Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – en stor personlighet fattigare

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – en stor personlighet fattigare

2018-10-09

En av Sveriges främste reseledare har gått ut tiden. Jan Olof Jacobsson Olsson mer känd under namnet Olle Jacobsson har avlidit vid 79 års ålder. Jag var med på flera av hans resor under 1980-talet som bidrog till ett växande intresse för Spanien och att jag flyttade hit.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
På Twitter: @JosefssonOla


Det kom ett brev till redaktionen. Från Olle Jacobsson eller Juan Radaméz som han också kallade sig. ”Bäste Ola! Beder härmed att få Tacka å det hjärtligaste för trevligt skriven artikel om min person! Efter en intervju är man alltid lika orolig för vad som kommer i tryck. Vill dock framföra min belåtenhet med vad Du skrivit! Varma Hälsningar”.
Det var inte bara ett brev som kom. Det gick några dagar och så kom det ett telefonsamtal: ”Jag ville också tacka dig muntligt för artikeln”.

Det var hösten 2006 och jag hade besökt Olle Jacobssons i bostaden vid Plaza de Salamanca i centrala Málaga. Det året firade Ving (tidigare Vingresor) 50-årsjubileum med stora festligheter i Stockholm. Givetvis var Olle på plats och blev intervjuad som en av de verkliga veteranerna i reseledarbranschen. Och även om han slutade som reseledare vid fyllda 65 år fortsatte han som föreläsare vid My Travels utbildningar för reseledare. Han om någon visste ju, och kunde, hur det skulle gå till.

Olle var så otroligt tacksam och lätt att intervjua. Så mycket erfarenhet och kunskap. Och humor.
Det är inte lätt att ha namnet Olle i Spanien. Om du dessutom håller på med tjurfäktning blir du utsatt för gliringar. Uttalet ”hule” på spanska är nämligen vaxduk, en sådan som ligger på operationsbordet – och det händer ju att en del tjurfäktare hamnar där, berättade Olle.

Jag hade hört talas om hans populära Granadautflykter när jag bokade mig i samband med en charterresa till hotell El Faro och Marbella på 1980-talet.
Olle var bosatt i Málaga och klev på turistbussen till Granada i närheten av Alamedan. Utflykten inleddes med en summering av vad som stod i morgontidningen Diario SUR. Han kommenterade nyhetsflödet, lade till historiska fakta, händelser som format Spanien. Olle hade en berättarteknik som ingen annan. Allt kändes så levande. För en svensk yngling runt 20-årsåldern som hade börjat sin tidningsbana i Sverige var det som ljuv musik.

Vid utfarten från Málaga körde vi utmed Paseo Martiricos. Bussen saktade alltid ner vid skolan Martiricos på nummer 2. Här fanns och finns ännu en miniatyr av den Iberiska halvön, en slags reliefkarta från 1927. Här hade resenärerna chans att se hela Spanien från bussen.
Har du missat denna anrika skola tidigare och reliefkartan så ta en sväng förbi den vid ditt nästa besök i Málaga.
Dagsutflykten till Granada med Olle Jacobsson fångade mitt intresse för Spanien och dess historia. Och jag är inte ensam. Under de 42 år som Olle jobbade för Vingresor skulle det bli 7.000 utflykter varav 1.632 resor till Granada och till den moriska skönheten Alhambra placerad vid en av Sierras Nevadas utlöpare. Ungefär en kvarts miljon resenärer var med på någon av hans resor.

Ett delat gomsegel gjorde att Olle som liten inte talade som andra barn. Han hatade skolan men hade ett brinnande intresse för teater. Tonårsidolen var Per Oscarsson som Hamlet. Jag vill stå på scen, jag vill bli skådespelare, tänkte Olle 13 år gammal. Familjens husläkare gav rådet:
”En skådespelares främsta instrument är rösten, med ditt talfel och med dina dåliga nerver ska du inte ha med människor att göra. Du ska sitta längst in i ett kontor och skriva på maskin, inte ha med några människor att göra…”.
Sex år efter husläkaren uttalande spelade Olle Jacobsson i Hamlet tillsammans med Per Oscarsson vid Fästningsspelen i Varberg.

Olles pappa var apelsinimportör och den som importerade de första apelsinerna till Sverige efter andra världskriget.1948 reste Olle med sina föräldrar på en lastbåt från Göteborg till Valencia via den spanska enklaven Ceuta. Han återvände till Valencia 1960. Det blev ett händelserikt år som slutade med att han utbildade sig till tjurfäktare.
Senare tog han ett vikariat som reseledare för Vingresor på Costa del Sol och blev kvar i yrket i 42 år. Trots flytten till Málaga släppte han inte teaterlivet och började på Málagas teater 1964 och fick undervisa och spela tillsammans med en kommande världsstjärna, Antonio Banderas.

Den 16 september 2018 avled Olle Jacobsson. En av Sveriges främste reseledare har gått ur tiden. Uppskattad av hundratusentals svenskar och kolleger. En gentleman som spred glädje och kunskap omkring sig. Om sitt älskade Spanien.
Det finns en uppsjö av svenskar som jobbat som guide, reseledare eller färdledare i Spanien under årens lopp. Olle Jacobsson är en av de bästa och främsta.

Den auktoriserade guiden Siv Ling som jag har haft det stora nöjet att känna i flera år och som Svenska Magasinet har haft ett samarbete med sedan 2010 minns Olle som en god kollega. 
”Olle var nog den bästa och mest lojala kollega man kan tänka sig. Han var mycket populär bland samtliga kollegor oavsett resebyrå som vi arbetade för och delade gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter”.
”Olle var så mångsidig. Förutom reseledare och tjurfäktare så var han ju skådespelare. Jag såg Olle i en teaterföreställning på den romerska teatern i Málaga sent en ljummen augustinatt i månskenet på 1970-talet. Det var innan teatern stängdes. En stor personlighet har gått ur tiden”, tillägger Siv Ling.

Jag fick en bild av Siv Ling från Olle Jacobssons 40-årsdag då kollegorna hissade honom (se bild härintill). Det var många som hade samlats den kvällen från olika resebyråer för att fira Olle, minns Siv. Det visar vilken uppskattad kollega Olle var när guider, reseledare och färdledare strömmade till från olika researrangörer för att fira en hyllad konkurrent.

Fotnot. Du kan läsa intervjun med Olle Jacobsson från oktober 2006 här

 

Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255