Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Frukt och grönt utan mellanhänder

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Frukt och grönt utan mellanhänder

2018-12-10

Vi blir allt fler som efterfrågar frukt och grönsaker direkt från jordbruket till matbordet utan mellanhänder. Vi som bor i Spanien, på Costa del Sol och Costa Tropical, är privilegierade. Vi kan köpa färsk frukt och grönsaker året om. Med årstidens växlingar kommer ständigt nya frukter och grönsaker.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Livsmedelsindustrin är inte alltid någon vacker syn. Det är bara att se på ordet L-I-V-S-M-E-D-E-L-S-I-N-D-U-S-T-R-I-N. En industri som tillverkar livsmedel, där multinationella företag producerar och transporterar allt från sallad till ägg, potatis eller grönsaker över hela jorden. Hur mycket lockar det för en som gillar doft, färg och smak.

Att äta rätt, riktigt och gott har kommit att bli en lyxvara. Vi översköljs av snabbväxande livsmedelsprodukter som massproduceras. I regel är det billigt och dåligt. Högklassiga råvaror direkt från det småskaliga jordbruket smakar så mycket bättre men är dyrare.

Utmed kusten hittar vi marknader eller torgdagar som det kallas i Sverige. Vi som har bott här några år har säkert våra egna marknadsstånd där vi köper solmogna frukter och grönsaker av yppersta kvalitet. Eller ägnar vi oss åt självplockning. Tar en sväng ut på landet, besöker en lokal odlare för att plocka, väga och betala själva. Direkt från platsen där godsakerna växer. Vi blir vad vi äter.

Coín är kommunen som sticker ut när det gäller jordbruk och traditionen med direktförsäljning bonde till konsument. Det senaste decenniet har den verksamheten vuxit. Mycket tack vare den ekonomiska krisen visar det sig. Familjer ville dryga ut sin hushållskassa och började odla frukt och grönt för att sälja på lokala marknader eller torgdagar under veckosluten.

Även provinsmyndigheter har gjort sitt för att marknadsföra lokala produkter. Provinsstyrelsen Diputación sjösatte för tre år sedan satsningen Mercado Agroalimentario del Valle del Guadalhorce-Sabor a Málaga som hålls varje söndag mellan klockan 9 och 15 i Coín. Förutom frukt och grönt hittar du även ost, bröd, honung och andra lokala produkter här.

I många stadsdelar i Málaga och i kustkommunerna organiserar konsumentföreningar och kollektiv distribution och försäljning varje dag. Och antalet bönder som säljer sina produkter via nätet har ökat.

Gården El Cerrajón i Cártama som drivs av Pablo och Isabel Farfán samt Salva Marina producerar ekologiska apelsiner, mandariner, frukt och grönt som köps av ett nätverk av privatpersoner. De är initiativtagare till ”Slow Food” och varje år kommer studenter från den gastronomiska fakulteten vid universitetet i Pollenzo (Italien) för att se och lära och ta med sig idéer hem.

Antalet besökare strömmar till. Som exempelvis då det gäller Sebastián Pavón nära Coín (se info nedan). Här har man verkligen lyckats att eliminera samtliga mellanhänder. I stället besöker köparen odlingar och trädgårdar för att promenera omkring och välja ut det som önskas. Både grupper, familjer och enskilda privatpersoner ringer och anmäler sig särskilt vintertid då citrusfrukter som apelsiner kan skördas. Det ges tips om hur grönsaker och frukter kan användas.

Även familjen Hevilla i Coín satsar på direktförsäljning via nätet. Förutom att vara föregångare inom ekojordbruk och de även infört marknadsföringssystem utan mellanhänder där kunder får en e-post varje vecka med erbjudande. Varorna beställs, paketeras i lådor och kommer direkt till dörren där du bor. Säsongskorgar erbjuds med den aktuella frukten eller grönsaken och efter vad du behöver i vikt.

