Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Djurspalten: Vad är parodontit?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Vad är parodontit?

2019-01-10

En av de mest vanliga problem vi ser i vår praktik är relaterade till hundars mun. Dålig andedräkt och inflammerat tandkött kan tyckas mindre viktigt, men det är faktiskt inledande symtom på Parodontit, som orsakar smärta infektion och tandlossning.


Skicka till en vän

Av Pablo Gozalo Sanz MRCVS

Matrester och bakterier samlas i tandfickor och tandköttet och bildar plack. Om inte placken tas bort utgör den tillsammans med mineraler i saliven skada för emaljen. Beläggningen på tänderna irriterar tandköttet och orsakar inflammation som kallas Gingivitis, det vill säga blödande tandkött. Just detta orsakar även dålig andedräkt. Kroppen avger därmed toxiner (inre gifter) som bryter ner vävnader och ben. Dessa bakterier kommer in i hundens kroppsystem när den dricker, äter och sväljer sin egen saliv. I sin tur påverkar detta lever, njurar samt även hjärnan.

Riskfaktorer
Ålder och allmän hälsotillstånd: Parodontitsjukdom visar sig vanligare på äldre djur.
Diet och tuggande: Torrfoder är mycket bättre än konserverad mat för att hålla plack borta från att bildas på tänderna. Hundar som tuggar på olika leksaker eller ben kan reducera plackuppbyggnaden.
Ras: Små raser och trubbnosiga hundar har större risk för parodontitsjukdom eftersom deras tänder ofta sitter trångt. Det resulterar i att plack bildas lättare eftersom de normala rengöringsmekanismerna förhindras.
Vardagsvård: Tandborstning kan kraftigt minska mängden plack och beläggningar och därmed även minska risken för parodontit.

Vilka är de kliniska tecknen?
Hundar och katter kan påverkas. Många av dem har inte några symtom (speciellt i början av sjukdomen) men kroniskt dålig andedräkt, vägran att äta, svårigheter att äta, dreglande och tandförlust är tecken man behöver ha koll på.
När parontitsjukdom fortskrider kan du observera följande tecken:
• Djuret stryker sin tass emot munnen vid irritation och smärta
• Blödande tandkött
• Känslighet runt munnen
• Varbildning runt tanden
• Ihållande dålig andedräkt
• Lösa eller saknade tänder
• Mage- eller tarmstörningar
• Irritabilitet eller depression

Nästa steg
Naturligtvis behöver djuret bli undersökt av en veterinär för att klarlägga problemets omfattning och vad som behöver göras. Förhoppningsvis kräver det enbart ökad vardaglig tandhygien och rengöring.

I samtliga fall ska dock en förundersökning utföras. Detta kan i vissa fall innehålla några blodprov. Dessa prov och tester är gjorda för att bedöma hundens hälsa och hur man kan påpeka eventuella problem. Inledningsvis kommer din hund att få antibiotika några dagar före tandläkarprocessen, och troligtvis även därefter tillsammans med smärtstillande medel. I synnerhet om några tänder dragits ut eller om tandköttet fortsatt blöder kraftigt.

Regelbunden borstning av tänderna och/eller oral sköljning med en veterinär klorhexidinlösning för ändamålet bidrar till att förhindra återfall.

Det finns också ett brett utbud av specialprodukter som minskar mängden plack och fläckar på tänderna. Förebyggande är det viktigaste för till att ditt husdjurs tänder håller sig friska.
 
Hundar från adana.es söker hem: Angel är en gammal tik på 12 år som letar ett älskvärt
hem som kan ta hand om henne
de år hon har kvar.

Hundar från adana.es söker hem: Angel är en gammal tik på 12 år som letar ett älskvärt hem som kan ta hand om henne de år hon har kvar.

FRANK är en fantastikt kelig och social hane som har väntat i närmare 4 år på att bli adopterad. Han förtjänar verkligen ett alldeles eget hem.

FRANK är en fantastikt kelig och social hane som har väntat i närmare 4 år på att bli adopterad. Han förtjänar verkligen ett alldeles eget hem.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255