Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Costa Blancas viner överraskar

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Costa Blancas viner överraskar

2018-12-10

Kanske regionen Valencia och sydöstra Spaniens hörn med Costa Blanca var outforskade vinområden för en del av oss tills alldeles nyligen. Jag har själv upptäckt druvan Bobal och hittat vinfynd på druvan Monastrell.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det kan ha varit i trakterna runt Valencia som vinproduktion i Spanien startade. Fenicierna från våra dagar Libanon grundade handelsstationer runt Medelhavet. De hade med sig vinstockar till Iberiska halvön i utbyte mot silver, koppar och andra ädelmetaller. I Utiel-Requena har det producerats vin i mer än 2.700 år även om de fick sin ursprungsmärkning (DO) ganska sent.

För några tiotals år sedan betraktades området som bulkvinsparadiset. En stor del av vinet som framställdes gick till Sangriatillverkning. Numera hittar vi utmärkta viner utmed spanska ostkusten vid Valencia och i landets sydöstra hörn som Jumilla (Murcia) och Alicante. Totalt räknar jag till hela 186 vinproducenter. Och kvalitetsförbättringen är påfallande.
Klimatet bjuder på heta somrar upp emot 40-graderstrecket och svala vintrar. I vissa områden är nederbörden ringa under normala år. Senaste tiden har området fått rejäla skurar.

Monastrell
Vinodlingarna nära Alicante stad sträcker sig från kusten och in mot land där río Vinalopo har sin början. Det finns även några mindre odlingar mellan Calpe och Benigembla, norr om turistmetropolen Benidorm.
När vi pratar vin och Costa Blanca är det i huvudsak gjort på Monastrell som i Frankrike heter Mourvèdre. I Australien heter druvan Mataró. Monastrell ger röda, kraftfulla viner. Det är en druva som finns för att skapa volym.
En gång i tiden exporterades Monastrellvin till andra vindistrikt för att blanda ut alkohol- och färgsvaga viner. Tidigare hade vin på Monastrell lite för mycket av allting. Både alkohol, färg och strävhet. Nu för tiden har det blivit mycket bättre och vill du pröva ett bra vin gjort på Monastrell är det viner från Jumilla, Yecla, och Alicante som gäller.

Det lilla vindistriktet Jumilla norr om Murcia har blivit uppmärksammat och 55 procent exporteras till utlandet. Även lilla Yecla har den stora världen fått upp ögonen för. Yecla har bara nio producenter och hela 91 procent av deras viner går på export till utlandet. Här heter huvuddruvan Mayoritaria som är en släkting till Monastrell och står för 85 procent.
I Valencia exporteras 70 procent till utlandet medan man i Alicante behåller 70 procent av vinerna på hemmaplan. Druvan Bobal växer i Alicante också men är vanligast förekommande i regionen Comunidad Valenciana och speciellt i Utiel-Requena. En gång i tiden bulkvinsdruva men i våra dagar görs riktigt bra viner på Bobal.

Jag har tidigare i den här spalten berättas om ekovinerna från ostkusten som växer i popularitet. DNA Murviedro EKO får höga poäng vid bedömningar. Från vindistriktet Utiel-Requena, väster om Valencia, beskrivs som ”hjärta av Bobal”. Här finns cirka tusen hektar odlingar av druvan Bobal som är en av de äldsta druvorna i Spanien. Den är mycket motståndskraftig mot torka.
I Requena ligger bodegan Murviedro som producerar mycket bra viner på druvan Bobal för ett rimligt pris. Bodegan grundades redan 1927. För ett tag sedan provade jag Murviedro Coleccíon Bobal Edición Limitada 2012 Reserva. Ett vin som kostar runt åtta euro, mycket prisvärt. Vinet har fått flera utmärkelser.

I Sverige har Bodegas Francisco Gómez nära Alicante rönt försäljningsframgångar med sina ekologiska viner. Har du vägarna förbi Costa Blanca bör vingårdsbesök stå med på schemat.

Bocopa är ett kooperativ som består av nästan 2.500 odlare och som du hittar strax väster om Alicante stad. Deras Marqués de Alicante tillhör kändisvinerna från området.

Den 12 november arrangerades den andra upplagan av Experiencia Verema i Alicante. Vi har tidigare berättat om Veremas trevliga evenemang i Spanien som blir allt fler. Den 21 maj hölls en liknande vinmässa i salón Al-Andalus på Hotel Puente Romano i Marbella. I november var det dags för nära 50 vinproducenter att marknadsföra sig i Alicante. Det pratades vin, doft, färg och smak.
 

Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255