Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mäklarspalten: Högsta Domstolen ställer till det på lånemarknaden – konsumenterna vann till slut!

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Högsta Domstolen ställer till det på lånemarknaden – konsumenterna vann till slut!

2018-12-10

De senaste månaderna har verkligen bjudit på en ordentlig såpopera där bankerna, högsta domstolen och till sist den spanska regeringen har spelat huvudrollerna!


Skicka till en vän

Av Christofer Fogelberg, Start Group svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: [email protected] Tel 952 90 48 90

Bataljen har handlat om skatten ”Actos Juridicos Documentados, AJD”. Det är en skatt som de autonoma regionerna tar ut då ett hypotekslån lagförs och registreras i fastighetsregistret. Skatten har, sedan den infördes på 90-talet, betalats av låntagaren och i Andalusien är den 1,5%. Dock uppstod tveksamheter om den lagligen skulle betalas av låntagaren eller av banken, eftersom det uteslutande är i bankens intresse att registrera lånen. Ett flertal stämningar har gjorts de senaste decenniet och till slut kom det upp i högsta domstolen. HD dömde i tre fall att det var banken som skulle betala, och enligt gällande norm blir det då praxis. Men efter att den tredje domen kom in blev det kalabalik i HD, som kallade till krismöte med HDs 28 domare. Det hela hängde i luften under två veckors tid medan bankernas aktier rasade på börsen. HD möttes den 5 november och debatterade i två dagar. Till slut röstade 15 domare för att kunden skulle betala och 13 domare för att banken skulle betala. De ändrade sig alltså! Detta ändrade inte de tre domar som redan vunnit laga kraft, men bestämde framtida praxis. Onsdagen den 7 november steg bankaktierna hela morgonen fram till lunchtid då regeringen kallade till presskonferens och meddelade att de genast skulle ändra lagen så att banken och inte kunden (som HD bestämt att lagen skulle tolkas) i framtiden skulle betala. De lagstiftade om det redan samma vecka i ett tempo sällan sett i Spanien. Bankaktierna gick ner lite igen men i och med det stabiliserades marknaden och osäkerheten försvann.

Det positiva av hela denna cirkus är att det nu är mycket billigare att ta ett spanskt hypotekslån.

Den stora skillnaden mot norra Europa har ju traditionellt varit de stora uppstartningskostnaderna för banklån i Spanien. Ett medellån på 150 000 Euro kostade tidigare cirka 4500 Euro i uppstartningskostnader, och från och med nu går det ner till hälften eller ännu mindre tack vare att kunden slipper betala AJD.

För övrigt märker vi att bankerna nu kommer ut med många nya intressanta produkter. StartGroup har blivit utvald av en bank för ett pilotprojekt för en ny produkt. Vi kan nu erbjuda både residenta och icke residenta en helt ny produkt där banken inte bara finansierar köpet utan även renovering av bostaden! Detta till mycket fördelaktiga villkor med ett speciellt utvalt byggföretag som dessutom ger två års garanti på alla jobb. Vi har precis börjat med detta och ser det som mycket intressant då det också ger fler kunder möjlighet att köpa renoveringsobjekt.

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com

 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255