Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Stilrena Valladolid med vackraste spanskan

Annons - Svenska magasinet
Plaza Mayor

Plaza Mayor

Stilrena Valladolid med vackraste spanskan

2019-03-12

Floden río Pisuerga som är biflod till Duero flyter stilla genom Valladolid som är en stad med historia. Kung Carlos I gjorde Valladolid till politisk huvudstad i början på 1500-talet även om Toledo officiellt var huvudstad. Senare betraktades Valladolid som huvudstad i det spanska imperiet innan Madrid slutligen fick den definitionen. Och här talas den vackraste spanskan.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Valladolid ligger nära vindistrikten Cigales och Ribera del Duero. Det är provinshuvudstad i Kastilien och Leon. Namnet kommer troligen från latinets vallis (dal) och keltiskans tolitum. Sista delen av oktober hålls filmveckan Semana Internacional de Cine.

Ingenstans i Spanien talas det så perfekt och vacker spanska som i Valladolid. Bättre än i Madrid. Huvudstäder brukar ju vara kända för sin slang. Därför talas den vackraste spanskan i andra städer runtom i regionen Castilla y León som exempelvis Salamanca och Valladolid.
Och ska du tala riktigt fint ska du använda läspljud. Kung Carlos I som gjorde Valladolid till politisk huvudstad under en period läspade. Eftersom inte kungen kunde lägga av sitt läspljud så började hovet och kungens bekanta att göra detsamma. Så ska du tala fin spanska, läspa som kung Carlos I.

Vill du lära dig spanska eller castellano ska du välja en språkskola i Valladolid. Här har du de bästa möjligheterna. Ta en sväng på stan och prata med folk så märker du att språket är annorlunda här jämfört med exempelvis Andalusien eller Kanarieöarna. Bara att härma och ta efter.
Det finns flera språkskolor i Gamla stan som har hjälp hispanister och universitetsfolk från övriga Spanien och världen att förbättra sina spanskakunskaper och få det ansedda diplomet DELE.

Katedralen är en av populära platser att besöka. Nuestra Señora de la Asunción började byggas 1580. Den mest religiösa högtiden är Påskveckan Semana Santa som närmast inträffar 14 till 21 april 2019.
Det finns även ett Kungligt palats vid Plaza de San Pablo. Faktum är att det under åren 1601 till 1606 var officiellt residens åt den kungliga familjen. Här föddes bland annat Felipe II och Felipe IV.

Stortorget Plaza Mayor som får räknas till Spaniens vackraste. En del svarar emot och säger Salamanca eller Madrid. Men jag tycker att de torgen kännetecknas av för mycket tingeltangel.

Plaza Mayor i Valladolid är stilrent och prydligt. Vilket för övrigt hela staden här. Snygga rena avenyer och planterade rabatter. Ingenstans i Spanien är folk så snyggt klädda som här. Det är stil både på stan som på dess invånare.

En större brand som rasade i centrala Valladolid mellan den 21 till 23 september 1561 ödelade inte mindre än 440 hus. Det gjorde att innerstan byggdes upp igen och ett större torg anlades, Plaza Mayor, som i våra dagar mäter 400x266 meter. Valladolid är den stad som fick det första Plaza Mayor. Efteråt följde flera spanska städer bland annat Salamanca och Madrid som i sitt utseende liknar originalet i Valladolid. Sedan 1971 finns ett parkeringsgarage under torget.

De flesta hus är på högst tre våningar. 1996 inleddes restaureringsprojektet Valladolid Renace. Färgen på fasaderna skulle återskapas och gå mot rödfärgad tegel.

Fotbollslaget heter Real Valladolid och spelar i La Liga. Hemmaarenan heter Estadio José Zorrilla och tar 26.512 åskådare.

Här utkom Spaniens första dagstidning El Norte de Castilla, redan 1854. När vi är inne på Valladolid, medier och tidningsbranschen kan vi inte låta bli att nämna Miguel Delibes Setién. Señor Delibes avled i sitt hem i Valladolid den 12 mars, 89 år gammal. Han var serietecknare, kolumnist, fortsatte som journalist innan han blev biträdande redaktör 1952 för att sedan bli chefredaktör mellan åren 1958 till 1963 på El Norte de Castilla.

Han skrev artiklar om de svåra förhållandena på den kastilianska landsbygden, vilket ledde till ständiga konfrontationerna med censuren. Han blev romanförfattare och medlem i Kungliga spanska Akademien, Real Academia Española, från 1973 och fick stol ”e”. Två av hans romaner, ”Las ratas” (Råttorna) och ”Cinco horas con Mario” (Fem timmar med Mario) finns på svenska. Flera av hans verk blev teater eller film, som visades vid Cannes Filmfestival.

Christoffer Columbus avled i Valladolid 20 maj 1506 och här finns ett museum, Casa Museo de Colón de Valladolid, med två euro i inträde för att minnas en av de stora upptäcktsresande. Columbos avled i klostret Monasterio de San Francisco i Valladolid men begravdes senare i katedralen i Sevilla. 
 
Svenska Magasinet i Spanien
Vackra Plaza de San Pablo.

Vackra Plaza de San Pablo.

Katedralen är spännande även interiört.

Katedralen är spännande även interiört.

Statyn Cristoffer Columbus.

Statyn Cristoffer Columbus.

Palacio Real

Palacio RealKatedralen är ett populärt besöksmål.

Katedralen är ett populärt besöksmål.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255