Jonny Erixon som är bosatt på landet utanför Coín brukar besöka marknaden i Coín.
- Frukt och grönsaksmarknaden i Coin är nog den bästa i sin genre som jag har sett. Den är som bekant varje söndag och 200 meter därifrån pågår samtidigt en av kustens absolut bästa loppmarknader. Stora delar av den är dessutom under tak. Tidigare var allt under tak men bygget av nya Carrefour har tagit en del av det utrymmet, berättar Jonny.

I provinsen Málaga finns det två marknader där du kan köpa frukt och grönt direkt från producenten. En av dessa är Mercado Agroalimentario del Valle del Guadalhorce i Coín där medlemmar i föreningen Asociación de Productores de Coín säljer sina färskplockade produkter varje söndag.
Marknaden hålls i industriområdet Polígono Industrial La Trocha (Coín), söndagar mellan klockan 9 till 14.

Den andra marknaden är Red de Mercadillos de la Asociación Guadalhorce Ecológico. På deras webbplats guadalhorceecologico.org kan du se exakta datum. Marknaderna arrangeras växelvis mellan Marbella, Cártama, Rincón de la Victoria, Málaga, Mijas, La Cala de Mijas och Benalmádena under veckosluten.

Tips
Förutom att besöka marknader kan du köpa ekologiska frukt- och grönsaker direkt från producenter på andra sätt. Familjen Hevilla också i Coín har en lång familjetradition inom forskning, experiment och nyskapande ekologiskt jordbruk. Via webbplatsen familiahevilla.es kan du läsa mer om deras ekomat och beställa varor.

Isabel och Pablo Farfá är fjärde generationens ägare till gården Ecocítricos El Cerrajón som ligger mellan Cártama och Alhaurín el Grande. Gården är certifierad för ekologisk produktion med direktförsäljning från nätet. Frukt och grönsaker packas i lådor till grupper eller privatpersoner. Läs mer på ecocitricos.org

Ett annat trevligt ställe är hos Sebastián Pavón i Huerta Pavón nära Coín. De har gjort inköpen till en upplevelse genom att låta kunderna själva besöka odlingarna för att själva plocka det de önskar för att sedan vägas och betala. Besök på gården görs genom överenskommelse via telefon 605 150 923.

Och så har vi Hacienda del Cura som ligger vid Alhaurín de la Torre, 11 kilometer från Málaga. Här är man specialiserade på apelsiner och avokado certifierade som ekoprodukter sedan 2009. Beställningar kan göras på nätet via webbplatsen naranjayaguacatebio.es.

Costa Tropical
I Almuñécar på Costa Tropical öster om Málaga är det marknad på fredagar.
- Här finns frukt och grönt att köpa från gårdar i närområdet. Omkring 200 marknadsstånd är uppställda med allt du behöver, berättar Bosse Essén, Almuñécarbo året runt och den som känner till området bäst.
Söndagar är det Rastro, loppmarknad, och intresset ökar hela tiden. Det är stängt på sommaren eftersom det behövs fler parkeringsplatser. Det lilla samhället La Herradura har en liten marknad varje fredag. Salobreña har en trevlig marknad på tisdagar bredvid Mercado Municipal.

Övriga marknader
Måndag
Marbella
Torrox by
Torrox Costa

Tisdag
Motril
Salobreña
Benahavis
Fuengirola
Nerja

Onsdag
Estepona
La Cala de Mijas

Torsdag
Calypso, Mijas Costa
San Pedro
Torre del Mar
Torremolinos

Fredag
Almuñécar
La Herradura
Arroyo de la Miel
Sabinillas

Lördag
Las Lagunas, Mijas Costa
La Cala de Mijas

Rastro – Loppis
Onsdag
Arroyo de la Miel
Mijas
Málaga, Huelin

Lördag
Fuengirola, feriaplatsen
Málaga, Huelin
Puerto Banús

Söndag
Málaga, feriaplatsen
Almuñécar
Benahavis
Coín, La Trocha
Nerja
Sabinillas
Torremolinos
 
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255