonstans mellan 2,5 till 9,5 miljoner euro och flera investeringsgrupper har visat intresse.

Titta, dofta och smaka
Oavsett när du besöker Málaga möts du av charm och Medelhavsliv. Jag tröttnar aldrig på att vandra runt, titta, smaka och betrakta. Och dofta.
Málaga är fullt av dofter. Från caféer, trädgårdar, saluhallen, restauranger, blommor och sköna parker där besökare söker svalka under heta sommardagar.
Rosträdgården Jardines de Pedro Luis Alonso vid kommunhuset är ett trevligt ställe att botanisera på med över 70 olika rosor. Málaga bjuder också på skiftningar.
Om Heliga veckan eller Påskveckan Semana Santa är djupt allvar är Feria de Agosto glädje och fest. Det är då i augusti under semestertider som staden dansar och ler i de bästa spanska sammetsljumma mörka nätter. Det är ”alegria”, folk är glada.

Ett dygn i Málaga hur kan det se ut?
Kanske morgonen är bäst. Få möta en ny dag i Málaga är ett privilegium. Det borde stå med på listan bland de mänskliga rättigheterna.
Gatorna är nyspolade. Det är fräscht och friskt. Längs gågatorna öster om saluhallen Atarazanas vaknar staden till liv med att Málagaborna träffas på morgonkvisten för churros och café con leche. Utmed calle Herreria del Rey finns populära caféer som Casa Aranda.

Morgonfikan följs av shopping längs Calle Larios, Calle Nueva och kvarteren i Gamla stan. Sevärdheter som romerska teatern och den moriska fästningen Alcazaba på kullarna ovanför hamnen klaras av. Málaga är också muséernas stad med CAC, Picasso, Carmen Thyssen, stadsmuseet, bilmuseum, Centre Pompidou, vinmuseum, ryska statsmuseets filial till Sankt Petersburg och flygmuseum.

Eftermiddagen eller siestan tillbringas i en park, på en bänk eller i gröngräset. Parken mitt emot hamnen är trevlig. Jag lägger mig ned, blickar upp mot palmerna. Lyssnar till fågellivet. Doftar. Det doftar Málaga.
Fortsätter vandra längs stadsparken till La Malagueta och tjurfäktningsarenan Plaza de Toros som invigdes 11 juni 1876 och firar 143 år. En storrenovering ska vara slutförd till i sommar då arenan får samma röda tegelfärg som den hade på 1800-talet.
Tjurfäktningarna i Málaga håller kategori 1, bland de bästa corridas de toros i Spanien och kan jämföras med Las Fallas i Valencia, Feria de Abril i Sevilla eller San Isidro i Madrid. Här är det autentisk folkfest under ferian mellan den 15 till 24 augusti.
Under läktarna i tjurfäktningsarenan som renoverat finns också några riktigt trevliga tapasbarer. Eller så väljer jag att inta eftermiddagskaffet, en carajillo, stark kaffe med en liten skvätt brandy.

Vid skymning och solnedgång väntar hamnkajen Muelle Uno och maträtten fideua som är som paella men riset är utbytt till pasta. Till det Albariño-vin eller ett lokalt vitt vin som blanco Afrutado från Cortijo La Fuente i Mollina norr om Málaga.
På piren sitter vi på första parkett. Läget är förträffligt. Du har centrum framför dig, katedralen och Gibralfaro-kullen och du ser solen sänka sig bakom Guadalhorcedalen, Sierra de las Nieves, Snöbergen, inte långt från Ronda.

I sammetsljumma spanska mörka nätter vandrar jag runt i Gamla stan, studerar vackert upplysta fasader, besöker en takterrass på något känt hotell som AC Hotell Málaga Palacio och studerar nattlivet uppifrån. Eller så sätter jag mig på calle San Augustín nära Picassomuseet och granskar fasadbelysningen på katedralen.

Den gula belysningen är varm och välkomnande. Det är så Málaga är. Varmt och välkomnande. Det är vackert. Det här är mitt Málaga och jag stortrivs.

Mina mattips
Nerva på Calle Cristo de la Epidemia 55. En trevlig lunchbar som erbjuder genuin mat som den vita majonnässoppan Gazpachuelo (7 euro) som är så typisk för Málaga och så god. Här serveras även tjursvans (Rabo de toro, 10 euro).
Pizzeria Madi på Calle San Augustín 11 mitt emot Picassomuseet blev nyligen vald som bästa pizza i Andalusien.
KGB på Calle Fresca 12 är en tapasbar och restaurang. Pröva deras hamburgare som är gjord på tjursvans. Något utöver det vanliga. De har funnits i tio år och har under den tiden serverat 75.000 Hamburguesas de Rabo de Toro.
Söker du något genuint med fisk och skaldjur så blir det aldrig fel på Marisquería Casa Vicente på Calle Comisario, en smal liten gata mellan husen som går från Alameda Principal.

Fakta/Feria de Málaga
Málagas feria är sommarens största fest på kusten och hålls i år mellan den 15 till 24 augusti. Firandet har sin grund från när de katolska monarkerna under Kastliens kungakrona den 19 augusti 1487 erövrade Málaga från morerna. Sedan 1887 då 400-årsminnet hölls har ferian i Málaga var en stor händelse.
Under dagtid är det fest och dans i de centrala delarna av Gamla stan. Shoppinggatan Larios förvandlas dagtid till kustens största dansgolv. Under kvällar och nätter pågår festandet på feriaområdet med musik, dans och nöjesfält.

Äldsta vinbaren på väg mot 180 år
Den som inte har varit på vinbaren Antigua Casa de Guardia har inte varit i Málaga. Börja ditt besök på Alameda Principal 18. Antigua Casa de Guardia är en av de mest autentiska och äkta vinbarer på kusten.
Har fått sitt namn efter Don José De Guardia som startade vinbaren 1840 när den först låg på calle Ollerías en bit från Teatro Cervantes. Men José var inte bara barägare.
Han var en berömd vinmakare och kunglig hovleverantör till den spanska drottningen Isabel II med Moscatel-vinet Trasañejo Isabel II som du kan dricka här.
 
Att strosa runt i stadsparken ovanför hamnen en sommarvarm dag kan rekommenderas

Att strosa runt i stadsparken ovanför hamnen en sommarvarm dag kan rekommenderas

Málagas feria är sommarens största fest på kusten och hålls i år mellan den 15 till 24
augusti.

Málagas feria är sommarens största fest på kusten och hålls i år mellan den 15 till 24 augusti.

Svenska Magasinet i Spanien
Málaga bjuder på dofter, smaker och färger

Málaga bjuder på dofter, smaker och färger

Den som inte har varit på vinbaren Antigua Casa de Guardia har inte varit i Málaga.

Den som inte har varit på vinbaren Antigua Casa de Guardia har inte varit i Málaga.

Längs gågatorna öster om saluhallen Atarazanas vaknar staden till liv med att Málagaborna träffas på morgonkvisten för churros och café con leche.

Längs gågatorna öster om saluhallen Atarazanas vaknar staden till liv med att Málagaborna träffas på morgonkvisten för churros och café con leche.Hamnpromenaden Muelle Uno har elva miljoner besökare om året

Hamnpromenaden Muelle Uno har elva miljoner besökare om året


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255