Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Årets viner i provinsen Málaga

Annons - Svenska magasinet
Årets vin producerade i provinsen Málaga

Årets vin producerade i provinsen Málaga

Årets viner i provinsen Málaga

2019-01-09

Vinproducenterna Málaga Virgen, Cortijo La Fuente, Lunares, Quitapenas och Excelencia. Där har några av provinsens bästa vinproducenter. I slutet på fjolåret 2018 arrangerades den sjätte upplagan av Concurso de Vinos, tävlingen där årets bästa bodegor och viner med ursprungsmärkning Denominación de Origen Málaga y Sierras de Málaga bedöms.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det har odlats druvor och producerats vin i provinsen Málaga i omkring 2.800 år då fenicierna från våra dagars Libanon kom till kusten. De kom med vinstocken som de bytte mot koppar och silver. Med Romarrikets tillkomst ökade populariteten för vin. Det var romarna som började plantera vinstockar i inlandet. Fenicierna var ett handelsfolk till sjöss som byggde handelsstationer utmed kusten.

Bland de första platserna som romarna anlade vingårdar var Acinipo nära Ronda. Även i Cartama har forskare hittat fynd som visar på en tidig vinproduktion i området som gick under namnet Vinum Malacita.
Under muslimernas ockupation med Al-Ándalus var det enligt koranen förbjudet att dricka vin. För att kringgå koranens lagar kallades drycken Xarab Al Malaquí.

Med kontrollorganet och ursprungsmärkningen Denominación de Origen (DO) är Málaga ett av de äldsta vindistrikten i Europa som fick sitt godkännande redan 1833.

Provinsen Málaga producerar allt bättre viner. Och då tänker vi inte första hand på det söta dessertvinet. Numera görs det rött, vitt, rosé och torra sherryliknande viner som får världens vinexpertis att höja på ögonbrynen.

Kriterier
Vad gäller för viner som producerats i provinsen Málaga? Enligt kontrollorganet DO får viner som produceras i provinsen Málaga hålla en alkoholprocent på mellan 10 till 15,5 procent. Det gäller för röda, vita och rosé. Crianza har legat minst två år på flaska och sex månader på fat. För reserva gäller tre år på flaska och minst tolv månader på fat. Gran reserva totalt minst fem år, 24 månader på och 36 månader på flaska.

Druvor
De vanligaste druvorna enligt kontrollorganet DO är Pedro Ximénez och Moscatel de Alejandría. Andra vanliga sorter bland vita är Moscatel Morisco Chardonnay, Macabeo, Colombard, Sauvignon Blanc, Lairen, Doradilla, Gewürztraminer, Riesling, Verdejo och Viognier.
När det kommer till blå druvor är de vanligast Romé, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shyrah, Tempranillo, Garnacha, Cabernet Franc, Pinot Noir, Petit Verdot, Graciano, Malbec, Monastrell och tintilla eller tintilla de Rota.

Utmärkelser
För att öka kvalitén ytterligare arrangerar provinsstyrelsen varje år tävlingar där utmärkelsen årets vin delas ut. I slutet på fjolåret 2018 hölls den i restaurangskolan Escuela de Hostelería i Estepona. Mat-och vinexperter som Salvador Manjón, Javier Rueda, José Luis Contreras, Enrique Bellver, Antonio Jesús Pérez, Meritxell Falgueras och Laurentino Rosillo var på plats för att bedöma ett 50-tal olika viner från 16 olika producenter och från tio olika kommuner i provinsen Málaga.
Tävlingar som dessa sporrar producenter att utveckla sina produkter ännu mer och som gör att provinsens viner numera finns med och tävlar vid ansedda vinmässor som Fenavin, Verema, Vinoble och Sol Wines.

Årets bästa vin
Här följer årets bästa viner som du hittar i vinbutiker, så kallade Vinotecas, eller i de större shoppingvaruhusen som Carrefour.
Vitt, torr:
Pernales Chardonnay 2018 från Bodegas Málaga Virgen.
Vitt, söt:
Dulce Delicia nº 12 från Cortijo La Fuente.
Rött:
Lunares Tinto 2017 från Bodegas Lunares de Ronda.
Los Frontones 2010 Roble från Bodegas Excelencia.
Rött, halvsött:
Quitapenas dorado 2017 från Bodegas Quitapenas.

Andra rödviner som fick utmärkelser är Lagar de Cabrera tinto 2017 från Bodegas Dimobe och Altocielo 2014 Roble från Bodegas Lunares.
 
Ett 50-tal olika viner från 16 olika producenter bedömdes

Ett 50-tal olika viner från 16 olika producenter bedömdes

Svenska Magasinet i Spanien


Det var sjätte gången provinsstyrelsen arrangerade tävlingen där utmärkelser årets vin delades ut.

Det var sjätte gången provinsstyrelsen arrangerade tävlingen där utmärkelser årets vin delades ut.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255