Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: ”Hur kommer det sig att så många mäklare i Spanien verkar vara så okunniga?”

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: ”Hur kommer det sig att så många mäklare i Spanien verkar vara så okunniga?”

2019-02-11

Tro det eller ej, men detta är en fråga som jag ofta får från svenska kunder. Saken är den att det i Spanien som helhet inte behövs någon speciell utbildning eller licens för att arbeta som fastighetsmäklare.


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Group svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: [email protected] Tel 952 90 48 90

Så tokigt är det! Så i princip kan vem som helst agera mäklare – även om de bara varit i Spanien i en vecka och inte ens talar språket. Men de autonomiska regionerna har egna lagstiftningar som i vissa fall reglerar yrket och yrkesutövandet. I Katalonien behövs det t.ex. en speciell licens och ansvarsförsäkringar. Andalusien har en av de striktaste lagarna (Decreto 218/2005) om hur en mäklare ska presentera bostäder till salu och till uthyrning. D218/2005 specificerar vilken information som ska finnas tillgänglig samt exakt hur den ska presenteras för att en kund ska ha korrekt information för att kunna ta rätt beslut. Andalusien arbetar med en ny lag som i likhet med Katalonien ska kräva en typ av licens för att få vara mäklare.

I nuläget väntar vi på lagförslaget som ska börja gälla från maj 2019 ifall inga ändringar sker. I nuläget finns hundratals svensktalande mäklare aktiva på kusten och för en kund från Sverige är det givetvis en fördel att kunna tala sitt eget språk. Det har varit en enorm inflyttning av svenskar till kusten de senaste fem åren, vilket är positivt och kul! Många av de som flyttat hit börjar en karriär som fastighetsmäklare, vilket också är positivt och kul! Dock brister ofta mäklarföretagen i att ge en ordentlig vägledning och utbildning till sina nyanställda och det kan tyvärr synas i servicen som kunderna får. Därav månadens läsarfråga: ”Hur kommer det sig att så många mäklare i Spanien verkar vara så okunniga?”

Jag har några tips till de som börjar som nya mäklare i förhoppningen att det kan hjälpa dem till en bra start.

Först och främst, läs den Andalusiska lagen Decreto 218/2005 för att veta hur du ska presentera informationen på ett korrekt sätt till dina kunder, böterna går från 3.000 – 600.000€ vid en inspektion! Som mäklare på Costa del Sol är lokalkännedom A och O. Du måste kunna hjälpa din kund att hitta rätt bostad som passar dem! Tänk aldrig på provisionen – tänk bara på att ha en nöjd kund. Detta är det viktigaste för att ha en långsiktig business – nöjda kunder.

För att kunna ha nöjda kunder måste du ha kunskap. Kunskap om området du säljer. Kunskap av vad för typ av bostäder som existerar i området och till vilka priser. Kunskap om spanska lagar och förordningar. Kunskap om det spanska språket och kulturen. Kunskap – egentligen kunskap om allt som kan intressera kunden. Det är det som du bidrar med för att kunden ska få korrekt service, kunna välja rätt och ha en fantastisk upplevelse när de köper ett drömboende i solen!

Ta dig tid att lyssna på kunden. Se vad de har för önskemål och budget för att sen (nu kommer det svåra!) använda din kunskap för att analysera, föreslå och hitta rätt. Det är ett underbart yrke som kan göra många glada om man arbetar på rätt sätt. Lycka till!

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255